Raak de wond zo min mogelijk aan, want dan kan het genezingsproces langer duren. Je mag de wond wel twee keer per dag schoonspoelen met water zonder zeep, waarna je de wond voorzichtig droog dept. Zorg voor schoon kraamverband, om ontstekingen te voorkomen. Verschoon het kraamverband na ieder toiletbezoek.
Het soepeler worden van het weefsel duurt 6 tot 12 weken. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen. Na 12 weken is er nog altijd een rood streepje zichtbaar en kan het ook nog steeds wat stug aanvoelen. Na een jaar is de wondgenezing pas volledig afgerond en is de huid soepel en glad.
Het aanspannen van je bilspieren kan de pijn bij het zitten wat wegnemen. Ook kan je de wond een paar keer per dag koelen met iets kouds, bijvoorbeeld met een coldpack. Hierdoor slinkt de zwelling. Daarnaast kan je paracetamol slikken om de pijn te stillen.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
Op het moment zelf voel je er niets van, maar eens alle verdoving is uitgewerkt kan je een knip als bijzonder pijnlijk ervaren, en dit tot lang na de bevalling. Ten eerste geneest het trager dan een spontaan scheurtje -zolang het niet om een ernstige variant gaat weliswaar- omdat er vier weefsels moeten herstellen.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.
Kan je een episiotomie voorkomen? Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.
Een episiotomie wordt ook wel een epi of een knip genoemd. Hierbij wordt er een knip gezet in het perineum (tussen de vulva en de anus) tijdens de bevalling om het hoofdje van de baby sneller en gemakkelijker door te laten.
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.
Perineum massage kan je helpen om de bekkenbodem te versoepelen en inscheuren te voorkomen. De verloskundige vertelt er meer over. Perineum massage kan je helpen om inscheuren bij je bevalling te voorkomen. Deze simpele massage techniek wordt wereldwijd gebruikt, met goede resultaten!
Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Plassen kan voor een branderig gevoel zorgen. Door te spoelen met lauwwarm water uit een beker of bidon na elk toiletbezoek wordt dit gevoel minder. Vaak is dit gevoel na drie dagen verdwenen.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Meestal duurt het tussen 2 en 4 weken voor je huid genezen is. Iedereen is echter anders: bij jou heeft het misschien wat meer tijd nodig. De hechtingen zullen vanzelf oplossen. Dit kan 2 tot 12 weken duren, afhankelijk van het soort draad.
Bij het hechten gebruikt de verloskundige of gynaecoloog meestal oplosbaar hechtdraad. Deze lossen binnen tien dagen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het hechten na de bevalling duurt zo'n 15 tot 45 minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de scheur of knip.
Je kunt uitscheuren tijdens de bevalling doordat er scheurtjes ontstaan in de spieren en de huid van je bekkenbodem. Een vrouw merkt meestal niet dat er een scheurtje ontstaat. Door de spanning die aan het eind van het persen op de vagina staat, wordt het perineum (stukje tussen vagina en anus) gevoelloos.
De cervixruptuur. Hierbij ontstaat de scheur in de baarmoederwond. De clitorisruptuur. Hierbij ontstaat de scheur in de clitoris, waarbij ook de urinebuis kan inscheuren.
Een knip — in medische termen ook weleens een episiotomie genoemd — is het inknippen van het perineum of de huid tussen de vagina en de anus. Met een schaar wordt dan een kleine insnijding gemaakt in vaginale slijmvlies.
Nadat de baby en de placenta geboren zijn, kan je worden gehecht door de verloskundige of gynaecoloog. Bij hechtingen worden hechtdraadjes gebruikt die vanzelf oplossen. Je hechtingen kunnen in het begin pijnlijk zijn. Ook kunnen de hechtingen na een paar dagen wat gaan trekken of jeuken.
Waarom wordt het gedaan? Er zijn twee redenen waarom een knip wordt gedaan: Ofwel verkeert de baby in nood (hij zal dan een slecht hartritme vertonen) of is de moeder uitgeput en moet de bevalling sneller gaan.
Voor het zetten van de knip wordt er bijna altijd lokale verdoving ingespoten, en meestal zal geknipt worden tijdens een wee, zodat de barende er het minste van voelt.
Bij ongeveer 3 op de 100 bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling. De meeste vrouwen herstellen volledig na een totaalruptuur. Het herstel duurt meestal 4 tot 6 weken maar dat kan oplopen tot een half jaar.
Benen wat gebogen en iets uit elkaar. – Doe wat olie op de vingers en smeer het perineum (huid tussen vagina en anus) in, net als de benedenrand van je vagina. Zorg ervoor dat er geen olie aan de voorkant van de vagina bij de plasbuis uitgang kan komen (kans op infectie).