Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol.
Eaux de vie worden onder andere gemaakt van abrikozen, appels, bramen, kersen, peren en pruimen. Een eau de vie is meestal helder als water, maar het kan ook licht gekleurd zijn. De drank bevat 37,5% tot 45% alcohol.
Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Er zijn heel wat verschillende Moonshine recepten, maar een goede basis bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Al die ingrediënten mixt u in een pot, laat u rusten en vervolgens gisten. Daarna kunt u het mengsel verhitten en vangt u de drank die verdampt vervolgens op in een andere pot.
Eau-de-vie, meervoud eaux-de-vie, is de verzamelnaam voor alle van vergiste en/of gemacereerde vruchten en kruiden gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage tussen de 35 en 45 volumeprocent.
Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief. En ook de wat zoetere dranken als amaretto en port zijn vaak favoriet. Maar het echte werk komt toch weer uit Italië en dan moet je denken aan sambuca of grappa.
Calvados is een gedistilleerde alcoholische drank van appel- en perencider die uitsluitend gemaakt wordt in Normandië. Met behulp van een enkel of dubbel distillatie proces in een zogeheten pot- of column still wordt de cider omgetoverd tot een distillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%.
Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat er 'pectase' aanwezig is in het te distilleren mengsel of door het mee gisten van houtresten of pitten in het te distilleren mengsel. Methanol is giftig en je kunt er zenuwproblemen van krijgen. Die kunnen dan weer uitmonden in blindheid of overlijden.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Wereldwijd wordt zelfgemaakte sterkedrank, vaak illegaal, door particulieren gestookt. De redenen hiervoor variëren. De prijs van sterkedrank is vaak een reden, vanwege de hoge accijns die gewoonlijk op alcohol wordt geheven.
De tweede stap in het proces van zelf vodka stoken, is het maken van een aardappelbrij. Voor een fles vodka is ongeveer 9 kilogram gegelatineerde aardappel nodig. Na dit proces stamp je de aardappels goed fijn en voeg je hier later 19 tot 22 liter water aan toe. Zorg er dus dat je een grote pan tot je beschikking hebt.
Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop. Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.
De voorloop gooit u weg of kunt u bewaren om de bbq mee aan te maken. Dit is ongeveer 2% van de eerste stook (ruwnat) uit de initiële stookwijn. Het distillaat uit de eerste stook wordt ook wel ruwnat genoemd.
Plet 14 kg pruimen (bij voorkeur ontpit). Bereid suikersiroop van 9L water en 5 kg suiker en giet dit over de pruimen. Na afkoeling tot 25-30 ° C, giet de inhoud van het sachet en meng grondig. Zet de fermentatie ongeveer 2 weken en roer het om de 2 dagen.
Thuis zelf alcohol destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden omdat de staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een destilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter verboden.
Maak 25 liter stookwijn van 20% alcohol
Het fermentatievat is opnieuw te gebruiken als u de gist, kool en klaringsmiddel opnieuw aanschaft. Met deze set heeft u alleen nog 8 kilo normale kristalsuiker uit de supermarkt nodig.
Vieux wordt niet gemaakt van gedistilleerde wijn, maar van neutrale graan- of melasse alcohol, en water waar, voor de smaak en de kleur, verschillende ingrediënten zoals karamel en diverse geur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd.
Een distilleerketel bestaat uit drie of vier verschillende delen: de boiler, de koeler, de helm eventueel in 2 delen. Zorg er altijd voor dat de helm goed vast zit in de boiler. Laat de koeler vollopen met water en zorg voor een rustige doorloop van koelwater door middel van een slang.
In termen van chemische samenstelling is ethanol de naaste neef van methanol. Het bevat één koolstofatoom en nog twee waterstofatomen in een enkel molecuul. Dit schijnbaar kleine verschil verandert echter gedeeltelijk de eigenschappen van ethylalcohol, waardoor het veiliger wordt voor mensen.
Methylalcohol en haar metabolieten (stoffen die ontstaan tijdens de stofwisseling) leidt tot beschadiging van de oogzenuw en kan acute blindheid veroorzaken. Bij een voldoende hoge dosis kan ook ademstilstand optreden. Methanol kan soms ook ontstaan bij zelf bereide alcoholische dranken.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam.
Naast armagnac is cognac te vergelijken met dranken zoals calvados, grappa en brandy: Calvados lijkt op cognac en wordt verkregen door het destilleren van appelcider. Calvados komt uit de gelijknamige streek in Normandië. Het bevat 40 to 45% alcohol en wordt gekleurd met karamel.
Appelcider kan namelijk een positief effect hebben op suiker- en cholesterolgehalte in het bloed. Per liter is er 3 gram polyfenolen aanwezig (plantaardige antioxidanten) waardoor cider net zo gezond / nog gezonder is dan rode wijn. De gunstige waardes zitten vooral in ambachtelijk gemaakte cider oftewel real cider.
Bier kan vanwege de koolzuurbestanddelen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. "Daarnaast is alcohol natuurlijk niet zo vriendelijk voor je maag. Mensen kunnen daarom ook last hebben van wijn. Al komt dat minder vaak voor, want wijn bevat geen koolzuur.
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer.