Het meest effectief is een scrub met een korrel én fruitzuren, zoals glycolzuur, salicylzuur en/of melkzuur. De fruitzuren helpen met de exfoliatie, waardoor je veel minder hard hoeft te scrubben.
Behandelen van aardbeibenen
Het beste wat u kunt doen om dit te voorkomen is scrubben. Het liefste met een product waarin melkzuur of glycolzuur zit. Deze ingrediënten verwijderen dode huidcellen. Volgens Flair kunt u zelf een mengsel maken van yoghurt met havermout, honing en filterkoffie.
Wat kun je ertegen doen? Volgens Leenarts is het best lastig de bultjes helemaal weg te krijgen, maar kan scrubben ervoor zorgen dat ze in elk geval minder zichtbaar worden. 'Ook het gebruik van crèmes met salicylzuur of ureum kunnen de bultjes zachter en minder zichtbaar maken.
Ook lijkt het op aardbeien, vandaar de term strawberry skin. Keratosis pilaris gaat niet vanzelf weg, maar kan behandeld worden door de benen twee maal per week te exfoliëren/scrubben met eventueel een suikerscrub en het dagelijks na het douchen in te smeren met een crème of zalf met o.a. glycolzuur.
De open comedonen die het uiterlijk van aardbeibenen veroorzaken, zijn haarzakjes of vergrote poriën die een opgesloten mengsel van olie, bacteriën en dode huid bevatten. Wanneer de follikel of porie na het scheren wordt blootgesteld aan lucht, kan deze donkerder worden.
Ook het dagelijks voeden van je huid met een rijke bodylotion is een schitterende remedie. Regelmatig exfoliëren is een goede manier om strawberry legs te voorkomen. Wanneer je scrubt verwijder je immers de dode huidcellen die aan de oppervlakte van je huid liggen zodat die de porie-opening niet verstoppen.
Hoewel je keratosis pilaris niet echt kan genezen, krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om klachten te verbeteren. De kleine verstoppingen kan je voorkomen door regelmatig een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur.
Je benen exfoliëren
Hoe je het beste je benen kunt exfoliëren voor het scheren is simpel: breng de avond ervoor een laagje AHA- of BHA-bodylotion aan. De volgende ochtend was je het eraf onder de douche en scheer je je benen zoals je normaal doet.
Dit komt met name bij oudere wandelaars en golfers voor, vandaar de term 'golfersbenen'. Door stuwing is de druk bij wandelen en golfen in de aderen van de onderbenen het hoogst. Door de druk neemt de doorlaatbaarheid van de bloedvaten toe en dat zorgt voor rode vlekken. Deze ontstaan vaak boven de rand van de sok.
Er zijn kleine rode bultjes, veel met kleine puskopjes, rond de haarzakjes en huidporien. Er is een voorkeur voor romp (rug) en benen. Op de benen ontstaan ze vaak door schuren van de kleding (strakke broek), waardoor haren afbreken en haarzakjes ontstoken raken.
Puisten op billen
Meestal heeft het simpelweg te maken met ontstekingen rondom haarfollikels ofwel folliculitis, of een irritatie die volgt op veelvuldig over deze plek wrijven. Dit kan komen door het dragen van strakke kleding of zelfs door waxen.
Hoewel er nog geen middel is dat Keratosis Pilaris kan genezen, helpt de juiste huidverzorgingsroutine en regelmatige hydratatie met producten verrijkt met Urea zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea met het verlichten van symptomen en het verzachten van de huid.
Keratosis pilaris wordt ook wel 'anservel' of 'kippenhuid' genoemd, omdat het doet denken aan de bultjes op het vel van een vers geplukte vogel. Deze kippenhuid is meestal erfelijk en wordt dus van vader of moeder aan kind doorgegeven.
Scrubben hoeft én mag trouwens niet elke dag. Eén tot twee keer per week is genoeg. Voor mensen met een heel droge of gevoelige huid is twee keer per maand zelfs voldoende. Van een fijne scrub voor benen tot de beste lichaamsscrub, je vindt ze hieronder.
Je kunt het beste scrubben als je huid schoon is. Doe daarna de douche uit, en je kunt je het beste scrubben in de douchecabine (anders word het best een troep in de badkamer). Pak wat scrub en begin met zachte draaiende bewegingen over je huid.
De voordelen van scrubben
Het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor je huid steviger, gladder en heerlijk zacht aanvoelt. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen en een dikke laag vormen op je huid. Door ze te verwijderen, krijgt je velletje een frisse, mooie gloed.
Hoe ziet keratosis pilaris eruit ? We zien kleine ruwe, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. Er ontstaat het beeld van een kippevel. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten; er is doorgaans geen jeuk of pijn.
Hoe ontstaat het? De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie (dat wil zeggen: aanleg om allergisch te reageren, waaronder atopisch eczeem, astma en hooikoorts). En ook bij patiënten met de vissenschubben ziekte (ichtyosis vulgaris).
Hoe ontstaat Keratosis Pilaris? Keratosis Pilaris ontstaat door kleine verstoppingen van de haarzakjes. Dit zorgt ervoor dat er ruwe, rode bultjes ontstaan op plekken waar haren uit de huid komen. Het is een onschuldige huidaandoening die doorgaans geen klachten zal geven.
Hydrateren.
Je wordt namelijk minder snel bruin met een droge huid. Voor bruine benen is het goed om je benen zoveel mogelijk in te smeren om ze zacht en glad te houden. Vooral na je douchebeurt is het goed je benen extra aandacht te geven en ze even goed in te smeren met een lekkere crème.
Scrub je benen goed voordat je gaat zonnen. Zo zullen je benen niet alleen mooi egaal bruin worden, maar blijft de bruine kleur ook langer zitten. De dode huidcellen worden verwijderd door het scrubben. Je loopt dan niet de kans dat de oude huidcellen bruin worden en dat je deze dan snel kwijtraakt.