Lava verbetert de structuur van de bodem Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente en wordt gebruikt als bodemverbeteraar, vooral bij tuinen op kleigrond. Lavakorrels bevatten meer dan tachtig mineralen die - door de verbeterde bodemstructuur - extreem goed worden opgenomen door planten.
Lavameel verbetert de structuur van je bodem
Zandgrond kan voedingstoffen en water beter vasthouden en veengrond wordt gestabiliseerd tegen afbraak.
Een bodemverbeteraar als lavameel is onmisbaar voor het behouden van een gezonde tuin. Door lavameel in de toplaag van de tuin aan te brengen, verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de bodem.
Die vulkanische oorsprong garandeert een uitstekend gehalte aan silicium, wat ervoor zorgt dat je planten andere voedingsstoffen (zoals fosfor) beter kunnen opnemen. Lavameel kan je dus beschouwen als indirecte meststof.Zo kan je rekenen op een positief effect op de groei en opbrengsten van je plant.
Naast dat het gesteentemeel goed is voor de bodem, heeft het ook nog andere voordelen. Onder andere door het versterken van de celstructuur van de plant helpt lavameel tegen slakken. Ook zou de slak minder graag over steenmeel heen willen kruipen.
Aardbeien verzorgen
Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.
Lavameel verbetert de zuurtegraad van je bodem
En deze sporenelementen heeft je tuin ook nodig. Daarom kan je beter lavameel gebruiken. Je kan dus de kalk gewoon vervangen door lavameel, het maakt ook je bodem minder zuur en bovendien voeg je extra mineralen toe.
Gras en Groen adviseert bij het bemesten van het gazon het gebruik van 100% organische gazonmest. Dit kan zijn Gazon Professional of Myco-Gazon van ECOstyle. Organische meststoffen bieden grote voordelen ten opzichte van kunstmest. Ze hebben een langdurige werking en zorgen bovendien voor een actiever bodemleven.
Lavameel is de beste grondverbeteraar en is veruit het goedkoopste en meest efficiënte middel om uw bodem terug gezond te maken. Het heeft alle mineralen en sporenelementen in de goede verhouding en dit zijn er meer dan 80!
Versterk de planten door ze om de paar weken basalt- of lavameel te geven. Aangezien ook aardappelen de ziekte verspreiden, plant je de tomaten beter niet in de buurt van aardappelen. De schimmel kan immers overwaaien op jouw tomaten.
Lavameel is een duurzame keuze
Lavameel is een volledig natuurlijke samenstelling van mineralen en sporenelementen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde planten. De verpakking is voor een groot deel gemaakt van gerecycled karton. Daarnaast is de verpakking volledig recyclebaar.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Wij willen de bodem en daarmee het bodemleven voeden zodat de plant ook naar behoefte voeding kan opnemen. Lavameel kan daaraan bijdragen en bezit daarnaast nog vele andere goede eigenschappen, het is rijk aan silicium wat de plant een goede weerstand geeft tegen droogte, ziekten en plagen.
Een manier om meer mineralen aan de bodem toe te voegen is door lavameel te strooien. Andere natuurlijke manieren om heermoes te verdelgen zijn zout en kalk.
Teveel mest: Als je niet de juiste verhouding mest op je gazon aanbrengt heb je kans op verbranding. In dit geval verliest je gazon zijn mooie groene kleur. Je grasmat kleurt geel en er ontstaan kale plekken. Niet goed verdeeld: In dit geval zal je zien dat je gazon op sommige plekken beter groeit dan op ander.
Gedroogde koemest gebruiken om een mooi en goedkoop gazon te bemesten. Door in het voorjaar gedroogde koemest te kopen en strooien stimuleer je een gezonde bodem en de grasgroei voor uw gazon.
In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Sommige soorten kalk doen er langer over om op te lossen.
Pas op met huisdieren
Heermoes is giftig voor huisdieren. Dus heb je honden of katten rondlopen in je tuin, dan kun je de stengels heermoes beter niet in de tuin laten liggen.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
In principe kun je niet teveel lavameel gebruiken. De plant zal opnemen wat het zelf nodig heeft. Wanneer je start met je moestuin, raad ik aan om wat meer te gebruiken. Vaak heeft je bodem een gebrek aan mineralen.
Heermoes is een signaalplant die toont dat de bodem aan de oppervlakte te kort heeft aan mineralen. Je moet dus geen extra meststoffen strooien maar mineralen toedienen. Lavameel is daarom de beste keuze om te strooien als je heermoes hebt. Voorzie minstens 20 kg lavameel per are / per jaar.
Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m². Deze meststof is trouwens ook perfect geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in een pot.