Rettich is vrij pittig van smaak, maar iets minder scherp dan radijs. Deze groente is erg geschikt als gezonde toevoeging aan een lekker belegd broodje of als gezond tussendoortje. Met een lekker dipsausje is het een heerlijke snack. Of verwerk hem in reepjes in een salade met bijvoorbeeld rauwe andijvie en geitenkaas.
Rettich is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich wordt ook wel daikon genoemd en ziet er uit als een enorm grote witte wortel. Je zal bijna nooit een hele daikon nodig hebben voor een recept, maar hij blijft wel een week goed in de koelkast.
Gezonde rakker
Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo'n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6.
Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak is pittig, iets scherper dan die van radijs. De groente wordt meestal rauw gegeten.
Je hoeft rettich niet te schillen, maar was hem altijd wel zorgvuldig. Rettich kun je hetzelfde verwerken als gewone wortel. In plakjes, stukjes, raspen… Heb je rettich waar het blad nog aan zit, verwijder deze dan, omdat dit voor een langere houdbaarheid zorgt.
De rettich komt uit Nederland. Wanneer is de rettich verkrijgbaar: Rettich is het hele jaar door verkrijgbaar.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
In die periode maak je de meeste kans bij de groenteboer, op de markt en bij biologische winkels. Supermarkten hebben de witte rammenas niet altijd in het assortiment. De rettich (rammenas) is nu wel bij AH te koop: https://www.ah.nl/producten/product/wi225353/ah-rettich .
Jaarrond verkrijgbaar. Rettich is het hele jaar verkrijgbaar.
De Rettich groeit, in tegenstelling tot het radijsje, onder de grond en is dan ook een heel stuk groter en wat milder van smaak. In Azië is deze (vergeten) groente een echte klassieker. Het wordt daar zowel rauw gegeten in salades, maar ook in cakes, soepen en stoofgerechten. Honden mogen met mate rettich eten.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt. Een radijs heeft een scherpe en peperachtige smaak.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Rettich bereiden & bewaren
Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes. Rettich is niet geschikt om in te vriezen.
Waarom is een rammenas goed voor je gezondheid:
De rammenas behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium. Calcium is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is calcium belangrijk voor de normale werking van je zenuwstelsel en spieren en helpt het je spijsvertering gezond te houden.
Als je dit leest kom je misschien op het idee om gelijk een hele berg rammenassen op te eten, maar dat is geen goed idee. Het lichaam heeft helaas moeite om de taaie vezels van de rammenas te verteren. Daarom is het raadzaam de rammenas met mate gebruiken en slechts enkele plakjes per dag te eten.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Radijs is een groente uit de 'mosterdfamilie', net als de mierikswortel en de rammenas. Het aroma houdt het midden tussen de etherische oliën van mosterd en peper. De smaak is pittig,scherp,peperi g. Dit wordt minder als je ze zou schillen, de rode buitenkant veroorzaakt de meest scherpte.
Rettich is een echte voorjaarsgroente. Het is een langwerpige witte wortel en familie van de radijs. De smaak lijkt ook op die van radijs maar dan pittiger. Net als radijs eet je rettich meestal rauw.
Rettich wordt gezaaid in de maanden april, mei en juni, Rammenas en Daikin van half juni tot half augustus. Alle rassen houden van een lichte, goed doorwortelbare grond met weinig steentjes of takjes. We willen tenslotte mooie rechte wortels kunnen oogsten.
De pastinaak wordt ook wel 'witte wortel' genoemd. Dat is een logisch uitgangspunt, niet in de laatste plaats omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is. Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken.
Gezondheid. Daikon heeft een waterafdrijvende werking, maar is zonder meer gezond. Het heeft ook een zachte smaak en een goeie vertering. Als je 100 gram daikon eet heb je tot wel 34 percent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen!
Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten.