Het is heel normaal om je te vervelen." Uit onderzoek blijkt zelfs dat verveling goed voor je kan zijn. Ook al voelt dat vaak niet zo. "Verveling is een onprettige emotie. Je voelt je rusteloos en doelloos.
Een beetje verveling kennen we allemaal en is niet erg. Het duurt meestal maar even. Voordat we het weten, zijn we al met iets anders bezig. Als het langere tijd aanhoudt, kan verveling wel een behoorlijk effect hebben.
Even niets doen brengt zijn hersenen tot rust. Tijdens het vervelen krijgt zijn brein tijd om eerdere prikkels te verwerken. Door een beetje te dagdromen gaat hij zich tevreden of vrolijk voelen. Van vervelen leert je kind denken in oplossingen.
Verveling is een zeer ongezonde dagbesteding. Dieren en mensen raken depressief als ze voor een langere tijd zich gaan vervelen. Je leeft korter, en zal eerder ziek worden. Je verveeld je dood klopt niet, wel dat op den duur je zeker eerder sterft door de gevolgen van verveling.
Jij kunt je minder goed concentreren, heb moeite met het afronden en starten van taken en vertoont dus sneller uitstelgedrag. Dat het daarnaast ook nog eens de kans vergroot op een depressie of angststoornis, is ook nog zo'n nare bijkomstigheid. Omarmen dus, die verveling.
Verveling is het gevoel gevangen te zitten in een eindeloos, betekenisloos heden. Het is een negatieve emotie die sterk motiveert tot gedrag om verveling te vermijden, te verminderen of om eraan te ontsnappen. Mensen verkiezen zelfs een zekere mate van pijn boven verveling.
Jongeren vervelen zich steeds vaker. Dat blijkt uit een bevraging van meer dan 3000 jongeren door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Uit het Brusselse onderzoek blijkt dat 21,1 procent van de jongeren tussen 14 en 25 jaar zich meerdere keren per week tot elke dag verveelt.
Snel verveeld raken kan inderdaad aan de werking van het brein liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van een tekort aan dopamine. Dopamine is de 'beloningsstof'. Wanneer we een prestatie verrichten, komt er dopamine vrij, wat ons een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn we geneigd bepaalde handelingen te herhalen.
Maar is vervelen wel zo erg? Vervelen heeft juist een aantal mooie voordelen voor kinderen, zegt orthopedagoog Loes Waanders. Eén: als je niet alles voorkauwt en je kind zelf iets laat bedenken om te gaan doen, worden ze creatiever. "Daarnaast vergroot vervelen het probleemoplossend vermogen.
Veel mensen zijn simpelweg op zoek zijn naar veiligheid en zijn bang voor het onbekende. Immers, onbekend maakt onbemind. Veel mensen klagen erover dat hun leven een sleur is, dat het te veel van hetzelfde is, of dat ze te weinig uitdaging hebben. Dat is ook niet zo raar als je altijd hetzelfde doet.
Ga naar buiten een maak een fijne wandeling in het bos. Wanneer je thuis verveelt is het belangrijk om even je hoofd leeg te maken. Je kunt kiezen voor een korte of een lange wandeling. Je kunt ook gewoon even naar het uitkijkpunt lopen om daar even lekker te genieten van het uitzicht.
Om een minder saai persoon te zijn, is het belangrijk om open te staan voor anderen, gevoel voor humor te hebben en avontuurlijk te zijn. Een minder saai persoon zijn kan je persoonlijke omgang, je sociale wereld en je dagelijkse leven veranderen.
Er zijn een aantal manieren om verveling op het werk te voorkomen. Ga bijvoorbeeld zelf op zoek naar een uitdaging in je werk. Stel een paar dagelijkse doelen op voor jezelf of vind een andere manier om je werk aantrekkelijker te maken. Een gesprek met je leidinggevende is natuurlijk ook een goed startpunt.