Uw werkgever kan een ontbindingsprocedure via de kantonrechter starten, maar hij kan ook overgaan tot ontslag op staande voet. Werkweigering is een voorbeeld van een dringende reden en kan derhalve leiden tot ontslag op staande voet.
Je kunt in de regel ontslagen worden wanneer je werk weigert. Werkweigering kan een dringende reden zijn voor ontslag. Je werkgever heeft een instructierecht. Dat betekent dat hij je de opdracht mag geven om bepaalde werkzaamheden te verrichten.
Geldige reden voor ontslag op staande voet
steelt; fraudeert; in ernstige mate niet de bekwaamheden heeft om het werk te verrichten; werk weigert zonder goede reden.
Werkweigering is het weigeren van de werknemer om te voldoen aan een redelijke opdracht van de werkgever en/of het niet nakomen van de opgelegde instructies.
Werkweigering – Conclusie
Potentieel kan werkweigering grote gevolgen hebben: van het inhouden van loon, tot ontslag zonder ww-rechten. Ook voor de werkgever kunnen grote gevolgen aan werkweigering zitten. Doet hij niets, dan laat hij over zich lopen en is hij zijn autoriteit kwijt.
Onder de WAB is het uitgangspunt dat als een werknemer niet komt werken, hij toch doorbetaald moet worden. De werkgever moet op het moment dat er geen arbeid is verricht, bewijzen dat een werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het loon. De rollen zijn dus feitelijk omgedraaid.
Er bestaat geen wettelijke definitie van werkweigering. Wel volgt uit artikel 7:660 BW dat de werknemer verplicht is zich te houden aan redelijke voorschriften van de werkgever, binnen de grenzen van de arbeidsovereenkomst: het zogenaamde 'instructierecht'.
De werkgever mag een boete opleggen met een maximumbedrag die gelijk is aan een halve dag loon per week. Hier mag de werkgever alleen van afwijken wanneer hij dit met de werknemer is overeengekomen en de werknemer meer dan het minimumloon verdient.
De ontslag op staande brief is vooral bedoeld om de reden voor het ontslag vast te leggen. De werknemer moet weten waartegen hij zich moet verdedigen. Daarom moet de brief snel na het ontslag verstuurd worden. Vermeld in de ontslagbrief altijd alle redenen die de aanleiding zijn voor het ontslag.
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Als u ontslagen wordt om een dringende reden hebt u geen recht op werkloosheidsuitkering. De RVA kent enkel werkloosheidsuitkeringen toe aan wie geen arbeid en loon heeft wegens omstandigheden onafhankelijk van zijn eigen wil. Bent u niet akkoord met uw ontslag, dan kunt u dat aanvechten.
Ontslag op staande voet betekent dat u per direct geen inkomsten meer ontvangt van uw werkgever. Wanneer het ontslag aan uzelf te wijten is, vervalt uw recht op een werkloosheidsuitkering. Bij een onterecht ontslag is het daarom belangrijk dat u niet direct een WW-uitkering aanvraagt bij het UWV.
Werkweigering is een verzamelterm voor het weigeren van een 'redelijke' opdracht van een werkgever in het kader van het instructierecht. De redelijke opdracht is een opdracht waarvan in het kader van goed werknemerschap (art. 7:611 BW) kan worden verwacht dat dit 'bij' de arbeidsovereenkomst hoort.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Laat uw werkgever zo snel mogelijk weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Schakel daarom direct juridische hulp in. Ook als u twijfelt om te protesteren. Na ontslag op staande voet krijgt u geen loon meer.
Uw werknemer laat verwijtbaar gedrag zien of laat verwijtbaar iets na. Zoals stelen, dronken op het werk komen, diploma's vervalsen of werk weigeren zonder goede reden. Hiervoor mag u uw werknemer vaak zelfs op staande voet ontslaan.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Uw werkgever mag u soms ontslaan als u een vast contract heeft. Dit mag alleen als hij daarvoor goede redenen heeft. Deze redenen moeten ook in de wet staan.
Een werknemer mag weigeren een redelijke opdracht uit te voeren indien hij daar een gerechtvaardigd belang voor heeft. Hiervan is sprake als zijn gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit is in elk geval zo wanneer er sprake is van strijd met de Arbeidsomstandighedenwet of de Arbeidstijdenwet.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.
De overtredingen en boetes dienen schriftelijk in het arbeidsovereenkomst, reglement of cao te zijn vermeld. De hoogte van de boetes mag per week niet meer zijn dan het loon van een halve dag werk. Als de werknemer niet meer dan het minimumloon verdient, dan mag de boete jezelf of het bedrijf niet ten goede komen.
Als je een medewerker wil ontslaan, heb je 2 mogelijkheden: Je laat je ontslagen medewerker een opzegtermijn presteren die wettelijk vastgelegd is. Je beëindigt zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk en betaalt hem een ontslagvergoeding (verbrekingsvergoeding) die overeenstemt met de duur van zijn opzegtermijn.