Zorg voor minder fel licht in de buurt van je spiegel of verwijder een aantal spiegels in huis. Vraag of een huisgenoot je meehelpt door je te laten herinneren: “afblijven”! Knip je nagels kort. Zoek afleiding voor in de zwakke momenten.
Voorkom veelvuldig krabben
Zorg voor schone, gladde en kort geknipte nagels. Trek katoenen handschoenen aan (deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek), ook 's nachts. Bedek de huid door kleding of verband; krab dus niet op de blote huid.
Huidpulken is het krabben, wrijven, knijpen, pulken of anderszins beschadigen van de eigen huid. Wanneer een persoon dit gedrag overmatig uitvoert, spreken we van een skin picking disorder (SPD) volgens de DSM-classificatie.
De korst op de wond
Laat de korst goed zitten en krab/pulk er niet aan. Anders moet het hele proces opnieuw beginnen en maak je de huid weer opnieuw open. Dit keer dieper dan daarvoor. De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Het is uiteraard afhankelijk van de beschadiging hoe lang het huidherstel duurt. Een kleine beschadiging aan de bovenste huidlaag kan zich in 5 dagen goed herstellen, mits de huid optimaal wordt gehydrateerd.
De huidtherapeut kan helpen bij skin picking
Ook kan ze je geruststellen, want vaak is er niet zoveel aan de hand met je huid. Het feit dat je onder controle bent van een huidtherapeut kan de drang verminderen er zelf aan te zitten. Je mag bellen om langs te komen als er iets zit, zodat je zelf niet hoeft te pulken.
Acne is een wond die moet genezen. Net als met elke andere wond zul je ook hier een aantal dingen moeten doen of juist moeten vermijden. Een wond stel je niet bloot aan felle zon, je mag niet aan de korstjes krabben en je moet ervoor zorgen dat de huid niet te droog is om het genezingsproces te versnellen.
Jeuk in het gezicht kan echter ook worden veroorzaakt door schimmel, die vaak wordt verward met uitslag of eczeem. De meest voorkomende oorzaken van jeuk in het gezicht zijn ringworm, roos, atopische dermatitis, contactdermatitis, schurft, krentenbaard en rosacea.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
"Als je gaat krabben, dan vind je het zo lekker waardoor je een beloningsgevoel krijgt en er bijna een soort verslaving optreedt. Als het niet als lekker wordt ervaren, gaat het waarschijnlijk vanzelf over." Niet krabben is dan ook een goede oplossing, maar dat is volgens Thio niet te doen.
Meestal is het echter een onbewuste gewoonte die voorkomt tijdens rustige momenten. Als er wordt gekrabd of gepulkt dan wordt dat vaak omschreven als een gevoel van opluchting en rust. Er wordt ook gedacht dat er endorfinen (natuurlijke aan morfine verwante stoffen) vrijkomen tijdens het krabben en pulken.
Titillomanie (neurotische excoriaties) is een stoornis die wordt gekenmerkt door de onweerstaanbare drang tot het kapot krabben van de huid (Van Beusekom & Hoogduin, 1992).
Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
“Nagelbijten zit in dezelfde categorie als tics en lichte vormen van jezelf krassen”: psychologe legt uit hoe je ermee stopt. Nagelbijten lijkt in het begin misschien onschuldig. Maar al gauw beschadig je je vingertoppen en ga je steeds dezelfde wondjes open bijten, wat tot ontstekingen kan leiden.
Losse, harde velletjes verergeren de drang tot nagelbijten. Smeer je nagelriemen elke ochtend en avond in met een druppeltje olie of speciale handcrème om te voorkomen dat je nagelriemen uitdrogen. Er zijn ook handcrèmes verkrijgbaar die niet alleen je huid verzorgen, maar ook je nagels versterken.
Een goede wondgenezing bestaat uit 3 stappen:
Bedek de wond met een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast. In de derde stap kunt u uw wond veilig, snel en met een lager risico op littekens helpen genezen. Breng de Hansaplast Wondhelende Zalf regelmatig aan tot de wond volledig is genezen.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Littekens ontstaan doordat de huid beschadigd is geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk of een operatie. Tijdens het genezingsproces maakt uw lichaam op de plaats van de beschadiging littekenweefsel aan, omdat de huid niet in staat is om volledig nieuw te groeien. Dit gebeurt elke keer als de huid beschadigt.
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.)
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.