Erythritol levert nul calorieen, heeft geen bijsmaak en ook geen invloed op je bloedsuiker.Stevia is een natuurlijk zoetmiddel en heeft een enorme zoetkracht (300x zoeter dan suiker).
Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken. Erythritol gebruiken doe je op dezelfde manier als stevia.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Met Sukrin als suikervervanger krijg je hetzelfde eindresultaat als wanneer je suiker zou gebruiken, alleen dan een stuk gezonder. Erythritol (E968) is door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) veilig verklaard. Hierdoor kan het veilig gebruikt worden in voedingswaren en om mee te bakken.
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen.
Volgens een ander in vitro-onderzoek[ii] hebben steviolglycosiden mogelijk een nadelig effect op de darmflora, door de aanmaak van een bepaalde darmbacterie te remmen. Er zijn berichten van mensen die last hadden van darmklachten na het consumeren van een grote hoeveelheid stevia.
De minst bittere stevia
De stevia van Beautylin heeft een fijne en zoete smaak. De druppels zijn te gebruiken in koffie of thee, zuivelproducten, koude drank, dressings en voor het maken van jams, limonade en ijs. Eigenlijk voor alles waar normaal suiker voor gebruikt wordt. Het product is te gebruiken naar smaak.
Sinds de Europese Unie het gebruik van stevia-extract in 2011 heeft goedgekeurd, past Coca‑Cola dit toe in Fïnley en Fuze Tea. Meer informatie over zoetstoffen kan je terugvinden op www.zoetstoffen.nl.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Bij Holland & Barrett heb je keus uit verschillende erythritolpoeders. Zo hebben wij onder andere de 100% erythritolpoeder van Greensweet en erythritol poedersuiker gecombineerd met stevia.
Erythritol is de meest toegankelijke zoetstof, die je veilig kunt gebruiken in een koolhydraatarm/keto dieet. Het geeft geen buikklachten, en zorgt ervoor dat je bloedsuikers niet stijgen.
Sucralose. Sucralose heeft een suikerachtige smaak, is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. Het is bestand tegen verhitting en dus geschikt om mee te bakken. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen (synergetisch effect), waardoor er minder van nodig is.
Steeds meer stevia producten
In veel steviaproducten die op de markt zijn, zit óf nog voor een groot deel suiker óf het goedkope vulmiddel Maltodextrine. Beide zijn koolhydraten en hebben een hoge glycemische index (GI). Deze steviaproducten zijn daarmee dus NIET koolhydraatarm.
Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
Conclusie: kan stevia helpen bij het afvallen? Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt. Of stevia zorgt voor een remming van eetlust of trek, kan heel persoonlijk zijn en zal je dus zelf moeten uitproberen.
Is Stevia veilig bij diabetes? Stevia heeft geen invloed op de bloedsuiker en het geeft geen calorieën. Het is veilig te gebruiken door mensen met diabetes. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Stevia: de voordelen
Als je wilt afvallen, kun je met stevia blijven genieten van zoete drankjes en gerechten zonder calorieën binnen te krijgen. Als je diabetes hebt, kan stevia een manier zijn om dranken en voedingsmiddelen te zoeten zonder nadelig effect op je suikerspiegel (bron).
Een gezond alternatief voor suiker? Stevia bevat geen caloriën, het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel (en kan daarom gebruikt worden door diabetespatiënten) en het is tandvriendelijk. Het is wel veel duurder dan suiker. Bovendien heeft het een bittere nasmaak die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
Erythritol heeft 70% van de zoetkracht van suiker. Erythritol heeft geen nasmaak en voelt in je mond net als suiker. Wel kan deze zoetstof bij verwarming zorgen voor een koud of fris mondgevoel omdat het op je tong snel uit elkaar valt. Dit is persoonsgebonden.
We kunnen tegenwoordig voor “ stevia” ook terecht bij de goedkopere discount winkels. Winkels als Lidl en Action hebben beiden een variant in huis, die net als de potten in gewone supermarkten schreeuwen dat het om stevia suikervervanger gaat.
Hoewel het in deze hoeveelheden niet in de natuur voorkomt, zou ik het dus wel 'natuurlijk' willen noemen. Erythritol smaakt min of meer hetzelfde als suiker (iets minder zoet dus), en geeft eigenlijk geen nasmaak. Het geeft wel een gevoel.