Normaalgesproken zijn de hormonen progesteron en oestrogeen in balans. Tijdens de overgang nemen die hormonen af en raken ze uit balans. Doordat je lichaam op zoek is naar een nieuw evenwicht, kan je afscheiding anders zijn dan je voorheen gewend was, waaronder bruiner.
Vaginale afscheiding is een natuurlijk verschijnsel. Tot aan de overgang heeft iedere vrouw vaginale afscheiding. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm aan en af en toe komt daar wat van naar buiten.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Maar wat is abnormale afscheiding? Dat weet u zelf vaak als geen ander. Het is abnormaal als de hoeveelheid, kleur of geur anders is dan u gewend bent. Daarnaast heeft u wellicht ook jeuk of irritaties in of rond de vagina.
Veel witte afscheiding
De hoeveelheid hormonen in je lichaam zijn vaak een grote aanleiding op de hoeveelheid witte afscheiding je hebt. Als je bijvoorbeeld ovuleert zijn er meer hormonen aanwezig en zal je meer afscheiding hebben dan anders en is er een grotere kans dat je hierdoor meer seksueel opgewonden bent.
Normale vaginale afscheiding
Dit is volkomen normaal. Als vaginale afscheiding opdroogt, wordt het een beetje geel. Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur.
Afwijkende afscheiding
Dit kan een teken zijn van een infectie. Normale afscheiding is helder, glad of romig en heeft een lichte geur. Als je afscheiding ineens anders is zoals bloederig, geel, groenig, naar vis ruikt of wit korrelig is, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.
Hoe problemen met vaginale afscheiding voorkomen
Zorg voor een gezonde weerstand: neem voldoende beweging en eet gezond. Vermijd tabak, te veel alcohol en stress. Zorg ook voor voldoende slaap. Was je vagina met water, gebruik daarbij geen zeep.
Doorgaans is vaginale afscheiding een vloeibare, slijmerige substantie. Brokkelige of korrelige afscheiding duidt meestal op een vaginale schimmelinfectie. De afscheiding is bij een schimmelinfectie verder wit en geurloos.
Vochtig worden. Als een vrouw seksueel opgewonden wordt, is het vochtig of nat worden van de vagina de reactie van het lichaam. Het vocht zorgt ervoor dat het aanraken van de vagina prettig is. Door de betere doorbloeding is de vagina ook gevoeliger.
Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn. Er zijn een aantal situaties waarin u als vrouw vaginale afscheiding kunt hebben: Voordat u ongesteld bent of als u ongesteld.
Als je opgewonden bent, laat je vagina dat merken door waterig, helder vocht af te scheiden. De bloedvaten hebben zich dan zo ver verwijd dat ze vocht doorlaten [3]. Slim. Want dit vocht uit je baarmoeder werkt als glijmiddel.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Witte, geurloze afscheiding is één van de symptomen van vaginale schimmel. Naast afscheiding kun je een vaginale schimmelinfectie herkennen aan een branderig gevoel en jeuk. Het kan dus voorkomen dat je witte afscheiding wordt veroorzaakt door een vaginale schimmelinfectie.
Als je een ovulatie of eisprong hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal. Na de eisprong wordt de afscheiding weer minder.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Vaak is sterk ruikende afscheiding of witte afscheiding niets om je zorgen over te maken. De geur, kleur en consistentie van je afscheiding kan namelijk verschillen van dag tot dag, afhankelijk van welke fase je bent in je menstruatiecyclus. Zo kun je afscheiding tijdens je menstruatie ruiken naar ijzer.
Gelige of grijswitte afscheiding door bacteriële vaginose
Je vagina heeft een bepaalde zuurgraad. Zodra het zure milieu uit evenwicht raakt, krijgen bacteriën de kans om te groeien. Je herkent bacteriële vaginose meestal aan grijswitte of gelige afscheiding. Het gaat soms gepaard met gasbelletjes.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Die witte of doorzichtige secreties met kleverige textuur komen voor tijdens het volledige vruchtbare leven van de vrouw, van enkele jaren vóór de eerste menstruatie tot de menopauze. Dat witverlies geeft aan dat de geslachtsorganen juist functioneren.
Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt 3 tot 4 dagen. Verandering van de baarmoedermond. Ook de baarmoederhals verandert in de loop van de cyclus.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Net voordat je ovuleert en tijdens je ovulatie wordt je cervixslijm, doorzichtig en elastisch. Dat komt door de toename in het hormoon oestrogeen. Het lijkt dan een beetje op rauw eiwit en is wat draderig. In deze fase van je cyclus kunnen zaadcellen minimaal 48 uur blijven leven in je lichaam.
Het baarmoederslijmvlies of endometrium is de bedekkende laag van de binnenzijde van de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies reageert sterk op de twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron.