De High Society zat vaak te paard. Toen de mode veranderde en het jasje onderdeel van het kostuum werd, vond koning Edward dat 1 ding van de oude look bewaard moest blijven. Het jasje moest aan de onderkant openvallen, alsof je er zo mee op een paard kon gaan zitten. Daarom liet de koning de onderste knoop altijd open.
was Edward VII aan de macht van 1906 tot 1910. Het gerucht gaat dat deze man, net als de meeste van ons, wel van een borrel en lekker eten hield en daardoor zo dik werd dat hij niet meer in zijn gilet paste. Hij liet daarom de onderste knoop open zodat het geheel er beter uitzag en een stuk comfortabeler zat.
Regel bij een colbert met enkele rij is dat je de bovenste knoop dicht doet als je staat. Als je gaat zitten, mag je hem open doen. Bij een single breasted colbert met twee verticale knopen laat je de onderste knoop altijd open. Ook hier weer doe je de bovenste dicht als je staat.
Zoals we eerder al zeiden: de pasvorm van een overhemd komt het beste tot zijn recht met maximaal twee knoopjes open. Voor een formele look open je maximaal één knoopje. Wil je iets informeler voor de dag komen, dan kan je ook twee knoopjes openlaten.
Gilets hebben meestal 5 tot 7 knopen. En wederom hier de vraag: knoopjes open of knoopjes dicht? Bij een gilet mogen de knoopjes dicht, behalve het onderste knoopje. Dit zorgt voor net iets meer bewegingsvrijheid rondom je heupen.
Toen de mode veranderde en het jasje onderdeel van het kostuum werd, vond koning Edward dat 1 ding van de oude look bewaard moest blijven. Het jasje moest aan de onderkant openvallen, alsof je er zo mee op een paard kon gaan zitten. Daarom liet de koning de onderste knoop altijd open.
Als je het graag over de klassieke boeg gooit, leent de blouse zich als geen ander kledingstuk om onder je gilet te dragen. En mocht de temperatuur het toelaten, kun je 'm ook over je blousejurk gooien. Draag er een paar grove laarzen onder voor wat extra nonchalance en loafers voor een chiquere punt op de i.
De etiquette van een driedelig pak
Een driedelig kostuum is eigenlijk niets meer dan een tweedelig pak, dat bestaat uit een colbert en een pantalon, waar je een gilet bij draagt. Dit betekent ook dat voor deze outfit dezelfde regels gelden als voor een tweedelig pak.
Wanneer u een nette indruk wilt maken draagt u het overhemd altijd in uw broek. Voor formele gelegenheden draagt u het met een stropdas. Zonder stropdas laat u enkel het bovenste knoopje open. Voor een informele uitstraling kunt u de mouwen opstropen en eventueel het overhemd uit uw broek laten.
Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat je altijd alle knoopjes dicht doet, behalve de onderste. Niet alleen omdat het zo hoort, maar het zit ook gewoon net wat lekkerder. Je hebt namelijk meer ruimte rond je heupen, waardoor je makkelijker kan bewegen.
Het antwoord op de vraag wanneer een pak goed past, is eenvoudig: een pak moet goed aansluiten op het lichaam. Het mag niet om het lichaam flodderen. De mouw en de broekspijpen mogen niet te lang of te kort zijn. Het colbert moet net over de billen komen en de pantalon moet op de taille zitten.
Blazers lijken best wel op een kostuumjasje, dit is een jasje dat je op een bijpassende broek draagt. Het verschil is dat er bij de blazer geen bijpassende broek hoort en dat je het jasje dus kunt dragen op iedere outfit. Het item beschikt vaak over unieke knopen en ook heeft het jasje zogenoemde patch zakken.
Een colbert is bedoeld om als los kledingstuk te dragen terwijl je een kostuumjasje draagt met de bijpassende pantalon. Je kunt een colbert ook makkelijk combineren met een overhemd of een trui, ook zijn er verschillende varianten en pasvormen verkrijgbaar.
Over het algemeen geldt dat je altijd minstens één knoopje moet dichtknopen. Alle knopen open zorgt voor een onverzorgde, slordige look én doet je overkomen als een gladjakker. En trust us, dat wil je niet. Drie knopen dicht straalt een stijlvolle, fashionboy vibe uit.
Zorg wel dat je gilet altijd in dezelfde kleur als je pak is en ga het liefst voor een donkere kleur als zwart of donkerblauw.
U kunt het overhemd dragen totdat de vlekken te zien en/of te ruiken zijn en het overhemd er dof uitziet. De meeste mensen wassen hun overhemden vaker dan nodig - waarschijnlijk om er zeker van te zijn dat ze goed voor de dag komen. Dat kan naturlijk geen kwaad, al zullen uw overhemden wel sneller slijten.
Het meest voorkomende kledingstuk dat gedragen wordt onder een overhemd is een ondershirt. Een ondershirt is een hemd, T-shirt of lange mouwen shirt dat speciaal ontworpen is om te dragen onder een overhemd. De kenmerken van deze shirts zijn dat ze vocht vasthouden, ademen, licht en vaak dun zijn.
De lengte van het overhemd
Mik op een lengte tussen je broeksriem en je kruis. Sommige hemden net langer dan je broeksriem, andere bijna tot aan je kruis, dat hangt een beetje af van de stijl van het hemd.
Bij een 3-delig pak (colbert met vest/gilet ) draag je geen riem. Je riem draag je met het uiteinde aan de linkerzijde van je taille. De juiste riem lengte is die lengte als je de middelste opening gebruikt. Hoe gladder en donkerder je schoenen, hoe formeler en zakelijker je uitstraling.
Het herenkostuum of pak: de hoofdonderdelen
een colbert dan wel het jasje; een broek dan wel de pantalon; eventueel een gilet oftewel het mouwloze vest.
Draag het pak heel klassiek met een blouse en hakken of loafers. Of draag een felgekleurde blazer en pantalon om meer op te vallen. Gewoon een T-shirtje onder je jasje kan ook om het geheel meer casual te maken. Wil je echt opvallen met je outfit, draag dan een leuke blazer en broek met een gekke print!
Meestal draagt men een driedelig pak tijdens een bruiloft, een sollicitatie of zakelijke momenten. Toch wordt het gilet ook wel eens zonder colbert gedragen waardoor men een stijlvolle casual look creëert.
Het spijkergilet is de meest populaire versie in zijn soort. Je combineert hem met een maxi jurk of maxi rok. Die laten we niet achter in de zomer. Draag ze met laarzen, een grof vest en een vleugje fringe.
Een bodywarmer is eigenlijk voor meerdere gelegenheden heel handig. Je kan ervoor kiezen om hem casual te dragen of dressed up. Combineer 'm bijvoorbeeld met je daily outfit met een spijkerbroek en een paar sneakers of laarsjes. Maar ook is 'ie perfect om te dragen over je sweater, hoodie of gebreide trui.