Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.
Essentiële oliën worden ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd. Dit zijn geurstoffen die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Deze geurende oliën bevatten de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant.
Etherische oliën worden rechtstreeks uit een plant gewonnen door middel van koude persing of stoomdestillatie, terwijl geuroliën door de mens worden bedacht en gemaakt. Het zijn synthetische geurstoffen, die in een laboratorium worden samengesteld en wel 200 verschillende ingrediënten kunnen bevatten.
Een diffuser is een apparaat dat essentiële oliën of geurolie verdampt en zo een aangename geur in de ruimte verspreidt. Geurolie voor de diffuser kan worden gemaakt van synthetische of natuurlijke ingrediënten.
Hoe herken je echte etherische olie? Pure, onbewerkte etherische olie zie je altijd terug op de ingrediëntenlijst. Het gaat dan om 100% onverdunde, pure etherische olie. De beste kwaliteit is biologische essentiële olie, omdat dan ook de omstandigheden van oogsten, productie en werk optimaal zijn.
Hoe werken etherische oliën? Hoe etherische oliën werken is zowel geestelijk (door inademing) als lichamelijk (via de huid). De geuren geven via duizenden reukepitheelcellen seintjes aan de hormonale centra in de hersenen. Zo hebben ze invloed op je stemming en gemoedstoestand.
Het gebruiken van een diffuser is veilig mits je een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen hanteert: Gebruik de meest pure en geteste etherische oliën. Veel oliën in de drogisterij en online zijn geuroliën, synthetische oliën of zijn niet getest op bestrijdingsmiddelen en andere vervuilingen.
Hoe lang mag een diffuser aan? De meeste diffusers hebben een ingebouwde timerfunctie die je kunt instellen op verschillende tijdsduurinstellingen, zoals 1 uur, 3 uur, 6 uur of zelfs continu gebruik.
De meeste aromadiffusers schakelen zichzelf automatisch uit na lang gebruik of bij te weinig water in het reservoir. Zo kan je veilig vernevelen. Met een timer kan je kiezen hoe lang je de geur laat verspreiden.Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 3 of 6 uur.
1. Voeg 15 druppels geurolie toe per 100 ml zeep. (het flesje rechtop houden om vlot te laten druppelen) 2. Even roeren met de roerlepel (niet langer dan nodig om vroegtijdig stollen te voorkomen) 3.
In de parfumwereld wordt de olie gewaardeerd om zijn zoete, houtachtige, aromatische en complexe geur. In het Westen wordt de geur geassocieerd met verleiding, terwijl Oud in het Midden-Oosten juist staat voor troost en bescherming. Vloeibaar goud. Oud heeft in middels de bijnaam van 'vloeibaar goud'.
Als je een natuurlijke wasverzachter gebruikt, voeg dan enkele druppels etherische olie toe aan het compartiment voor wasverzachter. Hierdoor krijgt je wasgoed een heerlijke geur terwijl de natuurlijke zachtheid behouden blijft.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte.
Als je last hebt van een problematische huid, zoek dan naar een olie die de poriën niet verstopt. Niet-comedogene oliën zijn bijvoorbeeld argan-, hennep- of jojobaolie – deze zijn geschikt voor elk huidtype. De comedogene oliën zijn bijvoorbeeld lijnzaad of kokosolie.
Waar moet ik de diffuser plaatsen? De plaatsing van de aroma diffuser is erg belangrijk voor een goede geurbeleving. Plaats deze het liefste niet in de buurt van ramen of deuren.Zorg altijd voor voldoende tocht, zodat de mist zich goed kan verspreiden.
Mensen die voor het eerst een aroma diffuser met etherische oliën gebruiken adviseren we te starten met 2-3 druppels olie per 100 ml. Afhankelijk van de intensiteit van de geur van de olie en de ruimte waarin de diffuser staat zal je al vrij snel zelf aanvoelen of de dosering meer moet zijn.
Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat jouw aromadiffuser wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Wij raden je aan om de diffuser (bij regelmatig gebruik) om de 2 a 3 weken schoon te maken. Als je dit regelmatig blijft doen, worden de etherische oliën goed de kamer in geblazen en kun je ze gewoon ruiken.
Naast het creëren van een aangename geurige sfeer, kunnen aroma diffusers ook onaangename geuren neutraliseren. Geniet van de frisse lucht en het gevoel van welzijn dat deze etherische oliën met zich meebrengen.
Wij adviseren om als volwassene te starten met 5 tot 7 druppels op 200 ml. Je mag naderhand altijd meer of minder erin doen en volledig naar eigen persoonlijke wens aan te passen. Wil je meer geurbeleving? Dan voeg je meer druppels toe aan het water.
Weg krijgen van nare luchtjes: De diffuser verspreidt etherische olie door je huis en verdrijft zo effectief onaangename geuren. Verbeteren van de luchtkwaliteit: Etherische olie hebben antimicrobiële eigenschappen die de lucht kunnen zuiveren en het risico op gezondheidsproblemen kunnen verminderen.
Enkele van de meest kalmerende geuren in de natuur zijn lavendel, roos, vetiver, bergamot, ylang ylang, geranium en vele andere. Je kunt deze ook toevoegen aan een warm bad of op zoek gaan naar producten die ze bevatten, zoals Palmolive Memories of Nature, Sunset Relax douchegel met essentiële lavendel.
Er zijn verschillende etherische oliën tegen muggen die je kan gebruiken als anti muggen olie. Denk bijvoorbeeld aan lavendel olie, pepermunt olie, lemongrass olie, citronella of melisse indicum olie of tijm olie. Je kan deze etherische olie in een aroma diffuser doen of in een aromabrander.
Etherische olie is een mengsel van geurstoffen. uit planten, bloemen, kruiden of vruchten. Er kunnen ook synthetische stoffen. Soms zijn deze stoffen gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen en soms op basis van niet-natuurlijke grondstoffen.