Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Bij versterkers die niet zo warm worden EN een hoge werktemperatuur van de elco's hebben, kan het daarentegen wel 30 jaar duren voordat ze aan vervanging toe zijn. In de regel moet je rekenen dat de meeste eindversterkers probleemloos 20+ jaar draaien met hun elco's.
De versterker is de drijfkracht in het systeem. Het moet in geval van een geïntegreerd model het signaal van de (of een) bron ontvangen, het volume naar wens aanpassen en vervolgens versterken naar een signaal wat geschikt is voor de luidspreker.
Bijna bij elke versterker staat wel het aantal Ampère's dat hij gebruikt. Dat vermenigvuldig je met 230 en klaar, je hebt het aantal watts dat hij verbruikt.
Klasse A. Klasse A is de meest pure versterkingstechniek in audio. De output-stage of uitgangstrap (transistors of buizen) draagt zorg voor de hele sinusgolf. Daarbij blijven de transistors altijd 'aan', wat wil zeggen dat ze altijd onder stroom blijven, ook als er geen muziek speelt.
Voordeel 1. De aparte voorversterker neemt het binnengekomen signaal van de bron in de greep, verzwakt dit, en regelt de uitgangsspanning (Volume) en eventueel balans, en stuurt het naar een eigen uitgangstrap.
Hoe meer vermogen de versterker heeft, hoe beter deze “de baas is” over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg. Wel moet je opletten bij het vergelijken op vermogen van versterkers, omdat fabrikanten vaak verschillende meetmethoden hanteren.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Bij onderhoud aan installaties waar er sprake is van gesproken woord, worden de verschillende onderdelen regelmatig getest. Denk aan de versterke, processor en accu. De werking en de verstaanbaarheid van de luidsprekers zijn in de meeste gevallen essentieel. Deze moeten dan ook middels een audit worden nagelopen.
In versterker schakelingen worden elco's gebruikt om AC (muzieksignalen) door te laten en DC te blokkeren. Kortom, elco's spelen een heel belangrijke rol in audio elektronica.
Bij normaal gebruik gaan luidsprekers jaren mee en daarom zijn ze redelijk veilig op afstand te kopen. Meestal zul je, vanwege het formaat en het gewicht, toch zelf op pad moeten gaan om ze op te halen.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
High Fidelity, apparatuur die zich onderscheidt van de rest door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak, klank, waardevastheid, jarenlang luisterplezier garandeert en een hoger prijskaartje heeft. Een HiFi set koop je voor elk bedrag tussen de pakweg Fl. 2000,- en vul zelf maar in.
Wel is het bedrijf ietwat terughoudend wat betreft nieuwe technieken. Ook Denon is een high-end merk en wanneer we over high-end merken spreken zijn dat natuurlijk high-end merken voor de gemiddelde home cinema eigenaar. Het kan namelijk altijd nog duurder groter en beter.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten. Als je niet zeker bent, kun je beter teveel dan te weinig vermogen kiezen.
Zoals we net aanhaalden, is de kostprijs die je redelijkerwijs moet incalculeren voor een high-end audioset afhankelijk van heel wat factoren, maar grosso modo kan je stellen dat een bedrag van om en bij de 5.000 euro voldoende moet zijn om een complete high-end stereo-installatie samen te stellen.
Wanneer je deze platenspelers aansluit op de lijningang van een moderne versterker of een set actieve speakers dan zullen je platen ronduit slecht klinken. Dit komt doordat het signaal te zwak is om goed verwerkt te kunnen worden. Om voor goed geluid te zorgen is in dit geval nog een aparte phono voorversterker nodig.
Hoe dan ook, een klasse D-versterker kan door dat supersnel schakelen extreem efficiënt zijn. 90 procent is haalbaar, in theorie zelfs 100 procent. Efficiëntie betekent ook dat deze versterkers niet snel warm worden en dat ze compact blijven.
Bij klasse H (figuur 4) gebeurt in principe hetzelfde als bij klasse G, alleen wordt hier de voeding niet continu gevarieerd, maar zijn er een aantal voedingsspanningen (meestal twee) waartussen wordt geschakeld. Op deze wijze kan vooral bij grotere vermogens de dissipatie in de eindtrap behoorlijk worden gereduceerd.
Een geïntegreerde stereoversterker is een apparaat waarmee u uw cd-speler, streamingdiensten, platenspelers en meer kunt aansluiten en voldoende vermogen (watt) krijgt voor uw luidsprekers of koptelefoon.