Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht. Zwerf- en buitenkatten hebben gelukkig volop de mogelijkheid hiertoe.
Kat: 38.0°C tot 39.5°C
Door stress en inspanning kan de temperatuur snel 0,5 tot 1,0 graad stijgen. Bij de dierenarts kan de temperatuur van uw hond of kat hoger zijn dan thuis. Het is daarom raadzaam om de temperatuur van uw hond of kat thuis te meten.
Katten en hitte
De meeste katten zijn van nature goed beschermd tegen de hitte. Hebben ze het toch te warm, dan zoeken ze vanzelf een koel of schaduwrijk plekje op. Buitenkatten liggen overdag graag te luieren en worden 's nachts actief. Zeker als het warm is, doen ze overdag liever niets.
Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun 'thermoneutrale' temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.
Katten kunnen overtollige warmte alleen kwijt door hun voetzolen of door zich te wassen. Ze zweten niet of raken de warmte niet kwijt door te hijgen zoals mensen en honden. Met de warme dagen in het vooruitzicht is het goed om hier rekening mee te houden.
Help de kat met afkoelen. Doe dit niet niet met ijskoud water, maar leg (lauwe) natte handdoeken onder de kat, of tegen de buik. Leg deze niet op de kat. Als de handdoek op de kat ligt dan kan dit juist ervoor zorgen dat ze de warmte niet kwijt kunnen.
Omdat katten alleen maar transpireren via hun voetzooltjes, hijgen ze om af te koelen. Al dat gehijg zorgt ervoor dat ze flink wat vocht verdampen, dus hou de drinkbak van je kat bij warm weer extra in het oog. Voorzie zowel binnen als buiten een bakje met water.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
In tegenstelling tot bij honden komt oververhitting bij katten zelden voor. Dit komt vooral doordat katten meer hun eigen gang gaan. Ze zoeken liever een koeler plekje in de schaduw en doen rustig aan in plaats van als een dolle achter een speeltje aan te rennen. Een kat kan echter wel oververhit raken.
Symptomen, in oplopende graad: vaker en sneller ademhalen, onrust, snelle pols, kwijlen, zwaar hijgen, trillen, wankelen, niet meer kunnen of willen staan, bleke slijmvliezen door shock, blauwe of vuurrode tong, donkergekleurd of dieprood tandvlees, glazige ogen, apathie, toevallen, bewusteloosheid, coma.
Katten zijn niet zo dol op de wind die een ventilator produceert. Airco's daarentegen zijn wel favoriet. Heb je geen airco in huis? Een koelmatje is ook heerlijke afkoeling voor je pluizige vriendje.
Een ventilator is ideaal in de strijd tegen de warmte. Ook katten zullen genieten van de verkoeling die een ventilator bezorgt. Zorg er echter voor dat je kat niet te veel blootgesteld wordt aan de wind. Net als mensen kunnen dieren last hebben van een ventilator die rechtstreeks en heel dicht op hen gericht staat.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Mag ik mijn kat ijs geven? Je mag je kat ijs geven, maar dan alleen ijs dat geschikt is voor zijn maag. Dat betekent dat je hem geen ijs moet geven dat voor menselijke consumptie bedoeld is. IJs voor mensen is namelijk te zoet, te zout en bevat nog meer ingrediënten die niet goed of zelfs gevaarlijk zijn voor je kat.
Gewoon doen. Watermeloen, netmeloen of honingmeloen zijn alle drie bijzonder voedzaam voor katten. Ze zitten vol antioxidanten, vitaminen en mineralen – en suiker. Die laatste kunnen ze missen, maar bied af en toe een paar kleine stukjes meloen zonder schil aan en je kat eet uit je hand.
Warmte. Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht.
Om overtollige warmte kwijt te raken gaan honden, en soms ook katten, dus hijgen. Na een zware inspanning, zeker op een warme dag, kan het dus normaal zijn om een kat te zien hijgen. Ook kan een kat bij erge stress gaan hijgen. Katten die zeer gestrest bij ons in de spreekkamer komen zien we af en toe ook hijgen.
Over het algemeen is er niets aan de hand als een kat zijn tong uitsteekt. Het uitsteken van de tong kan een teken van ontspanning zijn. Het ziet er bijzonder schattig uit en voor vele eigenaren is het een reden om de camera erbij te pakken en leuke kiekjes te maken.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.