Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De crème caramel heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Karamelsaus bewaren
Karamelsaus kun je prima bewaren. Kook een potje uit en bewaar hier de saus in. Dan blijft het (afgesloten) wel een jaar goed. Eenmaal open kun je de saus het beste in de koelkast bewaren en blijft hij een paar weken goed.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De stroop is ranzig of ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
De wet inzake voedselveiligheid vraagt erom om voedselproducten van een houdbaarheidsdatum te voorzien. Toch is het perfect normaal dat je op je pakje Harde Klontjes of Fijne suiker bijvoorbeeld geen datum ziet staan. Bij de meeste suikerproducten hoeft dit zelfs niet, aangezien suiker in principe niet vergaat.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Als je enkele druppels citroensap toevoegt (5 druppels voor 1 liter volstaan) is de siroop – bij koele bewaring – een half jaar houdbaar.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Wanneer het geheel is gesmolten, kun je beter stoppen met roeren. Anders komen er spetters tegen de rand en kan de suiker verbranden waardoor je karamel te donker wordt.
Karamel zoals die wordt teruggevonden in frisdranken en voedingsmiddelen is niet onschadelijk. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Aan het basisrecept van karamel, suiker gesmolten in water, worden vaak ammoniak, sulfieten of beide toege- voegd.
De k kreeg al in de officiële woordenlijst van 1954 de voorkeur boven de c (ook in karamel); de enkele l is tot voor kort behouden gebleven in de Nederlandse spelling.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Als je geen afwijkende kleur, geur of smaak waarneemt, kan je het product gewoon gebruiken. Op zoetjes staat (vrijwel) altijd een THT-datum en zijn dus ook na die houdbaarheidsdatum te gebruiken. Controleer daarom op de verpakking of ook op de zoetjes die u gebruikt een THT-datum staat.
In gesloten verpakking is dit product onbeperkt houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar rietsuiker altijd koel en droog.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Hard snoep tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Verlopen THT datum
Producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. mogen dus ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht worden, mits het product geen gevaar vormt voor de gezondheid.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.