Roken. In Griekenland mag je alleen roken op het terras of in de tuin. In dichte restaurants of bars is roken niet toegestaan.
Griekenland kent het hoogste aantal rokers in de Europese Unie: 37 procent van de bevolking, tegenover 26 procent gemiddeld in de rest van de EU. Er geldt een rookverbod in publieke ruimtes zoals ziekenhuizen, scholen, vliegvelden en busstations. In de horeca zijn aparte ruimtes voor rokers verplicht.
U mag binnen niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.
Helemaal verboden
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht. Wel mogen toeristen een kleine hoeveelheid sigaretten meenemen. Die kan je vervolgens ook nog op weinig plekken opsteken.
Een generatie creëren waarvan niemand meer rookt, dat is wat Nieuw-Zeeland wil. Om dat te bereiken kunnen jongeren die volgend jaar 14 worden nooit meer legaal sigaretten kopen, kondigde het land vandaag aan. De leeftijdsgrens voor tabak gaat vanaf het jaar dat zij 18 worden elk jaar met een jaar omhoog.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Nieuw-Zeeland wil verbieden dat inwoners die nu 14 jaar en jonger zijn ooit nog sigaretten kunnen kopen. Het levenslange verbod moet leiden tot een 'rookvrije generatie'. De regering streeft ernaar dat in 2025 maximaal 5 procent van de inwoners rookt.
Bijna kwart bevolking EU rookt dagelijks
Het laagste percentage rokers was te vinden in Zweden (13 procent). Griekenland kende met 39 procent de meeste inwoners die roken.
Rookverbod in de auto
In de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië is roken in de auto geheel verboden. Vooral wanneer er kinderen in de auto zitten. In Frankrijk geldt dit rookverbod bij kinderen jonger dan 12 jaar, in Groot-Brittannië voor kinderen tot en met 18 jaar.
Op 1 juli 2019 ging in Zweden een nieuwe tabakswet in. Het is nu ook verboden om buiten te roken op terrassen, perrons, bij bushaltes, in speeltuinen en voor de ingang van winkels en kantoren.
Vanaf 1 januari 2022 geldt een rookverbod voor de gehele werkomgeving. Dat betekent dat rookruimtes binnen vanaf dan gesloten moeten zijn en het verboden is om te roken op alle werkplekken. Onder werkplekken vallen ook plaatsen waar buiten gewerkt wordt, cabines van bedrijfsvoertuigen en ander materieel.
Je ziet het al aan de rookverbod-tekens die in het vliegtuig hangen en mocht je ze toch gemist hebben, herhaalt de stewardess het nog eens: roken is absoluut verboden in het vliegtuig. Doe je het toch, dan riskeer je zware boetes. Toch zie je vaak nog asbakjes in de toiletten van vliegtuigen hangen.
Roken op Schiphol
Even een sigaretje of een sigaar opsteken voor of na je vlucht? Dat is sinds 1 april 2020 niet meer mogelijk in de terminal op Schiphol. Dit is het gevolg van een besluit van de Hoge Raad, die heeft bepaald dat rookruimtes in Nederlandse horeca dicht moeten.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Griekenland is iets goedkoper met zo'n 4,50 euro voor een pakje sigaretten.
De prijzen van sigaretten liggen in Griekenland een stukje lager dan in Nederland. A-merken zoals Marlboro kosten rond de 3 euro per pakje van 20 sigaretten, goedkope merken zoals Next en Leader zijn te koop voor minder dan twee euro per pakje.
Sinds 2011 geldt er een streng rookverbod in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden en dus ook Gran Canaria. In afgesloten openbare ruimtes mag pertinent niet gerookt worden. Op de terrassen van restaurants en bars mag wel gerookt worden. Aparte rookruimtes zijn niet toegestaan.
Op grond van de Tabaks- en rookwarenwet mogen mensen in de eigen woning roken. Wie last heeft van de buurman of buurvrouw die op het balkon een sigaretje rookt, zal er samen uit moeten zien te komen. Door de Tabaks- en rookwarenwet, zijn de juridische mogelijkheden gering. Beter dus om de lucht onderling te klaren.
In het kort, het antwoord van de KVK-adviseurs: Als werkgever mag je niet vragen of je werknemer rookt en je mag het roken ook niet verbieden. Wel kun je gaan voor een rookvrije werkomgeving, zowel binnen als buiten het pand. Wanneer een werknemer met je deelt dat hij wil stoppen met roken, kun je ondersteuning bieden.
Dat kan, al is het niet erg waarschijnlijk. Ruim de helft van de rokers die blijven roken gaat dood aan de gevolgen ervan, een kwart sterft voor het pensioen en rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Dat is een gemiddelde, en niet iedereen die rookt, gaat dus voortijdig hieraan dood.
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
Papier roken is slechter dan normaal roken. Het papier verbrand waardoor er stukjes terecht komen in je long en er gaatjes in branden.