Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Dit kan veroorzaakt worden door vuil bij de sensor, zoals stof of een insect. Wanneer de verwarming na lange tijd gebruikt wordt kan er stof vrijkomen, waardoor de rookmelder af kan gaan. Andere mogelijke oorzaken zijn een lege batterij, verkeerde aansluiting of een technisch defect.
Stof aan de binnenkant van een rookmelder maakt de sensor gevoeliger. Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is.
Rookmelders geven eigenlijk nooit ''zomaar'' een signaal of alarm. Maar wat als een rookmelder afgaat en er is niets aan de hand? Meestal gaat het om een kort piepsignaal, bijv. dat een batterij leeg is of een signaal ''einde levensduur/sensor defect''.
Het is vaker gebeurt dat koolmonoxide melders kunnen afgaan tijdens onder andere het schilderen, of het laden van een accu in een afgesloten ruimte. Dit is gebeurt omdat de koolmonoxide melder niet alleen gevoelig is voor koolmonoxide maar ook voor gassen zoals waterstof, isopropylalchol, methaan en kooldioxide.
Hoe herken ik koolmonoxide in huis? Koolmonoxide kun je niet zien, ruiken of proeven. Symptomen die kunnen duiden op een koolmonoxidevergitiging zijn: Verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid en krampen.
Werking: de rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid. De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
De rookmelders zijn erop ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken.
Piept je rookmelder? Controleer de batterij. Het voelt een beetje als een open deur, maar we noemen hem toch maar even: controleer de batterij van je rookmelder. Als deze namelijk bijna leeg is, gaat jouw rookmelder piepen als teken dat er een nieuwe batterij in moet.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt. Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Mocht uw rookmelder ongewenst afgaan, dan kunt u het alarm uitschakelen door op de knop van de melder te drukken. Zorg er vervolgens voor dat de oorzaak van het vals alarm verwijderd is. Dit kan bijvoorbeeld stoom of stof zijn.
Waterdamp, wind of tocht
of een kachel kunnen er voor zorgen dat je rookalarm gaat piepen. Het is daarom belangrijk dat je rookalarm op de juiste plaats hangt: op minimaal vijf meter afstand van warmte-, damp- of stoombronnen. Je hangt ook geen rookmelder in de badkamer, schuur of in de garage.
Druk op de Test & Hush knop om het rookmelder alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren. Na 10 minuten schakelt de melder automatisch weer in. Stoom of dampen die bij het douchen of koken vrijkomen kunnen de rookmelder ongewenst af laten gaan.
Het is meestal een teken dat de rookmelder vervuild is. Maak de melder in dat geval schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een licht vochtig doekje langs.
Beide rookmelders geschikt voor aansluiting op het lichtnet (230V/50Hz– verbruik 40mA/0,8W) en hebben een batterij back-up. Bedraad maximaal 20 melders te koppelen (max. 250 mtr bedrading) of draadloos (RF) maximaal 30 melders te koppelen.
Het verschilt per type hoelang de batterij meegaat: dit kan variëren van 1 jaar voor een 9V-batterij tot 2 à 3 jaar voor een AA-batterij. Lithiumbatterijen gaan zo'n 10 jaar mee, maar deze rookmelders moeten daarna in hun geheel vervangen worden.
De batterij rookmelder stopt met piepen als u de batterij eruit haalt. Rookmelders op batterijen kunt u zelf eenvoudig vervangen. U draait de oude rookmelder los en schroeft de oude bodemplaat los van het plafond.
De batterij is leeg
Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven. In de handleiding van je rookmelder lees je hoe vaak de rookmelder deze pieptoon geeft. Heb je een rookmelder met vervangbare batterijen? Vervang dan de batterij.
Als de batterij bijna leeg is, dan geeft de koolmonoxidemelder één pieptoon per minuut af. Op de digitale koolmonoxidemelder wordt het pictogram voor batterij bijna leeg op het scherm weergegeven.
Gelukkig is het gemakkelijk om een rookmelder af te plakken en te voorkomen dat hij op een ongelegen moment afgaat. Plak gewoon een strook schilderstape over de sensorkamer van de rookmelder, of wikkel hem in met een douchemuts of plastic zak en zet hem vast met een elastiekje.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
Door waterdamp en gassen kan een rookmelder onterecht afgaan. Deze deeltjes hebben ongeveer dezelfde diameter als de rookdeeltjes die de melder detecteert. Hang een rookmelder daarom minstens 3 meter van verwarmingstoestellen en 6 meter van boilers, kachels en ovens.
Wat is een rookmelder? Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
Een rookmelder zonder batterij is een netstroom rookmelder die niet door batterijen wordt gevoed maar werkt op netstroom. De melder krijgt dus stroom van een stopcontact of via de stroomkabels.