Zaaibeschrijving: Zaden wat opruwen met schuurpapier en 24 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op warme plaats in huis laten kiemen.
De kaki is een boom uit de familie van het ebbenhout en kan wel 10 m hoog worden. De Kakiboom lijkt een beetje op de appelboom. Zijn bladeren zijn middel- tot donkergroen, ovaal en ongeveer net zo lang als breed.
De kakiboom is een boom die ongeveer 4 meter hoog wordt. De plant is winterhardheid tot -12°C en bladverliezend in de winter.
Snoeien. De kaki heeft de neiging tot uitbrekende takken door zware vruchtenlast. Kort daarom jonge takken in en pas zo nodig vruchtdunning toe. Verder behoeft de kaki weinig snoei.
Kaki is ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van onderstaande carotenoïden: bètacaroteen, een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam (lees: je dna) tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen. Ook vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.
Een kaki eet je met of zonder schil en kan je zo uit het vuistje eten, of je kunt hem in stukjes snijden. In principe zit in de “gewone” Fuyu Kaki geen pit, maar in de Hachiya kaki kunnen wel pitten zitten. De pitten zijn niet eetbaar. Een kaki kan je onrijp, rijp en overrijp goed eten.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Na ongeveer 3 tot 5 jaar voordat de Persimmon-boom vruchten zal produceren . Pas na 7 tot 10 jaar zal de boom volledig gegroeid zijn en een maximale hoeveelheid aan fruit produceren.
Hoewel kaki fruit oorspronkelijk uit China komt, wordt het tegenwoordig over de hele wereld geteeld – zolang er maar een gematigd tot warm klimaat is. Denk hierbij aan Zuid-Europa, Israël, Brazilië, Japan, Myanmar, Thailand en Nieuw-Zeeland.
Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
De meeste kaki's in de supermarkten zijn Sharons. Dus weinig kans dat je ze morgen kan kopen. Maar Nederland heeft nog altijd zo'n 2000 groentenwinkels. Zoek er dus een in de stad, of het dorp, of waar jij woont.
Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is. In tegenstellig tot andere kakisoorten bevat deze soort geen looizuur wanneer deze niet rijp is.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Kaki. En wederom: wij weten ook wel dat kaaki een kleur is en ka-kí (klemtoon op de laatste klank) de correcte uitspraak van dit exotische fruit is, maar dat doen ze alleen in Japan.
2) Bevordert je stoelgang
Als je regelmatig de Kaki vrucht eet, kan dit helpen om constipatie te voorkomen en je stoelgang regelmatig te houden. De Kakivrucht is een vezelrijke vrucht: Iedere vrucht bevat maar liefst 6 gram.
Kaki is voor de meeste mensen een lastige fruitsoort. Er bestaan twee soorten kakifruit, de Fuyu en de Hachiya. De Fuyu ziet er uit als een soort oranje tomaat en kan je het beste rauw eten. Eigenlijk net zoals je een appel zou eten, maar dan zonder de schil.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Kaki smaakt lekker zoet en zacht
Kaki is een rood-oranje exotische fruitsoort die zacht en zoet smaakt. De textuur lijkt op die van mango, zijn smaak komt in de buurt van perzik, banaan of meloen. En je eet hem op zoals een appel, maar dan zonder schil.
De gedroogde kaki's zijn minimaal 6 tot 9 maanden houdbaar in gesloten verpakking buiten de koeling. Zie ook de THT op de verpakking.
Is je persimmon overrijp? Een overrijpe persimmon herken je aan haar glazige uiterlijk. Ze lijkt een beetje doorschijnend, maar is nog steeds erg lekker. Een overrijpe persimmon kan je invriezen om en een instant persimmon sorbet van te maken.