Katten kunnen geluiden horen die twee octaven hoger liggen dan wat wij kunnen waarnemen, ook ultrasound genoemd. In dit bereik bevinden zich ook de frequenties waarop muizen(jongen) piepen, van groot belang dus voor een kat.
Ze zijn in staat om veel hogere tonen te horen en ervaren geluiden dan ook anders dan mensen. Ze horen veel hogere tonen waardoor ze muziek ook bijvoorbeeld heel anders ervaren. Voor een kat betekent een hard geluid een voorbode van gevaar.
Katten luisteren graag naar muziek tijdens een bezoek aan de dierenarts en daarbij hebben ze een duidelijke voorkeur. Het liefst luisteren ze naar klassieke muziek. Althans, daarvan worden ze het meest ontspannen.
Volgens David vinden katten vooral geluiden fijn die stammen uit hun tijd als kitten. Denk aan zuiggeluiden van kittens die moedermelk drinken, het gespin van de moederkat en het geluid van fluitende vogels.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen.
Muziek voor katten
Van klassieke muziek wordt gezegd dat het een kalmerend effect op katten heeft. Er is zelfs speciale kalmerende, newage-muziek voor katten op de markt. Er zijn ook katten die hun eigen muziek maken, zoals de pianospelende poes Nora.
Spelagressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem en ontstaat in de regel tussen de puberteit en de leeftijd van twee jaar. Er is sprake van spelagressie wanneer een kat zijn spelgedrag richt op andere katten of mensen en ze 'ongevraagd' bespringt en/of aanvalt.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Toch is het voor dieren nog steeds moeilijk om te genieten van muziek zoals mensen dat doen. Dit komt omdat hun gehoor de relatie tussen twee tonen niet zo goed herkent, ze hebben geen relatief gehoor zoals mensen dat hebben.
Waarom grommen en blazen katten? Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen.
Leg er elke dag iets lekkers in, bijvoorbeeld wat brokjes, of kattensnoepjes. Als uw kat comfortabel ligt, zet dan voorzichtig de bovenkant van de mand erop. Laat hem de volgende dagen lekker in het mandje liggen met de bovenkant erop. Nog een paar dagen later doet u af en toe het deurtje dicht.
Denk hierbij aan geuren als citroen en Citrus. We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna's wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Heeft je kat niet altijd behoefte aan knuffels en aaien over zijn bolletje? Dan hoeft dat niet te betekenen dat hij niet op je knuffels zit te wachten, maar dat je hem op de verkeerde manier benadert waardoor hij zich bedreigd voelt.
Snowball de Kaketoe was het eerste dier waar maatgevoel bij werd waargenomen, zo rond 2009. Hij kan verschillende dansjes in de maat doen op zijn favoriete muziek. En ook past hij zijn bewegingen aan als het tempo van de muziek verandert.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Het is in ieder geval belangrijk om het gehoor van honden te beschermen. De continue blootstelling aan lawaai en harde geluiden kan net als bij mensen leiden tot een blijvende gehoorbeschadiging.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Sluit je kat niet op in een kamer, maar zorg altijd voor exit-routes, houd de doorgang naar zijn favoriete kamer, kast of wegkruip-hoekje altijd vrij. Zo blijft je kat gelukkig en lekker ontspannen :-) Omdat katten hele hygiënische dieren zijn, houden ze van een schoon wc'tje.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.