De koning van het bos: de eland Dit dier kan je het beste spotten in het noorden van Noorwegen. Ook in het zuiden komen we ze regelmatig tegen. Maar pas wel op!
De wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd en valt onder de familie van de holhoornigen. Sinds 2007 is de wisent aanwezig in de huidige Nederlandse natuur.
Het strekt zich uit over vijf landen: de Tsjechische Republiek, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië. Ongeveer 50% van deze regio wordt door bossen bedekt, wat van cruciaal belang is voor het behoud van de biodiversiteit in Europa.
In een bos vinden we bomen, planten, paddenstoelen en dieren. Er zijn bossen op veel plaatsen op aarde, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten bos. In de tropen vinden we tropisch regenwoud.
Veldmuizen vormen bijvoorbeeld een lekker hapje voor nachtelijke roofdieren, zoals vossen, hermelijnen en uilen. Voor deze dieren is de belangrijkste reden om 's nachts op pad te gaan dus heel simpel: 's nachts loopt hun maaltijd rond! Net als mensen hebben ook dieren zintuigen nodig om te overleven.
De bizon (Bison bison) of Amerikaanse bizon is een Noord-Amerikaans zoogdier uit de familie van de holhoornigen (Bovidae). Door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain werd het dier in 1625 "buffalo" genoemd, afgeleid van het Franse woord boeuf voor rund.
De Europese bizon staat ook wel bekend als wisent. Het is het grootste zoogdier van Europa (drie meter lang en twee meter hoog).
Bovenal is het één bonk spieren. Kortom; een bizon kun je niet aaien.
Het edelhert. Dat is het grootste landdier van Nederland. Je ziet ze vooral goed in de herfst tijdens de bronst. Dan houden de mannetjes brute gevechten om de vrouwtjes.
Het oudste zoogdier: de walvis. De walvis is al dan niet onsterfelijk, maar staat wel op nummer 1 van zoogdieren die de hoogste leeftijd kunnen bereiken. De oudste walvis is namelijk geschat op 211 jaar oud. Ze worden niet alleen bijzonder oud, maar het zijn ook de grootste dieren van de planeet!
De grootste vijand van de bizon is de mens verder heeft hij weining natuurlijke vijanden, alleen de wolf en de coyote vormen een gevaar voor hem. Voor de kleintjes kunnen grizzlyberen gevaarlijk zijn. Een bizon kan 1.90 meter hoog worden en een lengte halen van wel 3 meter.
De wisent, ook wel Europese bizon genoemd, is het grootste levende landzoogdier in Europa. Momenteel leven er een paar duizend wisenten in Europa, waarvan nog geen 70 in Nederland.
Dat kan op de Veluwe. Sinds enige tijd loopt er een kudde wisenten op de Veluwe. De wisent wordt ook wel de Europese Bizon genoemd en dit enorme beest in het echt zien, is een unieke ervaring die u niet snel zal vergeten.
Bison Bison
De Amerikaanse bizon heeft een schouderhoogte van 1.90 meter en de lengte van de stier bijna 3 meter. De bizon kan een snelheid tot 50 km/uur halen. De Amerikaanse bizon wordt ongeveer 25 jaar oud, hun vacht bestaat uit 2 lagen: een warme binnenlaag en een dikke beschermende buitenlaag.
Een bizon kan zo'n 900 kilo zwaar worden. Ooit leefden er tussen de 30 en 60 miljoen dieren op de uitgestrekte prairies van Noord-Amerika. Tot de Europeanen kwamen en de dieren bijna uitstierven: eind 19de eeuw waren er nog zo'n 400 over. Inmiddels leven er ongeveer 30 duizend in de Verenigde Staten.
Amerikaanse bizons worden ongeveer 25 jaar oud. Hun bruine tot zwarte vacht bestaat uit twee lagen: een warme binnenlaag en een dikke, beschermende buitenlaag.
Bizons zijn groot en zien er log uit, maar dat wil niet zeggen dat ze langzaam zijn. In tegendeel: ze kunnen zo'n vijftig kilometer per uur rennen. Bovendien zijn ze enorm wendbaar, ze kunnen snel ronddraaien, over hoge hekken springen en bijzonder goed zwemmen.
De bizon kan tot 60 km/uur lopen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zijn alle Europese bizons gedood om op te eten.
De wisent is nauw verwant aan de Amerikaanse bizon ( Bison bison ). Aan het begin van de twintigste eeuw was de soort in het wild uitgestorven, maar dankzij een fokprogramma in dierentuinen komt de Wisent tegenwoordig weer op enkele plaatsen in het wild voor.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder.