Stevia valt onder intensieve zoetstoffen, het is ongeveer 200 keer zo zoet als suiker. Je hebt dus maar een heel klein beetje Stevia nodig voor een zoete smaak.
Polyolen, worden ook wel extensieve zoetstoffen genoemd. Ze zijn half zo zoet toe even zoet als suiker. Polyolen worden minder goed opgenomen in de dunne darm. Daarom leveren ze minder energie als suiker: zo'n 2,4 kcal per gram polyolen.
Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.
Aspartaam
Deze zoetstof zit vooral in light producten zoals cola. Bijkomende effecten van deze zoetstof kunnen klachten als buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Ook heeft deze zoetstof invloed op je bloedsuikerspiegel. Waardoor deze zoetstof niet geschikt is voor diabetici.
Het wordt doorgaans gecombineerd met andere zoetstoffen. Door het toevoegen van bijvoorbeeld sucralose is het 2 keer zo zoet als suiker. De hoeveelheid moet u daarom halveren: waar u 100 gram suiker gebruikt, volstaat 50 gram van dit zoetmiddel.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Een van de minst schadelijke zoetstoffen is stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Een andere gezonde zoetstof is erythritol.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van zoetstoffen mogelijk leidt tot overgewicht en daardoor diabetes type 2. De gedachte daarachter: misschien verwacht je lichaam door de zoete smaak dat het calorieën binnenkrijgt.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Wat zijn de nadelen van zoetstoffen? Er zijn mensen die gevoelig kunnen zijn voor zoetstoffen, bijvoorbeeld sorbitol en mannitol. Vooral mensen met een prikkelbare darm kunnen hier gevoelig op reageren, omdat de darmen geprikkeld kunnen raken. Bij teveel gebruik kan je zelfs winderigheid en diarree krijgen.
Ja, Canderel gebruiken in plaats van suiker is een stap in de goede richting om iets aan je gewicht te doen. Dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën.
Voor de gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig. Voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen zijn stevia en tagatose. Stevia is een plantaardige variant voor een intensieve zoetstof.
Wat is stevia
De stof steviolglycosiden is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Het mag sinds 2011 in de Europese Unie worden gebruikt als toevoeging aan voedingsmiddelen.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Het drinken van Cola Zero kan helpen bij het verminderen van de totale calorie- en suikerinname, wat gunstig kan zijn voor mensen die proberen af te vallen of hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Suikervrije frisdranken en lightproducten kunnen leiden tot metabole veranderingen door het veranderen van de microbiota in de darmen.Dit kan leiden tot diabetes.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Erythritol is de enige polyol die 0 calorieën per gram levert. De zoetstof beïnvloedt de bloedsuiker t.o.v. van suiker nauwelijks en zijn zeer geschikt voor mensen met diabetes.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Veiligheid en gezondheid
Vastgesteld is dat cyclohexylamine geen gezondheidsrisico's met zich mee brengt bij een ADI voor cyclamaat van 7 mg/kg lichaamsgewicht per dag.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het advies van de Gezondheidsraad is om de inname van toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken.
Stevia is een stuk zoeter dan Sukrin waardoor je er minder van nodig hebt om je product smaak te geven. Sukrin daarentegen lijkt qua smaak en structuur veel meer op gewone suiker en is daarom makkelijker te gebruiken in baksels of tijdens het koken.