Voor boetes tot en met € 340,- geldt dat de bevoegdheid, tot het opleggen van een bestuurlijke boete, vervalt drie jaar nadat de overtreding (gedraging) heeft plaatsgevonden. Voor boetes hoger dan € 340,- is de termijn vijf jaar.
Is staandehouding verplicht om een bekeuring te kunnen uitdelen? Normaal gesproken is het voor een agent verplicht om een overtreder staande te houden, wanneer hij een bekeuring wil uitdelen. Alleen als hier geen reële mogelijkheid voor was, mag de agent een bekeuring uitdelen zonder staandehouding.
Hoe lang bewaren wij gegevens? In de selectielijst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid staat dat wij persoonsgegevens voor het innen van een verkeersboete vijf jaar na afdoening van de zaak mogen bewaren.
De beslistermijn. De officier van justitie moet binnen zestien weken nadat de beroepstermijn is verstreken beslissen. De beroepstermijn is zes weken na de dag van ontvangst van de verkeersboete (de brief van het CJIB).
De politiediensten hebben een termijn van 14 dagen om het PV van de verkeersovertreding op te sturen. Wanneer deze termijn voor het afleveren van het proces-verbaal niet wordt gerespecteerd, dan zal er nog altijd rekening mee gehouden worden en zal het dus ook niet nietig worden verklaard.
Er bestaat wel een termijn voor de politiediensten (van 14 dagen) voor de politiediensten, maar deze termijn heeft geen gevolg inzake ongeldigheid van de boete. Het PV heeft enkel een informatieve waarde, die een rechter kan gebruiken om zich een opinie te vormen.
Niet betalen van de boete
Een boete (uit de Europese Unie) kan uiteindelijk in Nederland door het CJIB worden geïnd. Als je niet betaalt, kan je naam opgenomen worden in het buitenlandse opsporingsregister. Bij bijvoorbeeld de grens of een verkeerscontrole kun je staande worden gehouden en alsnog moeten betalen.
Bent u het niet eens met de boete die u hebt gekregen? Dan kunt u bezwaar maken tegen uw boete. Dit heet 'in beroep gaan'.
U kunt bezwaar maken tegen een boete voor te hard rijden. Bezwaar maken tegen een verkeersboete doe je door een brief te schrijven naar Parket CVOM. Dat moet binnen zes weken. Stuur je bezwaarschrift op per aangetekende post.
Voor een overzicht van de boetes die op uw naam staan, gaat u naar de website van het CJIB. In enkele stappen vult u uw gegevens in en verstuurt u het formulier via de digitale weg naar het CJIB.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
Je kan de jeugdrechter vragen om de straf uit het strafregister te schrappen, als je de straf intussen vijf jaar geleden uitvoerde. Je kan dat gewoon per brief vragen aan de jeugdrechter. Onderteken je brief en zet de datum erop. Zeg duidelijk in je brief wat je wil laten schrappen.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs, gevaar op de weg veroorzaken en vele andere overtredingen komen altijd op het strafblad.
"Er is een richtlijn van het College van procureurs-generaal uitgevaardigd naar aanleiding van de wet-Mulder. Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."
Het begrip bekeuring wordt soms als synoniem beschouwd van boete, maar in de strikte zin is dit slechts het transactievoorstel die men krijgt bij een kleine overtreding. In sommige landen, waaronder België en Nederland, staat er een vast bedrag voor een vergelijkbaar delict.
Het heeft geen zin om bezwaar te maken en aan te geven dat u niet de bestuurder was. U kunt de bestuurder wel machtigen om in beroep te gaan. Hiervoor kunt u een machtigingsformulier gebruiken. Dat moet u ingevuld en ondertekend meesturen met het beroep.
Een boete voor 1 km/u te hard rijden kost je 11 (elf) euro. Omdat deze boetes verwerkt worden door overgekwalificeerde professoren, bedragen de administratiekosten 9 euro!
Het vervalsen van een vervoerbewijs is valsheid in geschrifte, een misdrijf.
Niet zoveel is eigenlijk nog te veel: er zijn geen wettelijke termijnen. Dit betekent dat de officier van justitie (OvJ) geen haast hoeft te maken met het uitbrengen van een dagvaarding (de uitnodiging om bij de rechter te komen om je te verantwoorden). De enige termijn die we hebben is “een redelijke termijn”.
Inderdaad wil de klantenservice uit coulance de eerste boete vaak kwijtschelden. Dit is geen recht; als de conducteur bijvoorbeeld heeft genoteerd dat iemand zich onbehoorlijk heeft gedragen en dat de boete niet moet worden kwijtgescholden, dan zal de klantenservice daarin meegaan.
Je vindt op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie www.verkeersboetes.be een antwoord op de meest gestelde vragen m.b.t. verkeersboetes. Indien je daar geen antwoord vindt op jouw vraag, bel dan niet naar de lokale politie, maar naar het contactcenter verkeersboetes via het nummer +32 (0)2 278 55 60.
Sinds 21 juni 2021 hebben verkeersovertreders onmiddellijk toegang tot een kopie van hun proces-verbaal en hun boete via de website www.verkeersboetes.be . Overtreders dienen zich simpelweg in te loggen met een digitale sleutel zoals eID of itsme.