Van nature eet de karper regenwormen, muggenlarven, kleine schelpjes en andere kleine waterdiertjes. De karpers die op de visvijvers te vinden zijn, zijn bijna allemaal opgekweekt door middel van pellets. Dit is daardoor ook goed aas om mee te voeren en te vissen op de vijvers.
Visbroed, kreeften, slakjes, mosselen, insecten en insectenlarven worden volop gegeten. De karpers zoeken de insecten(larven) niet alleen op de bodem en tussen de waterplanten, maar ook in de waterkolom. Daar zuigen ze slokken water naar binnen en filteren ze de muggenlarven en andere kleine organismen eruit.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
In het wild vullen karpers hun dagen met het zoeken naar eten. Kleine waterdiertjes en insecten vormen een groot onderdeel van het dagelijkse dieet.Ook kleine visjes en waterplanten vinden ze niet te versmaden. De wilde karper eet dus de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel.
Brood bevat weinig voedingsstoffen en vezels, maar wel veel zetmeel, suiker en zout, waardoor het niet gezond is voor koi.
Karpervissers zijn terecht enthousiast als er in de buurt van hun aas karper springt, want dit betek ent meestal actieve – en dus azende – vis. Er zijn meerdere theorieën waarom karpers springen, maar waarschijnlijk heeft het vooral te maken met parasieten en het reguleren van de zwemblaas.
Karpers zijn dol op maïs.Maar ook hennep en kikkererwten zijn ook populair. Goedkoop aas, dat er zeker in gaat bij de karper. Vaak kun je deze producten gewoon bij de supermarkt uit blik kopen voor een paar cent.
Een rig tube met een leadclip en dan een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 is de beste keuze bij deze visserij. Omdat de karper op een heel klein oppervlak aast is het belangrijk dat je een korte onderlijn hebt zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood.
De meeste vissen – en zo ook karper – zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avond. Overdag is de karper het minst actief en zullen je vangkansen dan ook het minst groot zijn. Daarom is het verstandig om juist in de ochtend of avond te gaan vissen.
De ideale waterdiepte om op karper te vissen ligt voornamelijk aan het jaargetijde en de daarmee samenhangende watertemperatuur. In het voorjaar kun je het beste ondiep, zeg maar tot 2 meter waterdiepte je montage afleggen.In de zomer kun je de karpers vangen tot een 6-tal meter.
Zolang het zoet water, of zelfs een beetje brak water, betreft is de kans groot dat er karper zwemt of zou kunnen zwemmen. Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Karpervissen op een vijver kun je het beste doen door mobiel te vissen. Een goede tactiek is om verschillende voerplekjes aan te maken in de karper vijver die je wilt bevissen. Vervolgens ga je de tijd die je hebt delen door het aantal aangevoerde visstekken.
Karperachtigen zijn slimme vissen en passen zich snel aan. Vaak zie je in drukke visvijvers dat de karpers hun voedsel juist van half water weghalen in plaats van de bodem. Dit omdat ze dat voedsel als 'veilig' beschouwen, alvorens het op de bodem ligt. De karper is daarnaast ook een sterke vis.
Op de grote waterstelsels, kleine sloten en de meeste afgesloten wateren zwemt wel een karper. Maar waarom is het jou nog niet gelukt om er een te vangen? De locatie is het belangrijkste aspect bij het karpervissen. Vis je niet op de goede plek, dan is de kans ontzettend klein om er eentje te vangen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Maden, de friemelende beestjes zijn immens populair onder de witvissers, maar worden nog relatief weinig ingezet binnen de karpervisserij. De vissers die ze wel inzetten weten echter als geen ander dat je er ontzettend veel karper mee kunt vangen!
Karpers zijn liefhebbers van typische punten in een water en ze zijn hier met grote regelmaat te vinden. Deze kenmerkende gedeelten van een water bevatten de meeste soorten voedsel waar ze van leven en ze dienen ook als schuilplaats.
Niet elementaire kleuren gaan onderwater eerst over in andere kleuren. Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Een otter vangt een karper. Eerst speelt hij wat met de gewonde prooi, maar om de prooi op te eten brengt hij die aan land. Knipkiezen achter in de bek knippen een vis in kleine stukjes. Die worden daarna zonder te kauwen doorgeslikt.
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg.