Het hout van uw sauna kunt u het beste schoonmaken met water vermengd met een beetje groene zeep. Na verloop van tijd kan het toch zo zijn dat er wat donkere plekken in het hout ontstaan. Denk dan aan de ruggensteunen of de banken. Het opschuren van het hout zorgt ervoor dat uw sauna er weer als nieuw uitziet!
Wij adviseren om alleen de buitenzijde van de buitensauna en hottub van Grenenhout bij ingebruikname te behandelen met een kwalitatief hoogwaardige beits van het Finse merk Tikkurila. Het hout kan zowel met een transparante als dekkende beits behandeld worden.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Het vermogen dat je nodig hebt om een Finse sauna te verwarmen bedraagt ongeveer 1 kilowatt per m³. Een kleine sauna van 2.5m³ gebruikt dus ongeveer 2.5 kW (2500 Watt) aan stroom.
Een sauna schilderen - is dat mogelijk? Ja, als je weet hoe: Door de extreme temperatuurverschillen die uw sauna moet weerstaan, is conventionele verf niet altijd geschikt.
Bij het gebruik van de sauna wordt door transpiratie veel vocht aan het lichaam onttrokken. Water is het beste middel om het vochtgehalte van het lichaam weer op peil te brengen, tussen en na uw saunasessie. Dit vochtverlies compenseert het lichaam door vocht aan uw weefsels te onttrekken.
Wat is de meest geschikte vloer voor in een sauna? Wij adviseren u een gladde niet poreuze vloer zoals tegels, vinyl of zelfs laminaat. Kortom een vloer die eenvoudig te reinigen is. De vloer hoeft niet hittebestendig te zijn.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Een sauna wordt warm door middel van een saunakachel. Deze kan de cabine verwarmen tot wel 110 graden celsius. De saunastenen die op een saunakachel liggen, nemen heel veel warmte op. Door water over de stenen te gieten, verdampt het en ontstaat er een hogere luchtvochtigheid.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt; een geluksstofje. Net als wanneer je een warm bad neemt. Bovendien: na een aantal saunarondes geef je je immuunsysteem een boost. De warmte van de sauna zorgt voor een verhoogd aantal witte bloedcellen en zorgt voor een betere doorbloeding.
De kleuren die je in een sauna veel tegenkomt zijn blauw, groen en paars. Deze kleuren worden niet zomaar gekozen. De kleur blauw werkt ontspannend en verlaagt je bloeddruk. Denk maar eens aan een prachtig blauwe zee!
Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
Het zou wel gek zijn, maar ach je mag toch bijna nergens praten. En misschien was het ook wel extra ontspannend om lekker alleen te gaan. Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Net zo lang ergens in zitten als je zelf wilt en alles uitproberen in je eigen tempo..
De hamamdoek (ook wel pestemal of fouta genoemd) komt van oorsprong uit Turkije. Met name in de badhuizen (de hamams) of sauna 's worden de hammamdoeken gebruikt als omslagdoek en/of droogdoek. De hamamdoeken die Hamamdoek.nl verkoopt worden gemaakt van het beste katoen.
Het is trouwens wel beter om bloot in het bubbelbad te gaan; in zwemkleding zitten vaak vette zeepresten van wasmiddel, daar kan de jacuzzi enorm van gaan schuimen.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
Ook tijdens de badkledingdagen hanteren sauna's overigens vaak een dresscode. In de meeste wellnesscentra mogen zowel dames als heren er namelijk enkel nauwsluitende badkleding dragen. Een strakke zwembroek, badpak of bikini heeft dus de voorkeur.
De beste optie waar je momenteel voor kunt kiezen is de Ivar 2 Spectrum Infraroodcabine. Deze sauna is voorzien van infrarood stralers: deze zorgen ervoor dat je met knie of rugklachten sneller verlichting merkt.
Een elektrische saunakachel moet altijd aangesloten worden op krachtstroom. Krachtstroom is net iets anders dan gewoon stroom (230V). Bij krachtstroom ligt dat met 400V een stuk hoger. Bij 'normale stroom' wordt de elektriciteit door twee draden geleverd.
Wat kost een dagje sauna? Stel: je gaat een complete dag naar de sauna. Dan betaal je vaak al snel €35,00 voor de entree, tenzij je ergens een scherpe aanbieding vindt. Vervolgens moet je rekening houden met je lunch en diner en zorgen voor wat te drinken.
Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven.