Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Katoen: Hoewel katoen een natuurlijke stof is, heeft deze stof een kleinere kans op pillen dan andere natuurlijke materialen, zoals wol en linnen. De stof heeft namelijk minder vezeluiteinden wat de kans op pillen verkleint. Polyester/Nylon: Deze synthetische materialen pillen niet tot nauwelijks.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
In de meeste gevallen ontstaat het pillen dus door het oprollen door wrijving: losse vezels vormen kleine bolletjes. Iedere nieuwe stof zal bijvoorbeeld losse vezels bevatten. Dit zijn vezels die tijdens het productieproces tussen het weefsel terecht zijn gekomen. Door de wrijving komen deze los.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Pillen ontstaat vooral door wrijving van de stof. De vezels van het materiaal wikkelen zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het gebruik als het wassen gebeurt. Omdat wrijving vooral bij het dragen van kleding gebeurt, zie je daarom bij wollen truien vooral pillen onder de ellenbogen en onder de oksels.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Gebruik een vloeibaar wasmiddel met enzymen.
Ze breken ook de eiwitten en suikers af die in natuurlijke vezels kunnen voorkomen. Wanneer je je kleding met dit soort wasmiddel wast, lossen de enzymen de kleine zwakke vezeltjes die pluisjes kunnen vormen op.
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Een vochtig droogtrommeldoekje is vaak een goede manier om pluizen van je zwarte kleren te krijgen. Wrijf met het vochtige droogtrommeldoekje over je kleren totdat je alle pluizen verwijderd hebt. Je kunt tevens je wasdroger en een schoon droogtrommeldoekje gebruiken om pluizen van je kleren te krijgen.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Wol is ademend
Wol, en dan vooral Merinowol, heeft dunne vezels en voelt luchtig aan. Ook absorbeert het zweet en voert het vocht af.
Verwijderen van pilling
Het pillen van de stof is makkelijk op te lossen met een pillingtondeuse. Hiermee scheer je de opgerolde stofvezels eenvoudig van de stof af. Wacht niet tot de bank helemaal onder zit want in dat geval ben je een hele tijd bezig. Een andere methode is de bank inspuiten met blanke haarlak.
Neem een schoon en scherp scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over je wollen trui of ander pillend kledingstuk. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je kleding te beschadigen.
Op een goed etiket in een stalenboek voor meubels vindt u altijd een indicatie van de pillingkans (een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor een grote kans op pilling en 5 staat voor een zeer geringe kans op pilling).
Pluizen tijdens het dragen
Pluisjes of pillen ontstaan door wrijving van de stof. De wolvezels kluwen als het ware om elkaar heen en dat geeft die kleine balletjes aan de oppervlakte. Dit kan al gewoon tijdens het dragen gebeuren, als het kledingstuk in contact is met 'schurende' oppervlakten.
De pluizen ontstaan door wrijving van de wol, de wol draadjes kluwen om elkaar heen en dan krijg je het effect van pluizen.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.