Als de pijn in uw knie erg lang duurt of erger wordt, kunt u het beste een afspraak bij de huisarts maken. Die kan u doorverwijzen naar een specialist voor onderzoek. Bijvoorbeeld naar een van de speciale spreekuren van het specialisme Orthopedie in het Anna Ziekenhuis.
Het orthopedisch team behandelt zowel chronische klachten als specifieke sportletsels aan de knie. Alle klachten en afwijkingen aan de knie worden met state-of-the-art behandeld. Van kinesitherapie tot een kijkoperatie of het plaatsen van een volledige of halve knieprothese.
De meeste knieklachten gaan in een paar maanden vanzelf over. Kunt u de knie niet meer strekken of kunt u niet op het been staan? Bel dan de huisarts.
Wat is het? Een pijnlijke knie kan vele oorzaken hebben. Het kan een aandoening zijn van bijvoorbeeld de beenderen van het kniegewricht, de gewrichtsbanden, de menisci of de spieren en pezen van de knie. Er kan ook pijn in de knie optreden, terwijl de oorzaak van de pijn in de heup ligt.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen. Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.
Kniepijn door overbelasting gaat vaak vanzelf weer over. Hierbij helpt het als u uw knie wat rust geeft. Bijvoorbeeld door de beweging die de pijn veroorzaakt een tijd niet te maken. Ook kunt u pijnstillers nemen.
De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast: Een knie met een gescheurde kruisband doet geen pijn, maar is wel instabiel. Je kunt de knie spieren trainen met fysiotherapie om de knie sterker en stabieler te maken.
De orthopeed kan u helpen bij: Klachten aan gewrichten: bijvoorbeeld slijtage (artrose) of pijn van uw meniscus. Klachten aan uw gewrichtsprothese: bijvoorbeeld pijn, stijfheid of instabiliteit. Pijn in spieren en pezen: bijvoorbeeld een spierscheurtje of sportblessure.
De Sint Maartenskliniek heeft orthopedisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van knie- en onderbeenproblematiek. Voor deze behandelingen kunt u terecht op onze locaties in Woerden, Nijmegen en Boxmeer. De operaties voeren we uit in Nijmegen en Boxmeer.
De orthopeed onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat. Denk dan aan slijtages aan heupen, schouders en knieën (artrose), scoliose, gescheurde meniscussen en kruisbanden en slijmbeurs- of peesontstekingen.
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Probeer een speciaal ontworpen kussen tussen uw knieën te leggen als u op de zij slaapt. Zodat de gevoelige gewrichten niet op elkaar drukken. Of een kussen onder uw knieën als u op de rug slaapt, om een comfortabele slaaphouding te vinden. Zorg ook voor een goede, ondersteunende matras.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Fietsen geeft de minste belasting op de nieuwe knie ( ongeveer 1 – 1,5 x lichaamsgewicht ) en hardlopen geeft de meeste belasting ( ongeveer 5-14 x lichaamsgewicht ).
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Maar omdat er wel veel goede ervaring mee is, en vanwege het brede veiligheidsprofiel, is paracetamol bij veel vormen van artrose eerste keus [1]. Het pijnstillend effect van een cutaan NSAID is bij knie- en handartrose vergelijkbaar met dat van orale NSAID's, maar met minder (gastro-intestinale) bijwerkingen [1,2,3].