Ratten worden door de gemeente alleen bestreden op locaties waar zij te veel schade kunnen veroorzaken of een reëel gezondheidsrisico kunnen vormen. Over het algemeen is dat risico vrij klein. Bestrijden heeft geen zin als er voedsel en schuilplekken beschikbaar blijven.
De gemeente is vanuit de wet op de Publieke Volksgezondheid verantwoordelijk voor bestrijding van ratten in de openbare buitenruimte.
Meld overlast bij de gemeente
Voor het melden van overlast van ratten of andere plaagdieren in de openbare ruimte of in en rond uw huis kunt u een melding doen bij de gemeente: meldingen.amsterdam.nl. U kunt uw melding ook op een andere manier doorgeven: Bel 14 020, het informatienummer van de gemeente.
Ratten en muizen
Neem contact op met de milieudienst van uw gemeente.
Voor het voorkomen en bestrijden van ongedierte (bijvoorbeeld muizen, zilvervisjes en vlooien) in uw huis of tuin bent u meestal zelf verantwoordelijk. De gemeente bestrijdt wel ratten en kakkerlakken in en om uw huis. Verder richt de gemeente zich op de bestrijding van ongedierte in de openbare ruimte, zoals wespen.
Knaagschade door muizen en ratten met vergaande gevolgen
Wat veel mensen niet weten is dat knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten of ander ongedierte niet is verzekerd. Knaagschade door muizen en ratten kan soms zeer vergaande gevolgen hebben.
De verantwoordelijkheden rondom rattenoverlast zijn niet geheel duidelijk ingekaderd binnen de wet. Wanneer de volksgezondheid in het geding is rest alleen de overheid, maar als een rattenprobleem individueel van aard lijkt te zijn, dan mag van de bewoner worden verwacht dat zij zelf adequate maatregelen treffen.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Heeft u ratten in de tuin of rondom uw gebouw? Dan wilt u deze waarschijnlijk direct bestrijden of de overlast minstens aan de kaak stellen. U kunt natuurlijk de bestrijdingsdienst bellen en zelf de kosten op u nemen. Dit is meestal de makkelijkste en snelste oplossing.
Ratten houden niet van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van munt-olie. Doe een paar druppels munt-olie in een oliegeurhouder en steek vervolgens het kaarsje aan. De geur verspreidt zich en de ratten blijven op afstand.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Om een rat effectief te doden en onnodig dierenleed te voorkomen, raden wij aan om een luchtbuks te gebruiken met een kogeltje van minimaal 5,5mm (of groter) en een kracht van 24 joule (of hoger). Dit alles om ervoor te zorgen dat de rat niet ziek raakt een een pijnlijke dood heeft, maar direct dood geschoten wordt.
Ook is een rattenval heel eenvoudig in gebruik: plaats wat lokaas, het liefst pindakaas, op de muizenval en stel deze op scherp door een hendeltje over te halen. De plaatsing van de val is wel belangrijk: altijd langs muren en het liefst in de buurt van plekken waar ze (vaak) komen.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Ratten komen altijd je huis binnen op zoek naar eten, drinken en een schuilplaats. Helemaal voorkomen is moeilijk. Hoe maak je jouw huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor ratten? Laat geen voedsel of afval slingeren in je huis of tuin.
Het bestrijden en/of voorkomen van ongedierte valt onder kleine herstelwerkzaamheden die voor rekening zijn van de huurder, tenzij anders staat omschreven in het contract.
Iedere keer als de rat van het rattengif eet wordt de bloedstolling minder. Het gevolg hiervan is dat de ratten sterven aan inwendige bloedingen. Dit kan 3 tot 14 dagen duren totdat de rat voldoende heeft binnengekregen.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Het vinden van een rattenhol is vaak moeilijker dan verwacht. Ingangen zijn gaten in de grond van ongeveer 5 tot 9 cm.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Het gebruik van een ultrasone rattenverjager is één van de meest effectieve middelen om ratten snel het huis uit te krijgen. Met name bij meerdere ratten werkt dit vaak goed omdat je de plaagdieren niet allemaal hoeft te vangen.
Ratten in de tuin uitroken
Je moet eerst een rattenhol herkennen. Het hol van een rat is herkenbaar aan gaten in de grond met een doorsnede van 5 tot 9 centimeter.
Het dier moet daarom voortdurend zijn tanden bijslijpen en zo ontstaat de knaagschade . Muizen kunnen zich door een gaatje wurmen dat 0,5cm groot is maar ook ratten zijn erg slim en behendig, ze hebben slechts een klein ingangspunt nodig. Hun borstkas kan zich intrekken onder invloed van druk.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Ratten planten zich razendsnel voort. Bruine ratten kunnen wel 15 nesten per jaar werpen. Elk nest kan 7-10 jongen voortbrengen. Deze jongen zich kunnen binnen 12 weken zelf gaan voortplanten.