Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Omdat koriander en peterselie uit dezelfde familie komen, peterselie is de beste vervanger als je een soortgelijke smaak als koriander wilt. Er zijn twee hoofdsoorten peterselie: Italiaanse platte peterselie en krulpeterselie. Dit zijn de twee die u het meest waarschijnlijk in het gangpad van de supermarkt vindt.
Peterselie
Als je de smaak van koriander hekelt, kun je peterselie proberen. Hak een beetje door het gerecht, maar overdrijf niet. Peterselie is namelijk een tikje bitterder dan koriander en is daardoor een stuk aanweziger in je eten.
Korianderzaad/gemalen koriander – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie. Mosterdzaad (geel en/of bruin) – Wasabi poeder of mierikswortel.
Voor sommigen smaakt het lekker fris, een beetje citroenachtig. Voor anderen verpest een vleugje de eetlust al: ze vinden koriander veel te overheersend en proeven een weeïge zeep-, modder- of zelfs schimmelsmaak.
Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken. Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Gemalen korianderzaad is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
HOE SMAAKT KORIANDER? De verse bladeren en stengels van het kruid hebben een kenmerkend, lichtzoet aroma en een frisse, geurige salie-citrussmaak. Gedroogde korianderzaadjes hebben een aardse, nootachtige smaak en aroma en geven een verwarmende maar pittige kick.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Zo goed als de hele korianderplant is eetbaar, maar met name de blaadjes en de zaadjes worden gebruikt in de keuken. Botanisch gesproken is korianderzaad (ook bekend als ketoembar) trouwens geen zaad maar een vrucht. Hier richten we ons echter op de blaadjes; dus koriander als kruid.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Saffraan, madras-kerriepoeder, gele kerriepoeder, een mengsel van foelie en gerookte paprika, of garam masala zijn allemaal haalbare alternatieven.
Galangawortel wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
Fenegriek komt van oorsprong uit Zuid-Europa en Azië en heeft een zeer interessante smaak. De smaak van de zaadjes lijkt op de smaak van walnoot en daarmee is het een zeer geschikt ingrediënt voor kaas.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Djintan (gemalen komijnzaad) – heeft een opvallend en scherp aroma en geeft daardoor een uitgesproken smaak. Vooral veel gebruikt in Indonesische en Indiase gerechten. Ketoembar (gemalen koriander) – heeft een mildere smaak dan verse koriander.
Koriander is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Dit kruid komt van oorsprong uit het westen van Azië.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Koriander is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering, het zou helpen bij een goede werking van de darmen en kan helpen tegen diarree. Koriander zou een gunstig effect hebben op de vertering van voedsel en zou de werking van de lever verbeteren.
Het meest bekend zijn de blaadjes en fijngesneden stengels in allerlei Aziatische, Mexicaanse en Midden-Oosterse gerechten of salades. In veel gerechten gebruikt men de blaadjes rauw of voegt men ze op het einde toe. In de Indische keuken gaat men koriander soms als een echte groente langer meekoken.
Hoe te gebruiken? Hele zaden kun je eerst licht roosteren in een droge koekenpan en daarna kneuzen of fijnmalen. Er is ook gemalen koriander te koop, maar die loopt snel terug in kwaliteit. Wordt gebruikt in allerhande curries en boemboes in vele Aziatische keukens.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Deze zaden ontstaan nadat de koriander plant heeft gebloeid. Toch hebben deze gedroogde korrels (en het gemalen korianderzaad) een hele andere smaak dan verse korianderblaadjes. De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Was en snijd het kruid.