Braadsledes worden gebruikt voor het bereiden van vlees, vis en ovenschotels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en materialen en geschikt voor in de oven en op het fornuis.
Een braadslee is ideaal voor wie gerechten gelijkmatig wil garen in de oven. Met een braadslee kunt u vlees aanbraden op het fornuis en daarna verder garen met de braadpan in de oven.
En omdat de braadpan ovenbestendig is tot 1200F , is hij ook ideaal om te grillen.
Een braadslee is in veel grotere maten verkrijgbaar dan een ovenschaal en vaak zit er een rooster en/of deksel bij. Een braadslede is dus zo goed als hetzelfde als een ovenschaal, maar dan wat groter en zo gemaakt dat ze behalve in de oven, ook op een kookplaat of gasfornuis kunnen worden gebruikt.
Een bakplaat gebruik je doorgaans voor baksels, die niet in een bakvorm worden gebakken. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, bladerdeeghapjes en pizza's. Een bakplaat wordt ook wel een plancha genoemd. Je kunt een bakplaat in de oven gebruiken of rechtstreeks op de kookplaat zetten.
Metalen zoals roestvrij staal, gietijzer en bepaalde soorten aluminium zijn uw beste keuzes voor gebruik in de oven. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar ook uitstekend bestand tegen hoge temperaturen zonder krom te trekken of te verslechteren.
Als je de oven moet voorverwarmen, is het beter om de bakplaat pas in de oven te doen als deze volledig is voorverwarmd. Zorg dat je het gerecht gelijkmatig over de bakplaat bekleedt. Als je lege plekken hebt, zullen deze sneller opwarmen waardoor je bakplaat krom kan trekken.
Een braadslee of braadslede is vierkant of ronde bak van glas of ijzer. Je legt er vlees, gevogelte en wild in als je ze in de oven wilt bereiden. De braadslee kun je vullen met water en kruiden of bouillon. Hierdoor geef je meer smaak aan het product.
De Westinghouse Ovenschaal Braadslede is in 2025 uitgeroepen tot de beste braadslee. Deze braadslee is vervaardigd van duurzaam aluminium en voorzien van een hoogwaardige anti-aanbaklaag, wat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt aanbakken.
Deze braadslede van Zenker is ideaal voor het maken van lasagne. Doordat deze braadslede volledig is bedekt in een antiaanbaklaag is deze gemakkelijk schoon te maken en kan de lasagne ook gemakkelijker uit de vorm gehaald worden. Deze braadslede is 36cm lang, 27cm breed en 5cm hoog en heeft een inhoud van ca, 3700ml.
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Ons anti-aanbak braadslederooster maakt roosteren eenvoudiger en gezonder. Het rek is gemaakt van stevig staal en past perfect in de 3-laags RVS braadslede van 35 cm van Le Creuset, zodat uw vlees of gevogelte niet op de bodem van de braadslede ligt.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Een braadslede is vaak breder en lager van vorm, ideaal voor het bereiden van grotere stukken vlees zoals kip, rundvlees of varkensvlees, die je wilt braden of garen. De braadslede is ontworpen om de warmte gelijkmatig te verdelen over het gerecht, zodat het vlees lekker bruin en krokant kan worden.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Bakpapier is vaak geschikt voor temperaturen van -30 tot 220 °C. Bakpapier mag niet in contact komen met direct vuur of de hete zijwanden van de oven, in verband met brandgevaar. Leg het papier niet in de oven tijdens het voorverwarmen. Gebruik geen bakpapier als de grillfunctie van de oven is ingeschakeld.
Veelzijdigheid in gebruik: een braadslede is niet alleen geschikt voor de oven. Meestal kun je hem ook op een kookplaat of gasfornuis gebruiken voor directe verhitting.
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
Le Creuset Gietijzeren Braadslede
De braadslede kan op elke warmtebron worden gebruikt, inclusief inductie.
De meeste braadpannen worden geleverd met een braadrek , waarmee u het vlees van de bodem van de pan kunt tillen.
Bij braden in de oven wordt gebruik gemaakt van stralingswarmte. Hoewel de meeste ovens tot 250°C opgewarmd kunnen worden, is braden minder efficiënt dan bakken of koken. Dat komt omdat er geen rechtstreekse hitteoverdracht is. Maar dat weinig efficiënte aspect van de oven, maakt hem in veel gevallen de beste keuze.
Vlees mooi bruin bakken doe je best in een pan zonder deksel, zodat het een mooi korstje krijgt. Saus inkoken doe je altijd zonder deksel, want het is net de bedoeling dat het vocht verdampt zodat je een dikkere saus krijgt.
Kan een bakplaat in de oven? Ja, een bakplaat is perfect voor gebruik in de oven. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk koekjes, pizza's of groenten op bereiden.
De ovenbeschermer beschermt de bodem van uw oven tegen spatten. Snij de folie op maat en plaats deze op een bakplaat op de onderste positie van uw oven. Ingrediënten die van een hogere bakplaat of rooster vallen, komen op de beschermfolie terecht. Leg de folie nooit rechtstreeks op de bodem van de oven.