De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
De ijskoude, harde waarheid: praktisch alle vis is bevroren. Behalve die veel te dure kreeft die je zelf mag uitzoeken in dat restaurant, maar dat noemen we dierenmishandeling - en daar wagen we ons niet aan. Hoe het zit: commerciële visbedrijven vriezen vis direct in voor ze het naar supermarkten brengen.
Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als 'vers' is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest, kan op een later tijdstip ontdooid zijn en zo aan de consument verkocht worden.
Verse vis herkennen in de winkel of bij de visboer? Let op de ogen, de huid en de geur van de vis. Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Spoel hem af onder koud water en dep droog. Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Hoe kan ik best bevroren vis ontdooien? Vis kun je het best op temperatuur laten komen door deze de avond van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Door de vis te ontdooien in de koelkast blijft de vis vers, omdat deze op koude temperatuur blijft.
Visproducten bederven veel sneller dan vleesproducten. Voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden op de vis aanwezig zijn, is de vis al bedorven. Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten.
Als de vis dood is, dan wordt door bacteriën het trimethylamine-oxide afgebroken tot trimethylamine. De vis krijgt daardoor de typerende vislucht. Hoe langer het afbraakproces duurt, hoe meer trimethylamine er ontstaat en des te sterker de vis ruikt.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Diepvries vis wordt vaak direct al aan boord van het schip ingevroren, zodat bacteriën geen kans hebben om de smaak en textuur van de vis te beïnvloeden. Volgens het Voedingscentrum moet de temperatuur voor het invriezen lager zijn dan -18°C, maar in de praktijk is het vaak nog veel lager: tot -30°C.
Zalm invriezen kan enkel als de TGT (= te gebruiken tot) datum nog geldig is. Zorg er tevens voor dat de zalm luchtdicht wordt bewaard in een afgesloten diepvriesbakje of in een goed gesloten diepvrieszak. Zowel rauwe zalm, bereide zalm als gerookte zalm is vervolgens maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis. Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.
Vrijdag is van oudsher de dag dat er in vele families verse vis wordt geserveerd. Hoewel, vers? Vis die in de supermarkt wordt verkocht, is meestal eerst bewerkt.
Ontdooien in de magnetron
Keer je vlees of vis steeds na een minuut of schep het kliekje om. Als je op een hogere wattage ontdooit verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product.
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Alle vis -- rauw en gekookt -- ruikt naar vis. Gekoelde vis die is begonnen te bederven zal echter een steeds duidelijkere visachtige geur hebben. Indien er genoeg tijd overheen is gegaan zal deze intense visgeur ontwikkelen tot de nare geur van rottend vlees.
De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.
In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente, zoals bloemkool, broccoli of prei. Sommige groenten bevatten veel nitraat.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is. Daarna verwijder je 'm uit het zakje en bereid je 'm meteen.
Koken met diepvriesvis is leuker en makkelijker dan je denkt. Tenminste, als je voor goede kwaliteit vis kiest. Wie denkt dat diepvriesvis minder smaakvol en gezond is, heeft het mis. Goede vis wordt na het fileren direct ingevroren, waardoor de smaak en voedingsstoffen volledig intact blijven.
Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten. Wanneer je bevroren kabeljauw koopt kan je deze in de magnetron ontdooien, pas alleen op dat de randen niet voorgaren en het midden ijs blijft.