Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct.
Inheemse druivenrassen voor Griekse wijn. Griekse harswijn: Retsina. Zoete Griekse dessertwijn.
Retsina is de toverdrank van de Grieken. Deze 'hars-wijn' werd al in de verre oudheid gedronken en werd het een genezende werking toegeschreven. 'Retsina' (Griekse woord voor hars) wordt gemaakt door tijdens de gisting van de most denne-hars van de Aleppo-boom toe te voegen, dat oplost in de zich ontwikkelde alcohol.
Retsina, de witte wijn met een typische harssmaak, lekker bij vis en zeegerechten. .. De heerlijke zoet dessert wijn van Malamatina in een 2 liter fles! .. De welbekende, goudgele dessert wijn van het eiland Samos.
Van het Griekse eiland Samos komt de zoete griekse wijn, genaamd Samos. De wijn wordt gemaakt van 100% Muscat druiven. Muscat is een druivensoort die veelal wordt gebruikt voor edelzoete dessertwijnen. Samos heeft aroma's van gedroogd fruit als peer, rijpe meloen en abrikoos.
De naam Retsina wordt gegeven aan alle witte of rosé wijnen waarvan de smaak veranderd is door de toevoeging van dennenhars aan de gistende mist. Dit proces komt van een methode die in de Griekse oudheid werd toegepast. Om de wijn voor bederf te behouden, bedekte men de kruiken en amfora's met een laagje hars.
Ouzo. Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Een drankje om de dag mee te beginnen, zoals een frappé, koffie of verse sinaasappelsap, is vaak al verkrijgbaar voor ongeveer €2,00. Hetzelfde geldt voor diverse frisdranken en het Griekse biertje Mythos. Huiswijnen zijn meestal vergelijkbaar met Nederlandse prijzen, zo ongeveer tussen de €4,00 en €7,00 per glas.
Dat de gyros gemaakt is door een tentje om de hoek maakt dan even niet uit. Kies voor een volle witte wijn; deze past perfect bij je Gyros. Shop hier alle Griekse wijn!
Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet voldoen aan verschillende regels. Retsina harswijn is verfrissend en vol van smaak.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
De meest bekende wijnen zijn zonder twijfel de Prosecco, de Amarone, de Valpolicello (in vele varianten), de Soave en de Bardolino. Tevens komen er een paar heerlijke desertwijnen uit de regio, de Recioto di Valpolicella, Recioto di Gambellara en de Recioto di Soave.
Bij Gall & Gall hebben we verschillende Griekse wijnen in ons assortiment. Kies voor een zoete Griekse wijn of een speciale harswijn. Wij bezorgen jouw favoriete Griekse wijn bij je thuis.
Samos dessertwijn smaakt heerlijk bij vers fruit
Over het algemeen worden de zoete wijnen van Samos geserveerd na een maaltijd in combinatie verschillende desserts. Ze vormen bijvoorbeeld een prima combinatie met vers fruit, gedroogd fruit en gaan prima samen met kaasplankjes.
Overal heeft Veneto een prachtig portfolio aan wijnen. De rode wijnen Valpolicella en Amarone, de witte Soava en de mousserende Prosecco.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.