Hoe werkt vriesdrogen? Vriesdrogen onder vacuüm wordt gebruikt om gevoelige producten te drogen zonder deze te beschadigen. Door gebruik te maken van een fenomeen genaamd sublimatie.Dit betekent dat water onder vacuüm rechtstreeks overgaat van de vaste fase naar de gasvormige toestand.
Bovendien is er net zo weinig energie nodig als bij luchtdrogen en is het dus een milieuvriendelijke manier van conserveren. Helaas is er een grote vacuuminstallatie nodig, dus het is -net zoals vriesdrogen- niet geschikt voor thuisgebruik.
Voordelen van Vriesdrogen
Micro-organismen zoals bacteriën kunnen namelijk niet vermenigvuldigen in een te droge omgeving. De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd. De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen.
Het algemeen voordeel van het vriesdrogen betreft de verbeterde conservering: micro-organismen zoals bacteriën kunnen niet vermenigvuldigen in een te droge omgeving. Nadelen van het vriesdrogen: Het materiaal waaraan water wordt onttrokken ondergaat vaak een verandering van structuur.
Door middel van ontdooiing wordt het ijs verwijderd. Als er zich geen ijs meer vormt is het proces klaar en kan de voorraadkamer geopend worden (altijd weer een leuk moment). Dit hele proces duurt ongeveer 14 dagen.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Veel groenten en fruitsoorten zijn geschikt om te drogen. De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair.
Terwijl bij vriesdrogen de ingrediënten in sneltempo naar erg lage temperaturen worden gebracht, werkt gewoon drogen met hitte. Bij traditioneel drogen worden groenten en fruit 8 tot 10u in een droogoven geplaatst aan een temperatuur tussen de 140°C en 170°C.
“Vriesdrogen garandeert dat de voedingsstoffen in het product behouden blijven” Het principe is dat kleine hoeveelheden van een product ingevroren worden en vervolgens onder vacuüm gebracht worden. Door het vacuüm sublimeert het bevroren vocht.
Bij vriesdrogen wordt bij lage temperatuur het vocht aan de kruiden onttrokken. Daarna worden de kruiden weer op normale temperatuur gebracht. Pas als je de gevriesdroogde kruiden toevoegd aan soep, saus of dressing krijgen ze door het vocht hun geur en smaak weer terug.
Met een houdbaarheid van minimaal 15 jaar zijn gevriesdroogde maaltijden een goede manier om vandaag te investeren in een toekomstige voorbereiding op eventuele rampen, voedseltekorten, epidemieën etc.
Onze pure gevriesdroogde fruitpoeders zijn verrukkelijk in bijvoorbeeld shakes, smoothies en door je yoghurt. In plaats van vers of gedroogd fruit die je anders in de blender zou moeten doen, volstaat het mengen van één schepje van deze zeer krachtige fruitpoeder voor een shake, smoothie of yoghurt toetje.
Wat is gevriesdroogd snoepgoed? Door het vriesdroog proces word al het vocht uit het snoep onttrokken en hierdoor komen de smaken nog beter tot hun recht. Door het vriesdrogen van snoep worden je oude vertrouwde snoepjes een hele nieuwe belevenis!!
Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C. Bij sommige diepvriezers kan de capaciteit tijdelijk worden verhoogd om het invriesproces te versnellen.
Mager vlees, vis en kip zijn naar verluidt het meest geschikt om te drogen; vet kan namelijk ranzig worden. Onze ervaring is dat ook vettere vis en vlees nog gedroogd kunnen worden, maar misschien wel minder lang bewaard.
Eerst worden de verse bloemen geknipt en bewaard in onze vriezer. De temperatuur is altijd rond de -20° graden. Om een bloem te vriesdrogen gaat deze gedurende 2 weken in onze machine.Zodra de vriesdroger is volgeladen, worden de bloemen onder normale luchtdruk en een zeer lage temperatuur gebracht.
Was snel laten drogen in de winter: vriesdrogen
Onder het vriespunt gaat dit nog een tikkeltje sneller: als je dan de natte was buiten in de wind laat wapperen aan de droogmolen, bevriest het. Op deze manier kun je vriesdrogen. Als door het vriezen je hele was gestold is, breng je de was naar binnen.
Het is de techniek waarbij water uit een product wordt verwijderd door het eerst te bevriezen en dan in zeer droge lucht of in vacuüm te laten verdampen. Gevriesdroogd fruit is dus volledig van al z'n watervoorraad voldaan en daardoor lekker licht en crunchy.
Probeer het rek neer te zetten op een plaats waar het warm is. Dit kan bij het raam zijn, waar licht en warmte van de zon doorheen komt. Binnen drogen kan de luchtkwaliteit in je huis verminderen en stofvorming veroorzaken. Dat komt doordat niet goed gedroogde kleding nog zo'n 2-3 liter water kan bevatten.
Beter voor het milieu
Buiten in de frisse lucht je wasgoed drogen is een stuk milieuvriendelijker dan het drogen van het wasgoed in een droogtrommel. Een gemiddelde droger slurpt veel elektriciteit wat het direct een stuk duurder maakt. Je wasgoed slijt daarnaast een stuk sneller door een wastrommel.
Is gevriesdroogd fruit gezond? Ja!Dit komt doordat het fruit binnen zeer korte tijd na het oogsten ingevroren moet worden.
U kunt komkommers drogen met kruiden, u krijgt dan gezonde komkommer chips. Gebruik altijd de voedseldroger en droog de komkommerschijfjes op 52 graden. Zo worden ze heerlijk knapperig. Er past ongeveer 1 komkommer op 1 lade in uw voedseldroger.
Mocht je nu geen oven hebben, dan is de airfryer helemaal een uitkomst. Zeker nu ook blijkt dat je er naast bitterballen, frietjes en taarten bakken ook fruit mee kunt drogen.
Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen. Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Hoe lang het erover doet om te drogen hangt van het soort fruit af en hoeveel vocht het bevat.