Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer. Aansluitingen voor aanrechtverlichting: op 135 cm hoogte, onder de bovenste keukenkastjes 165 cm. Aansluiting voor de afzuigkap: 210–215 cm boven de vloer.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
Wanneer je een rechte keuken, L-keuken, hoekkeuken of U-keuken hebt, grenst het keukenblok vrijwel altijd tegen een muur. Het is dan een logische keuze om de stopcontacten in de wand boven het werkblad te verwerken. De meest gangbare en voordelige optie zijn stopcontacten in de vorm van wandcontactdozen.
Aantal stopcontacten keuken
De keuken is een van de ruimtes waar je het meeste stopcontacten nodig hebt. Dat komt omdat er verschillende kooktoestellen staan. Een doorsnee keuken heeft al gauw 15 tot 20 aansluitpunten. Voorzie een stopcontact voor elk elektrische toestel, zoals de koelkast en microgolfoven.
Stopcontacten in het werkblad: wegens veiligheidsredenen is het verplicht om minstens 30 cm afstand te houden tot de kraan en de kookplaat.
Inductiekookplaat plaatsen
Houd daarbij rekening met je werkruimte, want het is prettig als je naast de kookplaat nog zo'n 20 cm ruimte hebt. De nismaat (het gat in het aanrechtblad), is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.
Voor de meeste inductie kookplaten heeft u een speciaal Perilex stopcontact nodig. Hiervoor moet een kookgroep in de meterkast komen en een nieuwe leiding naar de keuken. Soms is het niet mogelijk om deze leiding te maken. Bijvoorbeeld omdat er geen loze leiding is en ook geen kruipruimte.
Waar je ook rekening mee moet houden is dat er in een circuit, maar acht groepen stopcontacten mogen worden aangesloten. Dit wil zeggen dat er een enkele automaat acht groepen stopcontacten van stroom mogen voorzien.
Voorzie ongeveer één stopcontact per 4 m². In een woonkamer van 20 m² heb je minimaal 5 stopcontacten nodig. Is de ruimte groter dan 20 m², reken dan op 10 tot 12 stopcontacten. Voor een grote woonkamer voorzie je best 5à6 dubbele of 3à4 drievoudige stopcontacten.
Je mag maximum 4 stopcontacten naast elkaar hebben en maximaal 8 (enkele of meervoudige) per kring.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.
Het is handig om ook stopcontacten te hebben op je kookeiland. Deze pop-up stopcontacten kunnen simpelweg onder het aanrechtblad verwerkt worden. Zo is het niet nodig om een verlengsnoer te gebruiken naar een ander stopcontact, maar kan je simpelweg dit stopcontact naar boven laten komen.
De keuken, badkamer en toilet zijn de 3 meest voorkomende natte ruimtes in ons huis. Natte ruimtes wil zeggen ruimtes met een groter risico op overmatige hoeveelheden vocht in de ruimte. In deze ruimtes is ventileren nog belangrijker.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen. Bent u juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heeft u meer risico op klachten. Bovendien kookt u dan minder comfortabel.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
Bijna overal mogelijk
Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan.
Maximaal 8 contactpunten en lichtpunten in totaal. Voor zuivere kring stopcontacten moet u minstens 2,5mm2 gebruiken, met een automaat van maximaal 20A. Beperkt tot 8 contactpunten per kring. Lees ook eens bovenaan de pagina de 'sticky' over electriciteit!
Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten. Zijn er dus al 7 stopcontact groepen aangesloten, dan mag je nog één bijkomende groep aansluiten. Zijn er reeds 8 aangesloten, dan heb je een ander circuit nodig voor het aansluiten van het stopcontact.
Doorlussen gaat van klem op klem van de wcd-en dat moet je niet te vaak doen(3 is een mooi aantal) maar word niet vermeld in een regel. Doorlassen hierbij ga je van lasklem naar lasklem en op e lasklemmen zet je de wcd-en hieraan zit in principe geen maximaal aantal achter elkaar.
Je mag maximaal 2 dozen doorlassen. Het maakt geen verschil of je ze met doppen oplast of op de klemmen doorlast.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Doordat een inductiekookplaat een groot benodigd vermogen heeft, wordt sterk aangeraden om hier altijd een losse groep voor te plaatsen in de meterkast. U kunt ook een bestaande groep gebruiken, als u hier momenteel geen elektrische apparaten op aangesloten heeft.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.