Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Als je gewone, rauwe en gezouten of ongezouten pindakaas eet, zou het goed moeten gaan. Als je echter honingmosterd geglazuurde pindakaas eet, dan zit er waarschijnlijk gluten in deze gearomatiseerde optie.
De fruitspreads, natuurlijke pindakaas, fruitsiropen, suikervrije ontbijtsiroop, pure ahornsiroop, portiecontroleproducten en ijstoppings van Smucker's bevatten geen ingrediënten die afkomstig zijn van gluten . Deze producten voldoen echter niet aan onze vastgestelde criteria voor de claim 'glutenvrij' om een of meerdere redenen.
Alle varianten van Peter Pan pindakaas en pindakaaspasta worden gemaakt zonder toevoeging van ingrediënten die mogelijk gluten bevatten, zoals tarwe, rogge, gerst en haver .
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Gluteneiwitten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm, zodat er een afvlakking ontstaat van de dunne darm, met slechte opname van voedingsstoffen als gevolg, maar ook diarree, constipatie, groeiachterstand en vermoeidheid.
Pizzabodem is ook een van de meest voorkomende plekken om gluten te vinden. Gelukkig kan glutenvrije pizzabodem u helpen om te genieten van een heerlijke, verse pizza zonder gluten te consumeren . Glutenvrije pizza wordt gemaakt zonder tarwemeel en is veilig voor glutenvrije personen om te consumeren.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.
Voor de variatie kun je ook gemengde notenpasta nemen. Vaak zitten hier ook wel pinda's in, maar daarnaast ook andere noten. Zoals hazelnoten, amandelen en cashewnoten. Deze gemengde notenpasta's bevatten doorgaans minder suiker dan pindakaas en meer mineralen.
Ja, alle noten met één ingrediënt zijn glutenvrij .
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product.
Helaas zijn de meeste kant-en-klare pindasauzen en ook degene die je nog moet aanlengen met water, niet glutenvrij.
Frites/patat gemaakt van aardappelen en zonnebloem of palmolie zijn glutenvrij, net als ovenfriet, Rösti zonder toevoegingen of ribbelfriet. Check wel altijd even de ingrediënten op de verpakking. Let extra op bij crunchie of extra knapperige frites of patat. In de laag voor de extra crunch kan gluten zitten.
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.Daarnaast kun je last krijgen van vermoeidheid. Deze klachten komen veel overeen met klachten ten gevolge van coeliakie.
Darmklachten zoals diarree, verstopping, winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak voorkomende klachten vóór de diagnose. Maar ook na de diagnose, en bij het goed volgen van het glutenvrije dieet, kun je hier last van houden.
Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon.Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.
Gluten zitten dus niet alleen in alle soorten gewoon brood, maar ook in beschuit, crackers, gebak, koek, muesli, vlokken, tarwemeel en deegwaren zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook kunnen producten waarin een glutenbevattend bindmiddel, zoals bijv. soepen, sauzen, worstsoorten etc. niet worden gebruikt.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Omdat melk en levende actieve culturen de enige gebruikte ingrediënten zijn, is gewone Griekse yoghurt meestal glutenvrij . Hoewel er altijd een kans is op kruisbesmetting met gluten van andere producten die een fabrikant produceert die mogelijk glutenbevattende additieven bevatten.
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek. Knabbelbacon BBQ.
McDonald's French Fries zijn absoluut NIET glutenvrij. Kies voor Chick-fil-A of Five Guys of Red Robin fries, maar alleen nadat u met de manager heeft bevestigd dat de frituurpan inderdaad alleen voor frietjes is bedoeld.