Door het vrijkomen van koolzuur ontstaan er gasbelletjes in het bier. Boven het vloeistofniveau blijven de belletjes in stand door de in het bier opgeloste eiwitten die een soort vlies om het belletje vormen. Deze structuur is niet blijvend en langzaam zakt het schuim in elkaar.
Wat zijn die belletjes eigenlijk? Koolzuurgas lost in vloeistof op in koolzuur. Je ziet de 'bubbels' vervolgens zo uit je glas komen en dat wordt schuim. Schuim wordt gevormd omdat het opstijgende koolzuur omsloten wordt door eiwitten.
Bovenop het bier, aan de bovenkant, heerst de luchtdruk van de buitenlucht. Dieper in het glas is de druk op de belletjes groter, door het gewicht van het bier. Onderin is de druk dus het hoogst. Luchtbelletjes in het bier zijn samendrukbaar.
Sodawater, gazeuse, bruiswater of spuitwater is gewoon leidingwater, waarin koolzuurgas (koolstofdioxide) onder druk is opgelost. Dit wordt ook wel carboniseren genoemd. Het opgeloste koolzuurgas wordt na opening van de fles zichtbaar als belletjes tegen de wand van het glas.
Als je door het rietje blaast in het glas met water, dan ontstaan er luchtbellen. De luchtbellen gaan in het water omhoog, want een liter lucht is lichter dan een liter water (lucht heeft een kleinere dichtheid dan water). Bovenaan in het water mengt de lucht uit de bel met de lucht boven het water.
De eigenschappen van de belletjes hangen voornamelijk af van de grootte van de groeikernen en van de concentratie CO2 in de drank. In de regel geldt dat hoe hoger de concentratie CO2 en hoe groter de ingesloten luchtbelletjes in de oneffenheden en vezeltjes, hoe harder de belletjes groeien en hoe sneller ze afbreken.
Bier opzuigen tot ongeveer een derde van de inhoud van de cilinder. Vinger op de opening van spuit zetten en de zuiger zo veel mogelijk naar achteren trekken. De vrijkomende koolzuur verwijderen door zuiger weer omhoog te duwen tot er bijna bier uit de spuit komt. 3 keer halen en je ben nagenoeg alle koolzuur kwijt.
Conclusie? Vermijd bruiswater met toegevoegde smaakstoffen en suikers (of drink er niet te veel van). Puur bruiswater kun je wel gewoon blijven drinken zonder je schuldig te voelen. Heel wat van die bruiswaters bevatten trouwens mineralen en calcium, die het effect van koolzuur op je tanden sowieso te niet doen.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.
Indien je uiteindelijke bier zuur of zurig smaakt kun je vrijwel zeker spreken van een infectie ! Veel bacteriën die in bier groeien (en dat zijn er best veel) maken ook zuur aan. Afhankelijk van de soort bacterie kan dat melkzuur of azijnzuur zijn (en wellicht nog andere organische zuren).
Het Watts waterslot is de perfecte beveiliging voor alle apparatuur waarbij per keer tussen de 4½ en 45 liter water gedoseerd wordt. Dit geldt met name voor was- en vaatwasmachines, maar ook voor bijvoorbeeld drankenautomaten.
Als zo'n stukje eiwit via de prik in uw lichaam komt, gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het coronavirus. Komt het coronavirus later in uw lichaam, dan herkennen de afweerstoffen het virus. Uw lichaam kan dan sneller en beter nog meer afweerstoffen maken en het coronavirus snel doden en opruimen.
Waarom verdwijnt de prik uit frisdrank, ook als je de dop erop hebt? Prik is opgelost koolzuurgas (CO2). Op een nieuwe dichte fles staat druk om ervoor te zorgen dat het koolzuurgas opgelost blijft. Als je de fles opendraait, dan verdwijnt de druk en kan het koolzuur verdampen.
In een fles of blikje is de lucht boven de vloeistof verzadigd met koolzuurgas, er bestaat een evenwicht. Op het moment dat je de fles opent verdwijnt het koolzuurgas. Het evenwicht is verstoord en zal zich opnieuw instellen. Daarbij gaat koolzuur weer over in koolzuurgas en dat zien we als belletjes.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Jazeker! In feite heeft het zelfs een geheim wapen dat plat water niet heeft: bubbels. Die kleine koolzuurbubbeltjes in een glas bruisend water hebben een groot effect als het gaat om gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De koolzuurhoudende bubbels vullen de maag meer dan gewoon water en geven je hersenen een vol gevoel.
Heel lang heeft men gemeend dat plat water (bronwater) gezonder zou zijn dan bruiswater, maar dat is niet zo. Er werd zelfs beweerd dat bruiswater ongezond zou zijn omdat het koolzuur bevat. Velen dachten dat koolzuur verzurend zou werken. Dit is onzin want dit heeft niets met het zuur-base evenwicht te maken.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd. Gefilterd water verwijdert organische verbindingen, verontreinigingen en schadelijke chemicaliën, zodat je zeker bent dat het water dat je drinkt, schoon en gezond is.
Koolzuur. Over het algemeen zitten deze tintelende gasbelletjes in bier.