Hoe PEC gebruiken?

Meng zorgvuldig 1 zakje Pec door 1 kg fruit en breng aan de kook. Zodra het mengsel begint te koken, voegt u langzaam 1 kg suiker toe. Laat 1 minuut koken. Vul vervolgens de potjes tot aan de rand en maak ze meteen dicht met een deksel of een velletje cellofaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op imperialbaking.be

Hoeveel pectine per kilo fruit?

NATUPEC: Pectine voor de bereiding van jam.

U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurlijkerleven.eu

Hoe confituur redden met PEC?

TIP 3: Houd u aan de kooktijd
  1. voeg extra pectine toe en kook het een minuutje. Die extra pectine kan in de vorm van citroensap of pec/pec plus of agaragar.
  2. laat alles verder koken, ongeveer 20 minuten, nadat de massa de eerste keer begon te koken. Op dat moment is er een tweede stollingsfase.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op madamconfituur.com

Wat moet je doen als je jam dikker wilt maken?

Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Hoe krijg ik mijn confituur stijf?

Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Aanleren van de Chest Fly | Machine, Dumbbell & Cable Fly (TUTORIAL)

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat maakt jam dik?

Pectine en geleisuiker

Jam is dik door de pectine die in vruchten voorkomt. Pectine komt vrij als het fruit wordt gekookt. Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoe weet ik of mijn jam dik genoeg is?

Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Waarom citroen bij jam maken?

Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zoetrecepten.nl

Waarom moet je een jampot op de kop?

Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Hoe gebruik je pectine?

Pectine heeft een gelerende werking: het bindt. Pectine zorgt ervoor dat zoete conserven zoals jam en confituur dik worden als je voldoende suiker en zuur (bijvoorbeeld citroensap) toevoegt. Gebruik je vruchten met een laag pectinegehalte, dan moet je meer suiker toevoegen om de juiste dikte te krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Waarom moet je confituur afschuimen?

Het afschuimen van de confituur wordt gedaan om mooie confituur te krijgen en niet te veel lucht in de potjes te krijgen. Het schuim is even lekker als gewone confituur. Deze kan dus even goed in het "restpotje" gedaan worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dencleijnenstreeck.weebly.com

Waarom blijft mijn jam dun?

laat de vruchten goed uitlekken na het wassen, zodat er geen water bij uw vruchten achterblijft. gebruik meer suiker dan vruchten. toevoeging van een geraspte appel of het sap van een citroen bevordert de geleivorming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangilse.nl

Hoe lang moet confituur afkoelen?

Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoe gezond is pectine?

Kortom: Pectine kan de bloedsuikerspiegel en het bloedvetgehalte verbeteren, kankercellen doden, een gezond gewicht bevorderen en de spijsvertering verbeteren. Er is echter meer onderzoek onder mensen nodig. Pectine heeft weinig bijwerkingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ahealthylife.nl

Is pectine hetzelfde als geleisuiker?

Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patesserie.com

Wat kun je gebruiken ipv geleisuiker?

De geleisuiker in de jam wordt als bindmiddel gebruikt in de jam. Dit kan ook zonder geleisuiker, maar dan moet je agar agar gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op greengypsyspices.com

Hoe lang koken om iets steriel te maken?

Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tomcare.be

Hoe lang moet jam inkoken?

Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Hoe lang moet je potjes uitkoken voor jam?

Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Hoeveel suiker moet er in jam?

Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Hoeveel citroenzuur in jam?

Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op levenvanhetland.blog

Wat is het verschil tussen geleisuiker en Geleisuiker Speciaal?

De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangilse.nl

Kan jam over datum?

Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elle.com

Welk fruit bevat veel pectine?

Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangilse.nl

Kun je jam maken met maizena?

Tips bij het maken van jam

De verhouding fruit/suiker is 1:1, zodat de jam de juiste dikte krijgt. Wil je een minder zoete jam? Dan kun je naar smaak geleisuiker toevoegen en de laatste 3 minuten van de kooktijd een beetje maïzena losgeroerd met water door de jam roeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Populaire vragen