jonger dan 18 jaar: 13,34 euro per dag en 346,84 euro per maand. van 18 tot 20 jaar: 20,96 euro per dag en 544,96 euro per maand. vanaf 21 jaar: 35,02 euro per dag en 910,52 euro per maand.
Indien u afgestudeerd bent, hebt u niet onmiddellijk recht op uitkeringen. Eerst moet u een periode doorlopen, de beroepsinschakelingstijd, tijdens welke u geen recht hebt op uitkeringen. Tijdens de beroepsinschakelingstijd moet u ingeschreven zijn als werkzoekende en moet u actief naar werk zoeken.
Als werkzoekende schoolverlater behoudt je kind maximum 360 dagen recht op kinderbijslag. Hij of zij kan nog 240 uren per kwartaal werken zonder het recht op kinderbijslag te verliezen. Na deze 360 dagen stopt zijn recht op kinderbijslag definitief.
Mag je werken in je periode als schoolverlater? Je kunt als schoolverlater werken zonder je recht op een Groeipakket te verliezen onder deze voorwaarden: Je werkt per jaar niet meer dan 475 uur met een studentenovereenkomst.
Een bijstandsuitkering vraag je aan als je na je studie geen werk kunt vinden of te weinig geld hebt om van te leven. De bijstandsuitkering vraag je aan bij jouw gemeente. Veel gemeenten hebben een speciaal loket voor mensen tot 27 jaar.
Ben je afgestudeerd of heb je je studies vroegtijdig beëindigd? Je hebt als schoolverlater ook nog twaalf maanden recht op het Groeipakket. Schrijf je het best in als werkzoekende bij VDAB. Dat is niet verplicht, maar op die manier kun je nog een inschakelings- of werkloosheidsuitkering ontvangen.
Voorwaarden algemene bijstand
u bent 18 jaar of ouder; u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien; u kunt geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering, waarmee u in uw levensonderhoud kunt voorzien; u zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.
Uw werkloosheidsuitkering bedraagt 69,01 € per dag (alleenwonende). Indien de opleiding voorbereidt op een knelpuntberoep, zal het bedrag van uw uitkeringen niet verminderd worden.
Als schoolverlater mag u in de zomermaanden na het beëindigen van uw studie (namelijk tot 30 september) nog als jobstudent werken. Vanaf 1 augustus tellen ook de dagen dat u als jobstudent hebt gewerkt, mee voor de beroepsinschakelingstijd.
In het eerste kwartaal (januari, februari en maart), tweede kwartaal (april, mei en juni) en vierde kwartaal (oktober, november en december) mag je telkens maximaal 240 uur werken. Werk je meer? Dan verlies je het kindergeld voor dat kwartaal.
Je kan je op twee manieren inschrijven bij VDAB. Schrijf je online in en kies bij 'Je werksituatie' voor 'Ik studeer nog en beëindig mijn studies normaal gezien op het einde van dit schooljaar'. Bel naar ons gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).
De jonge schoolverlaters dienen, ongeacht hun leeftijd, eerst een beroepsinschakelingstijd van 310 dagen te vervullen, vooraleer zij aanspraak kunnen maken op inschakelingsuitkeringen.
60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de hoogste loongrens; van de zevende tot twaalfde maand werkloosheid: 60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de middelste loongrens.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Als je werkloos bent en geen diploma secundair of hoger onderwijs hebt, kan je via VDAB voltijds gaan studeren. Tijdens je studie, geniet je van een aantal interessante voordelen. Je behoudt je werkloosheidsuitkering. Je inschrijvingsgeld en leermateriaal worden terugbetaald.
Ben je werkloos en wil je studeren mét behoud van je uitkering, laat dit dan zeker weten aan VDAB/Actiris. Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende moet je namelijk beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Het aanvatten van een studie of stage kan die beschikbaarheid in het gedrang brengen.
De opleidingspremie is een financiële tegemoetkoming voor de werkgever of onderneming die de opleiding van een werknemer en/of werkgever betaalt . Om in aanmerking te komen moet de opleiding aansluiten bij de functie die de werknemer/werkgever uitoefent.
Krijg je minder of geen uitkering als je nog bij je ouders woont? Of je wel of niet thuis woont, maakt niet uit voor het recht op uitkering. Wel kan, als je 21 jaar of ouder bent en je niet studeert, het feit dat je nog thuis woont van invloed zijn op de hoogte van je uitkering.
Een jongere kan vanaf de leeftijd van 18 jaar zelfstandig recht hebben op een algemene bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor jongeren die inwonend zijn bij ouders.