De Nederlandse afdrachten voor de EU-begroting worden geraamd en verantwoord op de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor 2021 bedroegen de afdrachten van Nederland circa € 9,7 miljard (na aftrek van de vergoeding voor de lidstaat voor douaneheffing en invordering).
In 2021 droeg Nederland 9,7 miljard euro af aan de EU. Dit was 0,8 miljard hoger dan was begroot in de Miljoenennota over 2021. Ook was dit bedrag hoger dan in 2020; toen droeg Nederland ruim 8,9 miljard euro af aan de EU. Deze positie als nettobetaler bestaat voor Nederland sinds 1991.
Duitsland draagt in euro's het meeste af
Kijken we naar de totale bijdragen in euro's, dan staat Duitsland op plaats één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de btw- en bni-afdrachten aan de EU.
Nederland is al jaren de grootste nettobetaler van de Europese Unie. Geen EU-lidstaat draagt een groter deel van zijn bruto binnenlands product af aan Brussel.
Nederland heeft een sterke Europese Unie nodig. Omdat Europa een veilig thuis is waar mensen in vrede kunnen leven. Om de Nederlandse belangen in de wereld te bevorderen en te beschermen. Omdat Nederland economisch sterk afhankelijk is van het vrije verkeer van goederen en kapitaal binnen de EU.
Euro is goed voor de export
Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland. Ook voorkomt een gemeenschappelijke munt als de euro dat een ander land in de Europese Unie zijn munt in waarde laat dalen. Door een goedkopere munt worden de exportproducten van dat land goedkoper.
Het Hof oordeelde dat een lidstaat de procedure zelf kan stopzetten en terugdraaien zonder toestemming van de andere EU-landen. Dit kan niet meer als de procedure is afgerond, dus is goedgekeurd door alle nationale parlementen van de afzonderlijke lidstaten.
De Nederlandse afdrachten voor de EU-begroting worden geraamd en verantwoord op de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor 2021 bedroegen de afdrachten van Nederland circa € 9,7 miljard (na aftrek van de vergoeding voor de lidstaat voor douaneheffing en invordering).
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
De Wereldbank is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.
Nederland ontvangt van de EU zogenoemde subsidies in gedeeld beheer. Het gaat om de Europese landbouwfondsen (ELGF en ELFPO), de structuur- en investeringsfondsen (EFRO, ESF, EFMB en EFMZV) en de migratie- en veiligheidsfondsen (AMIF en ISF).
Een deel van het geld gaat naar de Europese begroting. Heeft een land niet gerecycled plastic afval? Dan betaalt zo'n land daarover een bijdrage die ook belandt in het potje van de Europese begroting. En om het huishoudboekje rond te maken een jaarlijkse bijdrage van de EU lidstaten.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
De EU-landen hebben 95,6 miljard euro aan directe investeringen gedaan in Noorwegen (69 procent van alle directe investeringen in Noorwegen in 2014). 63 procent van alle Noorse directe investeringen in 2014 ging naar de EU (82,5 miljard euro).
De EU zorgt al meer dan een halve eeuw voor vrede, stabiliteit en welvaart. Zij speelt ook een belangrijke rol in de diplomatie en werkt aan vrede, stabiliteit en welvaart op mondiaal niveau waarbij zij enorm veel waarde hecht aan de democratie, de fundamentele vrijheden en de rechtsstaat.
Qua bbp per hoofd van de bevolking staat Duitsland in 2018 op de achttiende plek wereldwijd; Nederland staat op de dertiende plek. Gecorrigeerd voor verschillen in prijspeil is het Nederlandse bbp per hoofd van de bevolking een van de hoogste binnen de Europese Unie (CBS, 2019).
Als je het netto financieel vermogen per persoon als maatstaf neemt, behoort België tot de tien rijkste landen in de wereld. Dat blijkt uit het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz.
Indië, specerijenhandel, Vereenigde Oostindische Compagnie. De welvaart die de Republiek der zeven verenigde Nederlanden tussen 1580 en 1680 ten deel viel is voor de meeste Nederlanders onlosmakelijk met deze trits verbonden. Onze Gouden Eeuw komt door Oost-Azië.
De Nederlandse export is onder te verdelen naar goederenexport van Nederlandse makelij (118,5 miljard euro of 16,1 procent van het bbp), wederuitvoer van goederen (32,5 miljard euro of 4,4 procent) en dienstenexport (99,3 miljard euro of 13,5 procent).
Nederland verdient het meest aan de export naar Duitsland
Binnen de verdiensten aan Duitsland speelt de wederuitvoer een relatief grote rol. Dit betreft bijvoorbeeld smartphones, speelgoed en kleding die vanuit China via ons land naar Duitsland gaan.
De staatsschuld wordt voor 2022 geraamd op 57,7% en blijft daarmee onder de Europese grenswaarde van 60% van het bbp. Het overheidstekort neemt ook af. Waar het overheidssaldo dit jaar nog -6% zal bedragen, is het de verwachting dat dit -2,4% zal zijn in 2022.
Na de inval in Oekraïne steunde een groeiende meerderheid in Finland en Zweden de toetreding tot de NAVO. Op 18 mei 2022 dienden zij samen hun toetredingsaanvragen in bij secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.
Verlies van soevereiniteit
De bewegingsvrijheid op terreinen waarvoor in de EU gezamenlijke afspraken zijn gemaakt vermindert voor de individuele lidstaten. Op die terreinen is een deel van de soevereiniteit overgedragen aan de EU.
Het zou de Zwitserse soevereiniteit aantasten. De regering in Bern probeerde daarom allerlei uitzonderingen op de EU-regels te bedingen. Zo zouden EU-burgers in Zwitserland niet zomaar aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning of sociale zekerheid en wilde Bern de Europese rechter buiten de afspraken houden.