Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. De binnenkant van de darmwand is in dat geval helemaal bezet met bacteriën. De schadelijke bacteriën kunnen zich daardoor niet vermenigvuldigen, omdat er onvoldoende ruimte en voedsel is voor nieuwe bacteriën.
Voortplanting van bacteriën
Bacteriën planten zich voort door middel van deling en hebben hun eigen stofwisseling. Deze delingen gaan erg snel, waardoor een bacterie zich dus ook erg snel kan voortplanten. Tijdens de deling verdubbelt de bacterie zijn genetisch materiaal en splitst hij zich in tweeën.
Als de slechte bacteriën daarentegen de overhand krijgen, dan kan je last krijgen van spijsverteringsproblemen. Zo'n verstoorde darmflora kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, vitaminetekort en een verminderde stofwisseling.
Ziekteverwekkers bij mens en dieren
Bij de celstofwisseling van bacteriën kunnen voor de mens schadelijke toxines ontstaan, met als gevolg ziektes als cholera, pest, tetanus. Er zijn veel bacteriën die normaal niet in of op de mens voorkomen en bij contact tot ziekteverschijnselen leiden.
Een voedselinfectie is een infectie die ontstaat door het eten van besmet voedsel. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Dit noemen we ook wel ziekteverwekkers. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts.
Een – gezonde - darmflora (dat zijn alle micro-organismen (ook bacteriën) in onze darmen) is belangrijk voor onze gezondheid. Ze beschermt ons tegen besmettelijke ziekteverwekkers en produceren nuttige stoffen, zoals bepaalde vitaminen.
Wanneer een enkele bacterie zich voortplant, resulteert dit in twee identieke eencellige organismen, dochtercellen genoemd . Bacteriën planten zich voort door middel van binaire deling, wat betekent dat ze hun DNA kopiëren en zich vervolgens in tweeën splitsen.
Van slechte bacteriën is al geruime tijd bekend waarom ze slecht zijn voor mensen. Ze activeren het aangeboren immuunsysteem (zie kader), wat een afweermechanisme in gang zet in de vorm van een ontsteking. Maar van goede bacteriën was het tot dusver grotendeels onbekend waarom ze goed zijn voor mensen.
FATTOM is een acroniem dat wordt gebruikt om de omstandigheden te beschrijven die nodig zijn voor bacteriële groei: Voedsel, zuurgraad, tijd, temperatuur, zuurstof en vocht . Voedsel biedt een perfecte omgeving voor bacteriële groei, vanwege de voorziening van voedingsstoffen, energie en andere componenten die de bacteriën nodig hebben.
Eet veel groenten, peulvruchten, bonen en fruit
Groenten, fruit en peulvruchten zijn uitstekende bronnen van voedingsstoffen die een gezonde darmflora bevorderen. Ze bevatten veel vezels, een voedingsstof die je lichaam niet kan verteren, maar sommige bacteriën in de darmen hebben het nodig om te groeien.
Als je lichaam niet genoeg goede bacteriën heeft, kunnen slechte bacteriën gedijen. De volgende zaken kunnen tekenen zijn van een onevenwicht in de darmbacteriën: Auto-immuunproblemen, zoals schildklierproblemen, reumatoïde artritis en diabetes type 1.Spijsverteringsproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, constipatie, diarree, brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel .
Hoe houd je dan je darmflora gezond? Door gezond te eten! Je doet je goede darmbacteriën geen plezier met veel vet, geraffineerd en dierlijk voedsel, suiker en zout. Zij houden van een vezelrijk dieet met bijvoorbeeld volkorenbrood en groenten als spinazie, broccoli, wortels en witlof.
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze remmen een eiwit dat een belangrijk is bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
De mens kan niet zonder bacteriën. Ze beschermen ons tegen ziekmakende bacteriën en virussen, en zijn belangrijk voor onder andere de werking van de darmen. Micro-organismen zijn de grote opruimers van de natuur: ze zorgen ervoor dat resten van planten en dieren worden verteerd.
Veel ziekteverwekkende bacteriën maken krachtige chemicaliën aan, toxines genaamd, die cellen beschadigen en je ziek maken . Andere bacteriën kunnen in weefsels terechtkomen en deze beschadigen. Enkele infecties die door bacteriën worden veroorzaakt, zijn: Strep keelontsteking.
Voorbeelden van slechte bacteriën zijn; salmonella en H.Pylori (veroorzaker van maagzweren). De neutrale bacteriën komen het meeste voor in de darmen.
Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken. Boven 3000 meter 1 minuut langer laten koken, boven 4000 meter 2 minuten langer.
Anders dan een virus is een bacterie wel een levend organisme. Dit betekent dat ze zich kunnen bewegen, dat ze eten, afvalstoffen produceren en zich ook kunnen voortplanten. Dit doen ze door middel van celdeling. Dit kan in ons mensen, maar bijvoorbeeld ook in voedsel.
Bacteriën planten zich ongeslachtelijk voort door binaire deling . Ze vertonen ook de uitwisseling van DNA door conjugatie, transformatie en transductie. Bacteriën zijn eencellige, microscopische organismen, die zijn gegroepeerd als prokaryoten, wat betekent dat deze organismen geen echte kern hebben.
Voldoende voedingsstoffen, energie en een geschikte omgeving, inclusief temperatuur, pH, gascondities en osmotische druk , zijn noodzakelijk voor de groei en reproductie van bacteriën [1,2]. Bovendien is de aanwezigheid van water een noodzakelijke voorwaarde voor bacteriële reproductie, en bacteriën groeien vaak in vochtige omgevingen [3].
Ze helpen bij het verteren van voedingsvezels en polyfenolen door een complex metabolisch energie-oogstmechanisme , dat gebaseerd is op kruisvoeding en co-metabolisme. In ruil daarvoor maken commensale bacteriën gebruik van de beschermende en voedingsrijke omgeving van de gastheer [10].
Het belang van bacteriën in onze darmen
Goede bacteriën zijn belangrijk om gezond te blijven. Je darmflora is de motor van je immuunsysteem en je wilt niet dat die motor gaat haperen. Bifiobacteriën en Lactobacillen zijn voorbeelden van goede bacteriën.