Daarnaast zorgt te veel cafeïne voor een stijging van de bloeddruk, en stimuleert het de aanmaak van insuline wat ontstekingen bevordert. Tevens heeft te veel cafeïne een negatief effect op de opname van kalium, calcium en magnesium. Koffie is daarnaast ook een sterk 'verzurend' voedingsmiddel.
Koffie is van nature zuur en staat bekend om zijn scherpe smaak, waardoor het een van de meest geconsumeerde dranken in het VK is.
Wat koffie je precies geeft
Het stimuleert de aanmaak van insuline en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. Het geeft een negatieve reactie bij de opname van calcium, kalium en magnesium, hierdoor bevordert het botontkalking. Het zorgt voor een stijging van de bloeddruk, bevordert stress en spanning.
Ph Waarde koffie en de pH-waarde van warme en koude koffie zijn identiek en bevinden zich in de bandbreedthe tussen de 4,85 tot 5,13. Volgens wetenschappers zitten er meer antioxidanten in warme koffie. Als je met mate koffie drinkt, kan het zelfs goed voor je zijn.
Ook fruit zoals citroenen, limoenen, grapefruits en appels staan bekend om hun ontzurende werking. Daarnaast kunnen kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember en kaneel helpen om de zuurgraad in het lichaam te verlagen.
Ontzuren met thee
Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Je kunt ook kruidenthee of groene thee drinken om de nieren te ondersteunen en reinigen. Want het gezond houden van je nieren is belangrijk om de pH-waarde van het bloed in evenwicht te houden.
Koffie drinken op een lege maag
Veel mensen drinken koffie meteen na het opstaan. Hierdoor kunnen de cafeïne, zuur, oliën en aroma's teveel zijn om te verwerken. Je maag zal waarschijnlijk teveel zuren produceren en de natuurlijke laxerende effecten zullen voor de nodige ongemakken zorgen.
Ja, het verhoogt de zuurgraad in de maag en daardoor kunnen mensen die last hebben van brandend maagzuur eerder maagpijn krijgen. Maar schadelijk is het niet. Het is ook zeker niet zo dat iedereen die koffiedrinkt last krijgt van zijn of haar maag.
Voor zorgen dat je PH waarde weer gezond is door de basis van iedere maaltijd alkalisch te laten zijn. Dit doe je door suikers, gluten, rijst, maïs en bewerkte granen te vermijden, koolhydraatarm te eten en zoveel mogelijk biologische water dragende groenten en fruit (m.n. citroen en appel) te eten.
In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
De bijwerkingen van te veel koffie
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Verzuring kan ontstaan door stress, slecht slapen en vermoeidheid. Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lichaam. Ook koffie, zwarte thee, alcohol en bepaalde medicatie heeft veel invloed.
Je maag kan het prima aan, alleen het voelt misschien wat minder aangenaam. Onderzoek laat zien dat koffie een deel van onze maag, de zogenaamde onderste slokdarmsfincter, te veel kan laten ontspannen. Hierdoor kan voedsel omhoog worden gestuwd waardoor je last krijgt van brandend maagzuur.
Cafeïnevrije koffie is beter voor de maag. Cafeïne maakt je maag namelijk zuurder. Drink jij veel koffie en heb je last van maagzuur? Dan is de kans groot dat de cafeïne de boosdoener is.
Cafeïne zorgt ervoor dat al het voedsel in je maag te snel naar je dunne darm verplaatst en vervolgens laat het je voedsel in je dikke darm versneld uitpoepen. Daarna vertraagt je spijsvertering. Dat komt doordat cafeïne de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline stimuleert.
Welke soorten koffiebonen zijn minder zuur? Ook kun je kijken naar de soorten koffiebonen. Robusta koffiebonen zijn van nature niet zuur en neigen wat meer naar bitter. Je zou dus kunnen kijken voor een koffiemerk dat Robusta koffie verkoopt of een blend waarvan een groot component Robusta is.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
De intensieve belasting van de spieren verstoort de balans tussen voedingsstoffen en afvalstoffen. De beste manier om van dat branderige gevoel af te komen is door je spieren drie tot vijf dagen rust te geven. Via de bloedcirculatie wordt het melkzuur geleidelijk afgevoerd uit je lichaam.
Symptomen bij vermoeide benen
Uw benen voelen vermoeid en zwaar aan. Uw benen zijn gezwollen, met name bij de enkels. Het kost moeite om uw benen stil te houden. 's Nachts kunt u tintelingen voelen in uw benen.
Voeding, stress, medicijnen, overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen die uw lichaam kwijt moet om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn o.a. urinezuren, melkzuren, vetzuren, azijnzuren, looizuren, fosforzuren.