Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. Avocado staat in de Schijf van Vijf.
AVOCADO'S ZIJN SUPERGEZOND
Zo bevatten avocado's meer kalium dan bananen, namelijk zo'n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met het mineraal zitten, bevatten 10% van de ADH. Potassium (kalium) is belangrijk voor een gezonde normale bloeddruk. En dát is weer zinvol omdat het de kans op een hartaanval reduceert.
Avocado is goed voor je gezondheid
Vertering: de vezels in avocado's bevorderen een goede vertering, waardoor je diarree en constipatie kunt bestrijden, maar ook buikpijn.
Botanisch (plantkundig) gezien is avocado een vrucht van de avocadoboom en valt daardoor officieel onder fruit. Dit komt doordat het een grote bes is met één zaad (pit) erin. Daarnaast groeit de avocadoplant langer dan een jaar wat duidt op een fruitsoort.
Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Maak er eens een groene smoothie mee, guacamole of verwerk de avocado in een salade of in nagerechten. Ook lekker tijdens de lunch. Maak bijvoorbeeld eens een avocado toast met een gepocheerd ei! Avocado leent zich ook uitstekend in zoet, bijvoorbeeld in zelfgemaakt ijs met avocado.
Verlaagt je eetlust. Avocado's bevatten veel vezels en gezonde vetten, die je lang een verzadigd gevoel geven. Hierdoor heb je minder snel weer trek en zo voorkom je dat je naar (ongezonde) snacks grijpt, wat je kan helpen om gewicht te verliezen. Samenvatting: Avocado's geven je lange tijd een verzadigd gevoel.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Eerder werd al ontdekt dat avocado's je goede HDL-cholesterol verhogen. Dat is mooi, want dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit heeft de onderzoekers ertoe gebracht om, in een prospectief onderzoek, het verband tussen het eten van avocado en het risico op hartproblemen te bestuderen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Zie je een groene kleur, dan is de avocado nog niet rijp.Zie je een donkerbruine kleur?Dan is hij overrijp.
Dit is de makkelijkste manier om de avocado langer te bewaren. Als je al aan de avocado voelt dat 'ie rijp is, maar je wil 'm nog niet eten, dan kun je de hele avocado met schil en al gewoon in de vriezer leggen.Je kunt hem dan wel 4 tot 6 maanden bewaren!
Niet alleen knoflook maakt deze mix zo lekker, ook zeezout, oregano, tijm, paprika, chili, zwarte peper, ui en mosterdzaad dragen een steentje bij. Niet alleen over avocado zijn de Knoflooksletten heerlijk.
Avocado met alfalfa, zout en peper
Simpel, maar daardoor zeker niet minder lekker. Combineer je romige vriend met wat kiemgroenten (zoals alfalfa) voor de frisheid en top af met wat zout en peper.
De combinatie van avocado en volle kwark zorgt het hoge aantal calorieën en eiwitten in deze smoothie. Dit gemengd met fruit maakt het toch nog lekker zoet.
Om volledig te profiteren van de gezondheid kun je een avocado het beste rauw eten. Bij verhitting kunnen belangrijke voedingstoffen verloren gaan. Er zijn veel verschillende avocado recepten voor rauwe gerechten. De gemakkelijkste is misschien wel om de vrucht uitgesmeerd te eten op een boterham.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Houd hem in je hand en knijp er zachtjes in met je vingers. Geeft de schil gelijk mee en kun je de avocado makkelijk indeuken, tien tegen één dat 'ie dan al overrijp is en veel te zacht en bruin van binnen. Een perfect rijpe avocado is niet te hard en niet te zacht, en geeft een beetje mee als je de schil indrukt.
Koken en EtenDe avocado's zijn niet aan te slepen. De oogst was dit jaar weer kleiner, maar Nederlanders blijven de vrucht massaal kopen. Dat zorgt voor tekorten en prijsstijgingen. Voor een avocado ben je op dit moment het meeste geld kwijt bij supermarkt Coop.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.