Een schemerschakelaar is voorzien van een lichtgevoelig component. Deze sensor meet continu de hoeveelheid licht erop terechtkomt. Is de hoeveelheid licht minder dan de (ingestelde) drempelwaarde, dan sluit hij het stroomcircuit. Op die manier gaat de verlichting branden.
Een lamp met licht-donker sensor of schemerschakelaar zorgt ervoor dat de lamp automatisch aanspringt vanaf het moment dat het buiten te donker wordt of eigenlijk, wanneer jij de sensor vertelt dat het te donker is. De gevoeligheid van de sensor is heel gemakkelijk in te stellen.
Wanneer de schemering inzet, gaat de lamp met sensor automatisch aan en blijft deze gedurende de nacht branden. Pas bij het aanbreken van de dag schakelt de lamp vanzelf uit. Het aan-uit gaan van de lamp met sensor is gebonden aan de hoeveelheid lux in de omgeving.
Automatische nachtverlichting heeft een lichtsensor zodat de lamp automatisch aangaat als het donker wordt of een PIR sensor die het lampje inschakelt zodra iemand een ruimte binnenkomt. Nachtlampen geven minder fel licht dan reguliere lampen.
Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
De buitenlamp met dag nacht sensor heeft vaak een kleine sensor die zich aan de onderkant van de sensor lamp bevindt, als het gaat schemeren gaat deze automatisch aan en overdag als het licht een bepaald LUX niveau heeft bereikt gaat de lamp weer uit.
Merten / Schneider Electric Argus schemerschakelaar
Dit is de best verkochte schemerschakelaar van Nederland. Met deze schakelaar van Merten / Schneider kunt u energie efficiënt bepalen wanneer u het licht wilt aan hebben en wanneer u het uit wilt hebben.
De aanvoerende kabel op de sensor aansluiten
Sluit de aanvoerende kabel op de bewegingssensor aan. De bruine draad komt op de L. De blauwe op de N. Groen/geel sluit je aan op het symbool rechts.
Hoe werkt een automatische lichtschakelaar? Een automatische lichtschakelaar zorgt ervoor dat enkel licht brandt wanneer iemand aanwezig is. De lichtschakelaar heeft een lens met daarachter een ingebouwde bewegingssensor. Zodra beweging wordt waargenomen door de lens, schakelt de lamp automatisch in.
Ja hoor, dat kan. Je moet de twee schakelaars (de bewegingssensor en de handschakelaar) dan parallel schakelen. Als de bewegingssensor helemaal in de lamp is geïntegreerd, kan dat wel eens moeilijk zijn, omdat je dan je lamp zult moeten opereren.
Plaats de sensor op de ramen en deuren waar de kans op inbraak groot is. Zorg ervoor dat de sensor bij een deur vrij hoog zit, zodat je hem er niet per ongeluk eraf schopt of je kat eraan gaat krabben.
Draaiknop schemerschakelaar: Met deze draaiknop kan de gevoeligheid van de schemerschakelaar ingesteld worden. Door de knop naar rechts te draaien, zal de schakelaar later aanspringen (tot max. 2000 Lux). Door de knop naar links te draaien, zal de schakelaar eerder aanspringen (tot minimaal 2 Lux).
Een schemerschakelaar helpt u uw verlichting of andere elektronische apparatuur automatisch aan- of uit te laten schakelen. De schakelaar heeft een lichtgevoelige sensor die de verlichtingssterkte van de omgeving meet, en daarop de aangesloten apparatuur aan- of uitschakelt.
Zorg ervoor dat je de sensor ook meteen goed afstelt. Er zijn meestal drie dingen die je kunt instellen op een bewegingssensor: de afstand waarop de sensor werkt (gevoeligheid), de tijd die de lamp actief blijft (vanaf 30 seconden tot een kwartier) en de lichtsterkte waarbij de lamp gaat werken.
Met Lichtsterkte-/ Lux Sensoren kan de hoeveelheid licht (lux) worden gemeten en dit kan worden gebruikt om acties te starten of stoppen in een domoticanetwerk.
Reacties. Als een bewegingsmelder 1 Watt gebruikt voor zijn elektronica maar wel 24 uur per dag, dan verbruikt de melder 8,7 kWh per jaar, dus veel meer dan de gloeilamp.
Een bewegingsmelder, ook wel een bewegingsdetector genoemd, is een elektronisch apparaat met sensor die bewegingen waarneemt. Nadat de sensor beweging heeft waargenomen, reageert een ander elektrisch apparaat op de melder. Dit kan bijvoorbeeld door het inschakelen van verlichting of een alarm dat afgaat.
De sensor zorgt er voor dat de lamp automatisch aanspringt wanneer het donker wordt, en terug uitschakelt wanneer het licht wordt. De sensor reageert op het aantal lux die hij ontvangt. Lux is een eenheidsaanduiding voor de lichthoeveelheid die op een bepaalde oppervlakte terechtkomt.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.