Bril rechtzetten: een nieuwe bril kan een beetje scheef zitten. Wanneer bijvoorbeeld de ene kant van de bril iets te hoog is, dan houd je de bril aan de andere kant vast en buig je deze iets omhoog. Zorg dat je ter hoogte van het metalen scharnier buigt en niet het pootje zelf.
Controleer of deze wankelt. Zet de bril af en leg de bril ondersteboven op een vlak oppervlak, zoals een tafel. Als de bril wankelt of scheef staat, dan staat hij waarschijnlijk ook schreef op uw gezicht (of uw oren zitten niet op gelijke hoogte).
Plaats de bril in een kom met warm water voor ongeveer 60 seconden. Oefen zachtjes druk uit naar de binnenkant toe en naar beneden op het uiteinde van de slapen. Herhaal tot je een strakkere pasvorm achter de oren hebt.
De mogelijke gevolgen zijn talloos en omvatten symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn tot duizeligheid of dubbel zicht. Brandende of jeukende ogen zijn een ander symptoom. Deze zijn niet alleen het gevolg van het dragen van de verkeerde bril. Droge lucht kan ook de reden zijn.
Als je niet dichtbij een van onze winkels bent, ga dan langs bij een opticien in de buurt om je bril aan te laten passen. De meeste opticiens helpen je graag, maar soms vragen ze een kleine vergoeding.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is. En dat terwijl iemand met een hogere sterkte juist weer weinig last kan hebben. Toch is het bij wazig zicht wel echt handig om een oogmeting te laten doen.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen.
Ook is het belangrijk dat de bril goed past. Zo kijk je het fijnst als je pupil in het midden van de glazen zit. Ook hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht. De opticien of optometrist kan je adviseren en de bril voor je verstellen, zodat 'ie lekker zit en goed past.
Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon.
Gebruik make-up als tijdelijke oplossing!
Je hoeft niet je volledige neus te poederen, maar een beetje primer, poeder of oogschaduwbasis op de plek van je neuskussens doet al wonderen! De lange-termijn oplossing wordt uiteraard enkel door de opticien geboden… Je bril goed laten afstellen, is een must!
Optimaal aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor veroorzaken; deze wijst er op dat het gewicht van de bril niet volledig op de neus rust. Als de bril echter te strak zit "dwalen" de zijkanten af naar boven langs de zijkanten van het hoofd en glijdt het brilmontuur van de neus af.
De bril zit dan strakker achter je oor. Zo strak, dat deze in je oorschelp gaat snijden. Dan heb je een bril die niet af glijdt, maar wel flink pijn doet. Als je echt wilt dat jouw bril goed is afgesteld, loop dan even binnen.
Mensen doen gemiddeld 3,8 jaar met dezelfde bril, afhankelijk van hoe intensief de bril gedragen wordt. Dat is behoorlijk lang als je bedenkt dat je jouw ogen best jaarlijks laat controleren.
De symptomen van verminderd gezichtsvermogen kunnen verschillen. Sommigen krijgen ineens moeite met het op afstand snel kunnen lezen van verkeersborden. Anderen merken ineens dat ze een boek of krant verder van zich af moeten houden om de tekst te kunnen lezen.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Blindheid heeft grote impact op je leven en dat van je naasten. Niet alleen praktisch maar ook psychisch. Vaak gaat blindheid gepaard met onzekerheid, jezelf niet meer zijn, vermoeidheid en je afhankelijk voelen.
We noemen iemand blind als zijn gezichtsscherpte kleiner dan of gelijk aan 1/20 (één twintigste) is, zelfs met een bril of lenzen. Dit betekent dat als iemand met twee goede ogen een stoel al op twintig meter afstand ziet, iemand met heel slechte ogen dezelfde stoel pas op één meter afstand of minder kan zien.
Mensen die sterk bijziend zijn (een sterkte van -6 of meer), hebben daardoor op latere leeftijd een verhoogd risico op complicaties zoals maculadegeneratie, glaucoom of staar. Dit zijn oogziekten waarbij het gezichtsvermogen sterk achteruitgaat. Sommige patiënten worden zelfs helemaal blind.
Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid.
Voor sommige mensen is een paar dagen genoeg om aan een nieuwe bril te wennen, terwijl anderen daar wel twee weken voor nodig hebben. Het is dus volkomen normaal wanneer u alleen de rand van het montuur van uw bril ziet als u hem voor de eerste keer opzet. Dat heeft te maken met het visuele centrum van de hersenen.
Vaak zegt een bril niet veel over de persoon die hem draagt. Het zegt meestal alleen iets over de smaak van iemand en soms iets over het karakter. Iemand met dure kleding zal ook vaak een dure bril erbij kopen, voor deze persoon geldt vaak dat de uitstraling belangrijk is, of het imago dat opgewekt moet worden.