Flamingo's eten voornamelijk zoutminnende diertjes zoals pekelkreeftjes, schaaldieren, slakken, wormen en algen. Ze staan met z'n allen te trappelen in zout ondiep water om zo de diertjes uit de modder te jagen. Vervolgens zuigen zij met hun tong het water met de diertjes in hun bek.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Het feit alleen al dat ze zout en alkalisch water kunnen drinken is best bijzonder, er zijn maar een handjevol dieren die dit kunnen, en dan nog eens onbeperkt. De reden dat ze dit kunnen is doordat ze een speciale klier in hun neus hebben waarmee ze het (overtollige) zout uit het water filteren.
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's.
Flamingo's leggen maar één ei in een nest van modder. Als het ei lang genoeg bebroed is, komt er een kuikentje uit.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Pluk de flamingo, was hem, bind hem op en doe hem in de ketel. Doe er water bij, dille en een beetje azijn. Als hij halfgaar is doe je er een bundeltje prei met koriander bij en kook die mee. Als hij gaar is voeg je defrutum toe om te kleuren.
Voedsel. Flamingo's eten per soort verschillend. Veel kleine Flamingo's eten algen en de grotere Flamingo's eten krabbetjes, weekdieren en wormen. Het voedsel van de Flamingo wordt met de snavel uit het water gehaald.
De veren van de flamingo krijgen hun kleur door het voedsel dat ze eten. Wanneer er onvoldoende voedsel is, of als ze voedsel opnemen waar geen of minder carotenoïde stoffen in zitten, kan de roze kleur van het verenkleed dan bleker worden. De kropmelk (melk dat ze aan hun jongen geven) is ook rood van kleur.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Omschrijving. Flamingo Shot Mini is een likeur afkomstig uit Nederland. Dankzij het gebruik van verse frambozen krijgt de likeur zijn intens rode kleur. Dit zorgt voor een fruitige en zachte smaak met een afdronk die fijne accenten van vanille bevat.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Zeevogels drinken zeewater. Ja, dat moeten ze wel, want ze komen zelden aan land. Ook vogels die deels op zee en deels op land leven, kunnen zeewater drinken. De rotgans bijvoorbeeld, en meeuwen.
Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Vliegen: Om los te komen van het water, worden er lange aanlopen gemaakt. Flamingo's vliegen namelijk bij voorkeur 's nachts. Flamingo's zijn geen specifieke trekvogels maar verlaten hun broedgebieden als die in de winter dichtvriezen.
Een voorbeeld van een vogelgroep die veel in dierentuinen gehouden wordt zijn de flamingo's. In privé collecties komen ze minder voor, wat waarschijnlijk te maken heeft met de aanschafwaarde en de benodigde ruimte, maar zeker niet omdat ze er minder populair zijn.
Wanneer ze met hun poten de bodem niet meer kunnen raken zwemmen ze verder door het water op zoek naar een nieuw plekje om te gaan staan. Flamingo's waden meer dan dat ze echt zwemmen., maar het zijn goede zwemmers. Je ziet flamingo's ook vaak met hun kop onder water duiken.
De in het water levende dieren hebben lange, vooruitstekende tanden, neusgaten boven op de snuit, kleine oren en een dikke grijs-bruine huid.
De natuurlijke vijanden van Europese flamingo's zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.
Sinds enige jaren overwintert er een groep flamingo's in de Zeeuwse wateren. Deze groep broedt net over de grens in Duitsland, vlakbij Groenlo in het Zwillbrocker Venn. Na de broedtijd, tussen pakweg half oktober en april, zijn de flamingo's in Nederland te vinden. In het Lauwersmeer, het IJsselmeer en in Zeeland.
Het is roze, heeft een grote snavel en staat vaak op een been. Dat kan maar één dier zijn, de flamingo natuurlijk. Maar blijkbaar is de ene flamingo de andere niet, want er zijn maar liefst zes soorten.
Als je goed kijkt, dan zie je dat de vogels de poot precies onder het midden van hun lichaam neerzetten. Zij zetten hun poot als het ware 'op slot'. Het gebogen deel is de enkel van de flamingo. Door de zwaartekracht blijven de dieren in deze positie staan.
Het gewricht dat je ziet halverwege de flamingopoot is geen knie, maar een enkel. Het heup- en kniegewricht van de flamingo zijn niet zichtbaar. Het dijbeen zit vrijwel horizontaal.