Een oogontsteking door een virus of bacterie is meestal niet ernstig. Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen. Dat gebeurt via het pus en slijm uit het ontstoken oog.
In het kort
De huisarts doet antibioticumzalf in uw oog. Wrijf niet in het oog. Draag geen contactlenzen totdat uw klachten helemaal over zijn. Een hoornvliesbeschadiging geneest meestal binnen 2 dagen.
Een beschadiging van het hoornvlies ontstaat door iets dat in of tegen het oog aan komt. Uw oog is rood, traant en kan pijn doen. U kunt last van het licht hebben. De huisarts doet antibioticumzalf in uw oog.
Met een goede behandeling zal in de meeste gevallen het hoornvlies binnen een week genezen. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar: wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met oogzalf of verband nodig maken.
U ziet lichtflitsen. U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Een hoornvliesontsteking kenmerkt zich door een rood pijnlijk oog. Verwijding van de bloedvaatjes – een ontstekingsreactie van je lichaam - veroorzaakt de roodheid. Het gebied wordt dan meer doorbloed. Een hoornvliesontsteking heb je meestal aan één oog.
Kan een oogontsteking kwaad? Een oogontsteking door een virus of bacterie is meestal niet ernstig. Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen.
Een hoornvliesbeschadiging doet vaak erg veel pijn, vooral als u met uw ogen knippert. U hebt veel last van tranen en bent gevoelig voor licht. Als de beschadiging groot is, ziet u slechter.
Hoe gaat het verder met een bloeduitstorting in het oogwit? De bloeduitstorting kan geen kwaad. De rode vlek verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken.
Ligt een verwonding aan de basis van de klachten, dan geneest dit meestal spontaan binnen 1 tot 3 dagen. Je krijgt dan een zalf of oogdruppels met een antibioticum voorgeschreven die de genezing bevorderen en infectie tegengaan. Een afdekkend verband kan de pijn verlichten, maar versnelt de genezing niet.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
Oorzaken oogontsteking
De oorzaken van oogontsteking zijn meestal virussen, infecties, schimmels en parasieten. Er zijn bijvoorbeeld klachten die ontstaan door een verkoudheid. Er is dan sprake van een virus, dat vanuit de neus- of keelholte doorgaat naar de ogen.
Harde oogrok (sclera)
De harde oogrok geeft het oog zijn stevigheid. Aan de voorkant gaat de oogrok over in een doorzichtige deel, het hoornvlies, aan de achterkant in de harde hersenvlies omhulling van de oogzenuw. Het netvlies ligt aan de binnenzijde tegen het vaatvlies.
De cornea erosie wordt behandeld met een antibiotische oogzalf. Meestal wordt er een oogverband aangelegd, om knipperen te voorkomen. De volgende dag mag u het oogverband verwijderen maar u blijft de zalf gedurende enkele dagen tot een week te gebruiken, volgens voorschrift van uw oogarts.
Een gezond hoornvlies is doorzichtig en laat licht door in het oog. Samen met de ooglens zorgt het hoornvlies ervoor dat u scherp ziet. Om te voorkomen dat het hoornvlies uitdroogt, knipperen we met onze ogen. Zo kan het traanvocht als een dun laagje over de voorkant van het oog vloeien.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Het is goed om te weten dat een oogontsteking meestal vanzelf overgaat. Is dit niet zo, of gaat de genezing traag, dan onderzoekt de huisarts of oogarts uw oog. Soms wordt er dan ook een kweekje gemaakt. De arts wrijft dan zacht met een wattenstokje langs het slijmvlies van uw oog.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Dit is een ontsteking van het achterste deel van het oog (de uvea, te weten het vaatvlies [choroidea] en/of het netvlies [retina]. Wanneer alleen het vaatvlies (choroidea) ontstoken is, wordt dit ook wel choroiditis genoemd. Indien het netvlies is aangedaan, spreekt met van een netvliesontsteking (retinitis).
Hoe kun je het herkennen? Het belangrijkste symptoom is een rood doorlopen oog, dat prikt alsof er zand in zit. Dikwijls heb je dan ook last van een waterige of etterige afscheiding, waardoor het ooglid 's morgens dichtplakt. Etter wijst meestal op een infectie.