Hogere inflatie positief voor vastgoed, hogere rente voor banken. Een sector die doorgaans goed presteert bij oplopende inflatie, is vastgoed. De waarde van vastgoed stijgt op de lange termijn mee met de inflatie, terwijl de huurinkomsten veelal gekoppeld zijn aan de inflatie.
Goud/zilver: edelmetalen doen het meestal goed als een economie het slecht doet, en zijn op lange termijn wellicht dé beste indekking tegen inflatie. Het nadeel is wel dat deze geen stroom van inkomen binnenbrengen, maar de voordelen zijn voor veel mensen belangrijker en ze zweren bij goud en zilver.
Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen. Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen.
Beleggingen in niet-beursgenoteerd vastgoed zijn extra risicovol omdat vastgoedfondsen veel gebruik maken van geleend geld van de bank. Tegenover iedere euro die jij en andere beleggers inleggen, wordt maximaal nog eens één tot twee euro extra geleend via een hypotheek van een bank.
Voor de vastgoedsector heeft inflatie op de korte termijn vooral gevolgen voor de huurprijsstijgingen. In de meeste sectoren stijgen de huurprijzen namelijk mee op basis van de jaarlijkse of maandelijkse inflatie. Op de langere termijn gaat de renteontwikkeling ook een belangrijke rol spelen.
Vastgoed is over het algemeen een goede investeringsoptie. Het kan doorlopend passief inkomen genereren en kan een goede langetermijninvestering zijn als de waarde in de loop van de tijd stijgt.
Wat te doen tegen inflatie
Er zijn verschillende manieren om je vermogen te beschermen tegen inflatie. Zo kun je beleggen in edelmetalen, zoals goud. Sommige mensen zien edelmetalen als een aantrekkelijke investering, omdat ze worden beschouwd als veilige haven in tijden van hoge inflatie en crises.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
De populairste hedge tegen inflatie zijn edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Beleggen in edelmetalen wordt door veel mensen gezien als een stabiele en veilige methode voor vermogensbescherming, al heb je natuurlijk altijd een risico dat de waarde van een edelmetaal daalt.
Goud of zilver kopen
Dit is niet afhankelijk van inflatie of koerswijzigingen van valuta en daarom een zekerdere keuze dan je geld op de bank te laten staan. Je kunt goud kopen of zilver kopen als je je vermogen op deze manier wilt veiligstellen.
Bekende manieren zijn goed spreiden, opties kopen, beleggen in aandelenfactoren en edelmetalen zoals goud. De ideale bescherming is voor iedere belegger anders. In deze column licht ik toe hoe je die manier van bescherming kiest die het beste bij je past.
Wanneer de inflatie te hoog is doordat de vraag naar goederen en diensten groter is dan het aanbod, kunnen we in normale omstandigheden de rente verhogen en zo de kredietverlening duurder maken. De economie koelt dan af, de inflatieverwachtingen worden getemperd en de inflatie daalt.
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
Om zich tegen de inflatie te kunnen beschermen, moeten beleggers hun geld in een actief stoppen waarvan de prijs samen met of bij voorkeur sneller stijgt dan de inflatie. Grondstoffen zijn een dergelijke activaklasse die kan worden gebruikt als inflatieafdekking.
In die situatie doet een traditionele beleggingsportefeuille van aandelen en obligaties het historisch gezien slecht. Beleggen in grondstoffen en goud is vaak de beste strategie, aldus Sean Markowicz van vermogensbeheerder Schroders.
Conclusie: beste beleggingsrekening
Qua kosten zijn DEGIRO en MEXEM en BUX Zero allemaal goede keuzes. Bij BUX Zero is het aanbod alleen wat minder groot, maar je hebt wel een handige en gebruiksvriendelijke app. Je moet bij deze drie opties wel meer zelf doen. Daarom hebben ze ook de lagere kosten.
De enige manier om te beleggen in vastgoed zonder eigen geld is door een beleggingshypotheek aan te vragen met de meerwaarde van je eigen woning of beleggingspand. Zo hoeft er geen eigen inleg te worden ingezet. Met gemiddeld €60.000,- overwaarde op je eigen huis kun je al een courant beleggingspand kopen.
Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in opties, vastgoed, goud en kunst. Vaak geldt: hoe meer winst je eruit kunt halen, hoe groter het risico. Bij beleggen zijn er verschillende vormen van opbrengst: een jaarlijkse vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend, en koerswinst.
Met de huidige oplopende inflatie in 2022 kan het aantrekkelijk zijn om geld te lenen als de rente op uw lening gelijk blijft. Zo staat de rente op een persoonlijke lening vast. Bij het stijgen van de prijzen, wordt uw lening dan steeds minder waard.
Een hoog rendement op uw investering
Investeren in vastgoed brengt veel voordelen met zich mee, zowel op korte als op lange termijn en zowel bij het verhuren als bij het verkopen ervan. Wanneer u ervoor kiest om uw vastgoed te verhuren, geniet u maandelijks van de bijbehorende huuropbrengsten.
Verhuur van een woning of appartement kan, zeker in de stedelijke gebieden, een mooie extra bron van inkomsten worden genoemd! Door de verhuur uit te besteden heeft u weinig lasten en blijft het financieel risico laag. Aansluiting op stijgende vraag huurwoningen.
U moet erg oppassen bij het kopen van een huis, want niet ieder huis is rendabel. U kunt pas iets verdienen aan een huis verhuren als het rendement positief is. Als u wilt leven van de huur moet het rendement hoog zijn en moet u veel eigen geld inleggen.