LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
100-129 mg/dl: Goed. 130-159 mg/dl: Hoog. 160-189 mg/dl: Te hoog. 190 mg/dl en daarboven: Gevaarlijk hoog.
(veel buikvet) neemt de hoeveelheid triglyceriden toe, terwijl het 'goede' HDL-cholesterol. HDL wordt het 'goede cholesterol' genoemd. HDL transporteert het teveel aan cholesterol in LDL naar de lever. Via de lever komt het cholesterol in de darmen en verlaat het het lichaam via de ontlasting.
Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Bij gelijktijdige verhoging van het HDL-cholesterol neemt het risico nog sneller af.
Pectine en bètaglucaan zijn twee soorten voedingsvezels die het LDL-cholesterol verlagen. Pectine zit vooral in fruit en daarnaast ook in groente en peulvruchten. Bètaglucanen zitten veel in haver en gerst.
Conclusie. Individuen met zeer lage LDL-C concentraties zijn over het algemeen gezond en hebben een laag CV risico. Er is geen duidelijk verhoogd risico op kanker ontdekt in mensen met zeer laag LDL-C, danwel in statinebehandelde mensen die een zeer laag LDL-C niveau bereiken.
LDL-cholesterol waarde
Hoe lager dit is, hoe beter. Het LDL moet in ieder geval lager zijn dan 3. Voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is de streefwaarde voor LDL-cholesterol lager: lager dan 2,6 bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's. Of de noten gebrand of ongebrand zijn maakt niet uit, maar eet bij voorkeur wel ongezouten noten.
Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
LDL-C is een lipoproteine dat cholesterol vervoert in het bloed en ervoor zorgt dat het cholesterol wordt afgezet aan de wanden van bloedvaten. Hierdoor draagt het bij aan vernauwing van bloedvaten en hart- en vaatziekten. LDL-C wordt daarom ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
Het hebben van cholesterol is dus goed. Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
De onderzoekers hebben daar nu aan toegevoegd dat er mensen zijn die zeer hoge waarden van HDL-cholesterol hebben en tegelijkertijd ook een hoger risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Stress is heel normaal bij een onverwachte of spannende gebeurtenis. Het helpt dan om scherp te blijven en alert te reageren. Aanhoudende stress kan echter leiden tot een hoge bloeddruk en hoog cholesterol en daarmee tot hart- en vaatziekten.
LDL-cholesterol (slecht cholesterol)
Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed. Door een hoger LDL-cholesterol kunnen uw bloedvaten verstopt raken. Let op: als u een behandeling krijgt tegen hoog cholesterol, dan moet de waarde lager zijn. Kijk bij cholesterol en medicijnen.
Hart- en bloedvaten
Onderzoek wijst dat bij een half uur wandelen de bloeddruk wordt verlaagd en het cholesterolgehalte in het bloed lager wordt. Als dat al na 30 minuten wandelen gebeurt, dan werkt een uur wandelen al helemaal bevorderend voor je hart- en bloedvaten.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.