“Nee zeggen is een vorm van assertiviteit waarmee je jouw grenzen en energie bewaakt. Door nee te zeggen, zeg je ja tegen jezelf en jouw behoeften. Je hebt tijd over voor dingen waar je energie van krijgt, blij van wordt en die echt bij je passen. Hierdoor heb je meer het gevoel dat je voluit leeft.”
Als iemand 'nee' zegt, betekent dit: stop, ophouden, niet doen, afblijven. Nee betekent: dit wil ik niet. Al wil je soms doorgaan, je moet stoppen als iemand 'nee zegt. Je wilt immers ook dat een ander stopt, als jij 'nee' zegt!
We ontlenen ons Nee aan waar we tegen zijn - het verzoek of het gedrag van de ander. Een positief Nee vraagt van ons om precies het omgekeerde te doen door ons Nee te baseren op waar we vóór zijn.
Het boek “Als ik nee zeg voel ik mij schuldig” van Manuel J.Smith gaat in op de achterliggende oorzaken waarom je geen nee durft te zeggen. Ook komt dit boek met hele praktische handvatten hoe je je grenzen kunt bewaken en wat vaker nee durft te zeggen. De basis ligt bij assertiviteit.
Natuurlijk, maar… Er is een heel makkelijke manier om subtiel te laten weten dat je het project wel wíl aannemen, maar dat je er simpelweg geen tijd voor hebt. ...
En nu komt het rare: de volgende keer dat je weer gevraagd wordt, lukt het je gewoon niet om 'nee' te zeggen. Dat komt doordat jouw onbewuste gevoel de overhand heeft. Je wilt je prettig en gezien voelen, dus zeg je 'ja'. 'Nee' zeggen geeft je een slecht gevoel want leidt tot afwijzing en straf.
Wat je excuus ook is: je mag altijd 'nee' zeggen. Je bent niet verplicht om ook maar iets te doen, zeker niet als je er niet voor in de mood bent of jouw planning ermee in de war schopt. Onthoud dat! 'Nee' is het antwoord op een vraag en is dus geen afwijzing richting de persoon die de vraag stelt.
Luister naar wat de ander vraagt. Zeg dan dat je erover na moet denken. Daardoor laat je zien dat je het verzoek serieus neemt en er goed over nadenkt. ...
Zeg: “Het komt nu jammer genoeg niet uit en ik kan ook nog niet inschatten wanneer ik wel tijd heb.”
Wat moet je doen als je geen zin hebt om iets te doen?
Als je ergens geen zin in hebt– bedenk je eens waarom jij dat waar je geen zin in hebt wél zou willen doen. Misschien heb je geen zin om die moeilijke analyse te maken, maar haal je er wel veel voldoening uit als de cijfers straks goed in kaart zijn gebracht en je interessante conclusies kunt trekken.
Afwijzing geeft je de kans om te groeien. We hebben vaak de neiging om ons meer te focussen op negatieve informatie en de positieve informatie links te laten liggen. Probeer je hiervan bewust te zijn tijdens de feedback die je krijgt, en dus ook de positieve dingen die je terugkrijgt in je op te nemen.
je kunt jezelf afwijzen omdat: je vindt dat je het verkeerd gedaan hebt in jouw leven. je jezelf maar moeilijk kunt aanvaarden: om wie je bent. je te weinig in huis hebt qua kennis of vaardigheden.
Te aardig, te lief en te vriendelijk is een valkuil. Enerzijds kan deze valkuil voortkomen uit de kwaliteit van loyaal en trouw zijn. Anderzijds kan het te maken hebben met de moeite om voor jezelf op te komen of met de moeite om grenzen aan te geven.
Wanneer je niet goed weet waardoor je je rot voelt, is dit niet het geval. Hierdoor kunnen mensen die dit ervaren een gevoel van hopeloosheid ervaren. Ook kan het erg verwarrend zijn.
Op zich is een schuldgevoel een normale vorm van emotionele pijn, veroorzaakt door het besef dat je iets verkeerd hebt gedaan of een ander schade berokkent of teleurstelt. Ieder mens heeft daar wel een beetje last van, volgens onderzoekers in een milde vorm ongeveer twee uur per dag.
Schuldgevoel geeft richting aan het handelen en verschaft inzicht in de eigen morele normen en waarden. Ook in de communicatie met de benadeelde(n) speelt schuldgevoel een rol; uit de reacties die samenhangen met schuld blijkt dat men zich bewust is van het feit een morele norm overtreden te hebben.