Plaats de spareribs terug in de BBQ met de vleeskant naar boven. Verdun de BBQ saus met maximaal een derde water of appelsap en warm dit op in een klein pannetje. Voor extra glans op het vlees kun je eventueel nog wat honing toevoegen. Smeer de spareribs na een kwartier in met deze saus.
In het laatste uur smeer je de spareribs nogmaals in met een bbq rib en lak je ze vervolgens af met een BBQ saus of BBQ glaze. Dit laatste uurtje gaan we smaak, een mooie kleur én een knapperige buitenkant toevoegen. De smaak van de BBQ saus is natuurlijk persoonlijk.
Sommigen gebruiken een beetje appelsap over de spareribs. Appelsap werkt een beetje als vermalser, het voegt wat appelsmaak toe en zorgt voor wat extra vocht in deze stap van de bereiding. Je kunt de appelsap opwarmen om het vlees niet teveel te laten schrikken van koelkastkoude appelsap.
Wat veel mensen nog weleens vergeten, is dat je spareribs het beste kunt ontvliezen. Aan de holle kant van de ribs zit namelijk nog een membraan: een stukje buikvlies. Haal je dit vlies weg voordat je je spareribs gaat bereiden, dan kunnen rubs en marinades beter intrekken en voorkom je dat de spareribs taai worden.
De dry rub op de niet ingepakte spareribs zal heel donker worden en misschien zelfs kunnen verbranden.
feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees. krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, erwtensoep en dat soort zaken.
Sluit voorzichtig het deksel en zorg ervoor dat de dome-temperatuur niet hoger wordt dan 130 graden. Deze stap herhalen we de eerste 3 uur elk uur. Haal na 3 uur weer het deksel voorzichtig van de barbecue om de spareribs in aluminium in te pakken. Voordat we de ribs inpakken, smeren we er nog wat laksaus over.
Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon.
- Ontvliezen: het vlees ontdoen van buitenste vlieslaag. - Pareren: het 'kanten' van het vlees waarbij vlees wordt ontdaan van overtollig vet en peesresten.
Het staat voor 3 uur roken, 2 uur ingepakt op de BBQ en 1 uur uitgepakt op het rooster afgelakt met een BBQsaus. Dit wordt gedaan bij een temperatuur in de BBQ van rond de 110° Celsius op indirecte wijze. Het is wel afhankelijk van de soort spareribs, of 3-2-1 gehanteerd kan worden.
Grofweg komt het op het volgende neer bij het garen van een sparerib. Uitgaande van een streng van 1-1,5 kg duurt het garen ongeveer 4 uur bij een temperatuur van 110-125 ℃. Het vlees is gaar als het zich ruim een centimeter terugtrekt van het uiteinde van het bot.
Ze zijn al voorgegaard daarom: 25 min. in de oven op 200gr. of gewoon lekker op de barbecue totdat ze mooi bruin en krokant geworden zijn. Eet smakelijk!
Druk of wrijf de kruiden in het vlees. Wikkel het vlees in keukenfolie of doe het in een ziplockzak zodat de rub op het vlees blijft zitten en je koelkast schoon blijft. Laat de rub 3 kwartier tot 2 uur intrekken, dit is meestal voldoende, maar soms zijn er langere tijden nodig, vooral bij grote stukken.
De spareribs laat je 3 uur garen in de barbecue op 120 graden. Met een dry rub of marinade, dat maakt niet uit. Pak ze aan het eind in aluminiumfolie en laat ze afkoelen. In de koelkast kan je ze zo een paar dagen bewaren.
De spareribs die wij adviseren zijn de ribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees heeft een stevigere structuur, maar is tegelijkertijd veel smaakvoller. Dat betekent overigens wel dat de bereidingstijd langer is, maar dat is het meer dan waard.
Spareribs kun je op twee manieren opwarmen. In de oven: verwarm de oven voor op 170 graden en doe de spareribs er zo'n 15 minuten in. In de magnetron: doe de spareribs in een magnetronbestendige schaal en dek af met folie. Prik een paar gaatjes in de folie en zet de spareribs zo'n drie minuten in de magnetron.
Het snijden van de gebakken ossenhaas doe je op de draad. Dat betekent dat je tegen de draden, eigenlijk het spierweefsel, insnijdt. Snijd je met de draad mee, dan zijn de stukjes vlees een beetje taai. Kijk dus voor je het mes in het vlees zet goed hoe de het spierweefsel in je vlees loopt.
Bij de slager of de afsnijderij wordt de helften in zogenaamde 'technische delen' gezaagd. Dat zijn delen waarmee de slager verder aan het werk kan. Een technisch deel is bijvoorbeeld de ham. Daar kan een slager een gekookte of rauwe ham van maken maar evenzogoed schnitzels en hamlappen snijden.
Van het hert zijn de bouten samen met de rug het meest geschikt voor culinair exclusief gebruik. Dit magere stuk vlees is nog geheel naar eigen inzicht op smaak te brengen en te bereiden. Uit de achterbout snijden we de technische delen.
Heb je er zelf weleens mee gewerkt? Ik werk er zelf elke dag mee, ik ben slager, ik heb alleen nooit met bakpapier op de bbq gewerkt. dus heb het verschil (nog) niet getest. Butcherpaper is dikker en het scheurt niet zo makkelijk en het is lucht door latend maar niet vocht door latend.
Het beste is om de ribs te gebruiken op de dag van aankoop, maar ze blijven in ieder geval 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Als je van plan bent om ze pas na 3 dagen of langer te bereiden kan je ze het beste invriezen: in de vriezer kan je ze tot wel 6 maanden bewaren.
Hoeveel rookhout je moet gebruiken hangt af van de tijdsduur die je wilt roken. Ga je voor een lange sessie om bijvoorbeeld spareribs of pulled pork te maken? Dan wil je de eerste paar uur rook genereren.