Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
Gasbeton blokken wordt veel toegepast bij het plaatsen van binnenwanden of binnenspouwbladen. Maar het is ook goed mogelijk om cellenbeton buiten toe te passen. Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken.
Kan Ytong cellenbeton tegen vocht? Ja, Ytong is ongevoelig voor vocht. Het bouwmateriaal kan dus zonder problemen gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals badkamers.
De blokken zijn licht van gewicht. Het materiaal is makkelijk te zagen en kan binnen en buiten worden gebruikt. Het kent dan ook meerdere toepassingen: nieuwbouw, utiliteitsbouw, maar ook zeker renovatie. Het zorgt voor thermische en akoestische isolatie, is vorstbestendig en brandwerend.
Betonblokken worden veel gebruikt als bouwmateriaal voor kelders, funderingen en muren. Betonblokken komen in verschillende vormen van porositeit – van grof tot fijn beton – en zijn nooit waterdicht. Daarom is het verstandig om betonblokken direct na plaatsing te behandelen en tegen water te beschermen.
Doordat bij het uitharden van betonsteen water verdampt, ontstaan er minuscule gaatjes in het steen. Deze gaatjes, ook wel het capillaire poriënsysteem genoemd, kunnen zich vullen met water en laten water door. Betonsteen waterdicht maken, heeft vele voordelen.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Ytong is synoniem voor cellenbeton en gasbeton en bestaat uit een serie bouwmaterialen, waaronder blokken (meest gebruikt), panelen, dakplaten en lateien, die bijzonder licht van gewicht en flexibel inzetbaar zijn. Cellenbeton of Ytong is een natuurlijk bouwmateriaal dat bestaat uit en mengsel van kalk, zand en water.
Ytongblokken zijn blokken gemaakt van cellenbeton/gasbeton. Het is een duurzaam product, bestaande uit zand, kalk en water. Het materiaal is licht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar. Tegelijkertijd zijn de gasbetonblokken sterk genoeg om zowel in een dragende als niet-dragende constructie te dienen.
De Ytong Energy+ bouwblok
De Energy+ bouwblok heeft een zeer lage lambda-waarde (hoe lager hoe beter) van 0.06 W/mK en kan dus zorgen voor zeer goed geïsoleerde muren. Ter vergelijking heeft een standaard bouwsteen een lambda-waarde van ongeveer 0.3 W/mK en voor PUR isolatie ligt dit rond de 0.025 W/mK.
Wij raden veelal betonblokken aan met een dikte van 10cm. Dit is dik genoeg voor een buitenmuur en relatief goedkoop. Voor eerste keus betonblokken betaal je zo'n €16-17 per m2, zonder afwerking maar inclusief de juiste hoeveelheid metselzand en cement.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
De kalkzandstenen zijn niet geschikt voor een buitentoepassing. De stenen zullen door vorst verpulveren. Als er op dit moment nog geen vorstschade is, zal die in de toekomst zeker ontstaan. De opdrachtgever eist vervanging van de kalkzandsteenblokken door gevelstenen.
Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer. Vanwege de hoge druksterkte zijn de blokken zowel voor dragende, als niet-dragende wanden te gebruiken.
Hetzelfde geldt voor de combinatie van een Ytong- blok met een dikte van 20 cm, aangevuld met een Multipor-isolatie van 20 cm dik. Deze opbouw is goed voor een isolatiewaarde van 0,14 W/m2K.
De prijs van het goedkoopste cellenbetonblok ligt rond de 1 euro, terwijl de prijs van het duurste cellenbetonblok rond de vier euro per stuk ligt.
Bij een eventuele brand behoudt cellenbeton al zijn eigenschappen. Ytong blokken zijn onontvlambaar, onbrandbaar, vervormen niet, scheiden geen giftige gassen af. Dat voorkomt niet alleen dat een brand zich uitbreidt, maar zorgt ook dat de hitte wordt geweerd.
De typische eigenschappen van Ytong zorgen voor een hogere warmteisolatie en betere geluidsisolatie dan andere bouwmaterialen met gelijkaardige densiteit.
Gipsblokken of Ytong blokken lijm je eenvoudig met Soudal Blokkenlijm. Soudal Blokkenlijm is geschikt voor alle kalkzandsteen-, betonblokken en cellenbeton soorten van alle merken. De Blokkenlijm zit kant en klaar in de bus waardoor je direct aan de klus kunt beginnen; enkel even schudden voor gebruik.
Kalkzandsteen is goed bestand tegen vorst tijdens de bouwperiode, maar niet in combinatie met zout. Strooi daarom geen pekel, keukenzout of andere dooikorrels in de nabijheid van kalkzandsteen. Dit veroorzaakt schade aan kalkzandsteen en betonconstructies.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.
Na het storten van een betonplaat op een vorstvrij niveau, moeten de wanden nog wel tot aan de onderkant van de begane vloer worden gemaakt. Dit kan goed met kalkzandsteen omdat dit een goed vochtbestendig en draagkrachtig materiaal is.